Ενέργεια

Συνάντηση Λακκοτρύπη - ΕΤΕΚ για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης

Συνάντηση Λακκοτρύπη - ΕΤΕΚ για την επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης
Στην ανάγκη επαναπροκήρυξης του Σχεδίου Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω συμφώνησαν οι δύο πλευρές
Συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργο Λακκοτρύπη, είχε  αντιπροσωπεία του ΕΤΕΚ και συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η επίσπευση των διαδικασιών για έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και η επαναπροκήρυξη του Σχεδίου Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση το ΕΤΕΚ ( Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου) εκπροσώπησαν στη συνάντηση ο πρόεδρός του Στέλιος Αχνιώτης, αξιωματούχοι, μέλη της Διοικούσας Επιτροπής και ο διευθυντής του.
Από πλευράς Υπουργείου παρόντες στη συνάντηση, πέρα από τον Υπουργό, ήταν υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σε σχέση με το θέμα της επίσπευσης των διαδικασιών για έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης κτιρίων, στη συνάντηση επισημάνθηκε πως θα πρέπει να λειτουργήσει σύντομα το σύστημα μηχανογράφησης.
Όπως σημειώνεται, το σύστημα θα επιτρέψει την έκδοση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης εντός μιας μέρας, έτσι θα αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται τώρα, με καθυστερήσεις μέχρι και ενός μήνα. Εξάλλου, ο Υπουργός Ενέργειας επαναδιατύπωσε την πολιτική βούληση και θέση για αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα για το θέμα αυτό και επιβεβαίωσε πως στόχος του Υπουργείου είναι να επικεντρωθεί στον επιτελικό και εποπτικό του ρόλο καθώς και στον καθορισμό πολιτικής με παράλληλο δειγματοληπτικό έλεγχο της εργασίας που εκτελείται από τους ειδικευμένους εμπειρογνώμονες, με τη λήψη συγκεκριμένων και στοχευμένων μέτρων εκεί που απαιτείται.
Σε σχέση με το Σχέδιο Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω, οι δύο πλευρές συμφώνησαν πως θα πρέπει να επισπευσθεί η επαναπροκήρυξη του και ότι θα πρέπει και πάλι να έχει τη μορφή χορηγίας και όχι της παραχώρησης δανείου, αφού το δεύτερο θα ήταν αποτρεπτικός παράγοντας για την επιτυχία του.
Κατά τη συνάντηση οι εκπρόσωποι του ΕΤΕΚ ενημερώθηκαν επίσης από τον Υπουργό σε σχέση με τις τελευταίες ενέργειες που έχουν γίνει για αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου αλλά και για την αξιοποίηση και εκπαίδευση ντόπιου επιστημονικού και άλλου εργατικού δυναμικού, ως αποτέλεσμα σχετικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί με τις εταιρείες που έχουν επιλεγεί.
 
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης