Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Κυπριακή Βουλή κύρωσε σε νόμο τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ

Η Κυπριακή Βουλή κύρωσε σε νόμο τη συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Ισραήλ
Στις τοποθετήσεις τους οι περισσότεροι εκπρόσωποι των κομμάτων ανέφεραν, ότι από μόνη της η συμφωνία αποτελεί επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής κύρωσε με 32 ψήφους υπέρ, 13 εναντίον και 2 αποχές σε νόμο τη συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης του Ισραήλ σχετικά με το Καθεστώς των Δυνάμεών τους (σε στρατιωτικές ασκήσεις), όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Κατά τις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν της ψηφοφορίας, πρώτος έλαβε το λόγο ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, ο οποίος ανέφερε, ότι από μόνη της η συμφωνία αποτελεί επιτυχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πρόσθεσε δε, ότι «το Ισραήλ διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην περιοχή και είναι προς το συμφέρον της Κύπρου να συγχρονίσουμε τα συμφέροντα μας».
Παρατηρώντας ότι παρόλο που η συμφωνία περιέχει ετεροβαρείς ρυθμίσεις, που προσβάλλουν την ευταξία και ευνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε πως η κυβέρνηση πρέπει να προσέξει να μην παίρνει λιγότερα από όσα δίνει και εξήγησε, ότι η συμφωνία ρυθμίζει την παρουσία στρατευμάτων από το Ισραήλ στη δημοκρατία και δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα ψηφίσει υπέρ.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος ΛουκαΪδης ανέφερε, ότι η συμφωνία είναι στρατιωτική και ρυθμίζει την παρουσία στρατευμάτων στο έδαφος μεταξύ των δύο κρατών.
Προσθέτοντας ότι είναι επιθυμητή η συνεργασία με άλλα κράτη στην περιοχή, εξέφρασε την άποψη, ότι η εμπλοκή της Κύπρου σε στρατιωτικούς σχεδιασμούς στέλνει λανθασμένα μηνύματα προς τα αραβικά κράτη, με τα οποία η Κύπρος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις.
Αφού ανέφερε ότι «στόχος μας είναι η αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου, η οποία να καταστεί γέφυρα ειρήνης στην περιοχή», είπε ότι το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το κυρωτικό νομοσχέδιο.
Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, αφού ανέφερε ότι η συμφωνία έχει να κάνει περισσότερο με τη διασφάλιση προσωπικού και υλικού για κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, παρατήρησε ότι αυτές διεξάγονται.
Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν πτυχές στη συμφωνία, τις οποίες θα μπορούσε η κυβέρνηση να διαπραγματευτεί καλύτερα στη βάση της αμοιβαιότητας.
«Χαιρετίζουμε τις συνεργασίες στην περιοχή», συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι ανάλογη συνεργασία πρέπει να συνομολογηθεί και με την Αίγυπτο, καθώς η ανόρυξη υδρογονανθράκων απαιτεί –όπως τόνισε- πολυδιάστατη πολιτική και συνεργασία.
Είπε ακόμα ότι διαχρονικά η Κύπρος διατηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με τα κράτη της περιοχής, εκτός της Τουρκίας και δήλωσε ότι η Συμμαχία θα ψηφίσει υπέρ παρά τις ενστάσεις για κάποιες πρόνοιες.
Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης ανέφερε, ότι είναι επωφελής για την Κυπριακή Δημοκρατία συμφωνία, προσθέτοντας ότι ενόσω έδαφος της Κύπρου τελεί υπό κατοχή, ανάλογες συμφωνίες ενισχύουν την αποτρεπτική της ισχύ.
Πρόσθεσε δε, ότι η κύρωση με νόμο είναι συνήθης πρακτική που έχουν στρατιωτικές συμφωνίες συνεργασίας και δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης, επειδή είναι προς όφελος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου είπε, πως η Συμφωνία απλά ρυθμίζει το καθεστώς των δυνάμεων, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν όροι που θα μπορούσαν να τύχουν καλύτερης διαπραγμάτευσης.
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε ακόμα, πως «δεν είναι σωστό να λέμε, ότι αυτή δύναται να στρέφεται κατά άλλης χώρας», συμπληρώνοντας ότι «ουδέν αναληθέστερο υπάρχει».
Η κ. Ερωτοκρίτου είπε επίσης πως «δυστυχώς από τον αραβικό κόσμο υπάρχουν χώρες, οι οποίες πέραν του στρατιωτικού έχουν σε άλλους τομείς συνεργασία με την Τουρκία» και δήλωσε, ότι το ΔΗΚΟ θα ψηφίσει υπέρ της κύρωσης, επειδή η συμφωνία προάγει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιώργάλλας παρατήρησε, πως μπορεί να υπάρχουν ετεροβαρείς πρόνοιες, ωστόσο δεν παύει να είναι μια συμφωνία που ενισχύει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Προσθέτοντας ότι δεν στρέφεται εναντίον άλλων κρατών, ούτε και εμποδίζει συμφωνίες με άλλες χώρες, εξέφρασε την άποψη, ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για άλλα γειτονικά κράτη να προβούν σε ανάλογες συμφωνίες με την Κυπριακή Δημοκρατία.
Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε, πως το κίνημα θα τηρήσει αποχή, επειδή η συμφωνία είναι ετεροβαρής.
Ανέφερε πως την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να εγγυηθεί η επαναφορά του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και η παρουσία των ελληνικών αεροσκαφών στην Κύπρο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης