Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Λευκορωσία αρνείται το χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο

Η Λευκορωσία αρνείται το χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο
Στα 700 εκατ. δολ. ανέρχεται η οφειλή δηλώνει ο Novak
Η Λευκορωσία διαφωνεί με το λεγόμενο χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο,  δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πρωθυπουργού της χώρας Vladislav Sychevich στο TASS σήμερα Παρασκευή 31/3/2017.
Αναφερόμενος στις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Ενέργειας Alexander Novak τόνισε ότι «η Λευκορωσία δεν είναι διατεθειμένη να διευθετήσει το λεγόμενο χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο καθώς από την πλευρά μας δεν βλέπουμε αυτά τα χρήματα ως χρέος»
Την Πέμπτη, ο Novak  δήλωσε ότι η Λευκορωσία δεν είναι έτοιμη να εξοφλήσει το χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο τώρα υπερβαίνει τα $ 700 εκατ. εκτός και αν η Ρωσία παρέχει ειδικές ρυθμίσεις, τόσο  για την τιμή όσο και για τον μηχανισμό της διαμόρφωσης των τιμών.
Σύμφωνα με τον Sychevich, η δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας δεν είναι εποικοδομητική.
Το Μινσκ έχει επανειλημμένα υποστηρίξει ότι ενδιαφέρεται για την επίλυση της διαφοράς, το συντομότερο δυνατό, είπε ο εκπρόσωπος.
«Η Λευκορωσία επιμένει είτε σε άνευ όρων συμμόρφωση με τη διακυβερνητική συμφωνία για τη διαμόρφωση των τιμών του φυσικού αερίου που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2011 και των σχετικών κανονιστικών πλαισίων, ή στην οριστικοποίηση αμοιβαία αποδεκτής αλλαγής στην προαναφερθείσα συμφωνία των πλευρών», πρόσθεσε.
Ο Sychevich είπε ότι μετά τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι κυβερνήσεις  Ρωσίας και Λευκορωσίας συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες «με εποικοδομητικό τρόπο, προκειμένου να επιτευχθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό αποτέλεσμα.»
Η Λευκορωσία και τη Ρωσία διαπραγματεύονται τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου από τις αρχές του 2016.
Το Μινσκ επέμεινε στη μείωση της τιμής του ρωσικού φυσικού αερίου από $ 132 έως $ 73 ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
Η Μόσχα σε απάντηση για την διαφυγή περίπου $ 300 εκατ ρωσικού φυσικού αερίου περιέκοψε περισσότερο από το ένα τρίτο το αφορολόγητο πετρέλαιο στις παραδόσεις της προς τη Λευκορωσία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης