Τελευταία Νέα
Εξοικονομώ

Και δροσερό σπίτι το καλοκαίρι και εξοικονόμηση ενέργειας έως 40% με τα σύγχρονα συστήματα εξωτερικής σκίασης

Και δροσερό σπίτι το καλοκαίρι και εξοικονόμηση ενέργειας έως 40% με τα σύγχρονα συστήματα εξωτερικής σκίασης
Τέντες και πέργκολες, χάρη στα πρωτοποριακά υλικά από τα οποία κατασκευάζονται πλέον, εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις με άμεσο αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση ενέργειας
Προστατεύουν από τον ήλιο, τις υψηλές θερμοκρασίες, τα αδιάκριτα βλέμματα, αλλά και από τους ….παραφουσκωμένους λογαριασμούς ρεύματος εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης των κλιματιστικών μηχανημάτων.
Τα συστήματα εξωτερικής σκίασης, ιδίως όταν πρόκειται για χώρες με θερμό κλίμα όπως η Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια είναι το πλέον συνηθισμένο καιρικό φαινόμενο, αποτελούν κάτι περισσότερο από αναγκαιότητα σε κάθε ακίνητο.  
Είναι μάλιστα ζωτικής σημασίας στοιχείο, καθώς σχετίζεται άμεσα με την εξοικονόμηση ενέργειας, τη δημιουργία καλής «σχέσης» μεταξύ κτιρίου και περιβάλλοντος, αλλά και με την προστασία του ανθρώπου από τη βλαβερή UVΒ υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία.
Ειδικά σε ότι αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας επισημαίνεται πως η ύπαρξη ενός συστήματος εξωτερικής σκίασης περιορίζει αισθητά τη θερμότητα που εισέρχεται στο χώρο μιας κατοικίας ή ενός επαγγελματικού χώρου, μειώνοντας τη θερμοκρασία του έως και 10 βαθμούς Κελσίου.
Η μείωση αυτή, όπως είναι προφανές, έχει ως άμεση συνέπεια τον περιορισμό (ή ακόμη και την κατάργηση εφόσον δεν επικρατούν συνθήκες καύσωνα) της χρήσης των κλιματιστικών συσκευών, οι οποίες ως γνωστόν καταναλώνουν σημαντικές ποσότητες ενέργειας.
Μάλιστα, εκτιμάται πως η εξοικονόμηση ενέργειας λόγω του περιορισμού της λειτουργίας του κλιματισμού μπορεί να ανέλθει ακόμη και στο 40%.  

Ποικιλία και τεχνολογία

Η έρευνα στον τομέα της ηλιοπροστασίας έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια στη δημιουργία τεχνολογικά προηγμένων συστημάτων σκίασης, τα οποία μπορούν να ανταποκριθούν ακόμη καλύτερα στις πλέον ιδιαίτερες ανάγκες .
Έτσι, εκτός από τις κλασικές τέντες με βραχίονα ή τις τέντες - κασετίνα, ο ιδιοκτήτης μιας κατοικίας μπορεί επίσης να επιλέξει για τη σκίαση του χώρου του μεταξύ της πέργκολας αλουμινίου, της βιοκλιματικής πέργκολας, της πέργκολας με τέντα, της τέντας με αντηρίδες, της καποτίνας , της ομπρέλας ή του ριντό.
Παράλληλα, τα νέα υλικά που χρησιμοποιούνται πλέον στα συστήματα σκίασης εξασφαλίζουν εξαιρετικές επιδόσεις σε ότι αφορά στην αποτελεσματικότητά τους, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικότερα στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.
Σήμερα, λοιπόν, στην αγορά μπορεί κάποιος να βρει υφάσματα σκίασης με διάφορους συντελεστές συγκράτησης της ηλιακής ενέργειας, αλλά και του φωτός που επιτρέπουν να τα διαπεράσει.



Μάλιστα, σε συνδυασμό με αισθητήρες αυτόματου κλεισίματος και ανοίγματος που ενσωματώνονται στα εν λόγω συστήματα, αυτά διασφαλίζουν απόλυτη λειτουργικότητα και παράλληλα μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας είτε για ψύξη είτε για θέρμανση του εσωτερικού σε κάθε κατοικία ή επαγγελματικό χώρο.
Αναφερόμενος στα κριτήρια βάσει των οποίων θα πρέπει να γίνει η επιλογή του κατάλληλου κάθε φορά είδους σκίασης, ο επικεφαλής της εταιρίας «Gournopanos – Συστήματα Σκίασης» κ. Παναγιώτης Γουρνοπάνος σημειώνει πως καθοριστικό ρόλο παίζουν ο προσανατολισμός και το μέγεθος του ακινήτου, καθώς και η προβολή της σκίασης που θέλει ο ιδιοκτήτης.
«Αφού μελετήσουμε όλα αυτά τα στοιχεία, προτείνουμε όλες τις εναλλακτικές λύσεις ηλιοπροστασίας που ενδείκνυνται για την κάθε περίπτωση. Επιπλέον, υποδεικνύουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές σε υφάσματα και άλλα υλικά σκίασης. Ασφαλώς η τελική επιλογή είναι θέμα του πελάτη», τονίζει ο κ. Γουρνοπάνος.

Εξασφάλιση φυσικού φωτισμού

Ο ρόλος των συστημάτων σκίασης δεν περιορίζεται όμως μόνο στο να εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία και την θερμότητα - όταν αυτές είναι έντονες και «δυσάρεστες» - να «εισβάλουν» στους εσωτερικούς χώρους ενός ακινήτου.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιτρέπουν την είσοδο του φυσικού φωτός και της θερμότητας στο εσωτερικό, όταν αυτό είναι επιθυμητό, εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το σωστό εξαερισμό και φωτισμό του χώρου.
Με τον τρόπο αυτό, τα συστήματα σκίασης ενισχύουν περαιτέρω τη συμβολή τους στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς περιορίζουν σε ένα βαθμό την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό.
«Ωστόσο, η διαδικασία ελέγχου του φωτός στο εσωτερικό ενός οικοδομήματος είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτείται εξειδικευμένη γνώση, μιας και ο τρόπος που το φως «πέφτει» σε ένα κτίριο δεν είναι στατικός. Μεταβάλλεται από εποχή σε εποχή, ανάλογα με την ώρα της ημέρας, το κλίμα, τον προσανατολισμό», σημειώνει ο κ. Γουρνοπάνος.
Επισημαίνεται πως το κατάλληλο σύστημα εξωτερικής σκίασης μπορεί να αποτελέσει μία ισχυρή άμυνα απέναντι στις ηλιακές ακτίνες, καθώς δημιουργεί ένα είδος φίλτρου ανάμεσα στο εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον.
Αντίστοιχα, η χρήση μίας τέντας ή μίας ομπρέλας, με υψηλής ποιότητας και προστασίας ύφασμα - τεντοπανο, προστατεύει αποτελεσματικά από τις UVΒ ακτίνες του ήλιου, οι οποίες είναι καρκινογόνε ς ή προκαλούν ερεθισμούς και εγκαύματα.

Επιδότηση κόστους μέσω του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Το κόστος για την τοποθέτηση ενός συστήματος εξωτερικής σκίασης ποικίλει ανάλογα με το είδος, τα υλικά, το μέγεθος και την τεχνολογία (αυτοματισμοί) που ενσωματώνει.
Πάντως, ενδεικτικά αναφέρεται πως για ένα σύστημα τέντας με βραχίονες και ύφασμα σκίασης διαστάσεων 5 Χ 2,5 μέτρων το σχετικό κόστος ανέρχεται στο ποσό των 500 ευρώ περίπου.
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, πως η αγορά και τοποθέτηση εξωτερικής σκίασης μπορεί να τύχει κρατικής επιδότησης μέχρι σε ποσοστό 70% του κόστους μέσω της ένταξης της συγκεκριμένης επένδυσης στο επικείμενο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
«Τα συστήματα σκίασης είναι επιλέξιμα από το συγκεκριμένο συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα, το οποίο παρέχει κίνητρα στους πολίτες προκειμένου να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού τους, εξοικονομώντας χρήματα και ενέργεια και αυξάνοντας την αξία του», αναφέρει ο επικεφαλής της εταιρίας «Gournopanos».
Επισημαίνεται πως το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τους προσεχείς μήνες.
Τα συστήματα εξωτερικής σκίασης, ανάλογα φυσικά με την ποιότητά τους, μπορούν να έχουν διάρκεια ζωής μεγαλύτερη των είκοσι ετών.
Για να γίνει αυτό, όπως σημειώνει ο κ. Γουρνοπάνος, θα πρέπει ανά 3 – 5 χρόνια να γίνετε ένας έλεγχος – service των συστημάτων, ώστε να προλαμβάνονται προβλήματα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανεπανόρθωτες ζημιές.


Προκειμένου να διασφαλίσει την ποιότητα των υλικών και την σωστή τοποθέτηση, παράγοντες που είναι καθοριστικοί σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα ενός συστήματος σκίασης, ο ενδιαφερόμενος ιδιοκτήτης θα πρέπει καταρχάς να απευθυνθεί σε εξουσιοδοτημένα – πιστοποιημένα καταστήματα.
Εκεί θα λάβει τις κατάλληλες πληροφορίες για τη σκίαση του ακινήτου του, ενώ θα εξασφαλίσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για την καλή και αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος που θα επιλέξει.
Σημειώνεται πως τα εξωτερικά συστήματα σκίασης αποσκοπούν στο να προλαβαίνουν την ακτινοβολία πριν αυτή φτάσει στη επιφάνεια του οικοδομήματος.
Προορίζονται, δηλαδή, για χρήση σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που συνεπάγεται την καταπόνησή τους από τις καιρικές συνθήκες και γι’ αυτό πρέπει να είναι κατασκευασμένα από ανθεκτικά υλικά που να πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές.
Ο ιδιοκτήτης – χρήστης θα πρέπει, επίσης, να γνωρίζει το σωστό τρόπο λειτουργίας του συστήματος σκίασης που έχει επιλέξει, καθώς με τη σωστή χρήση εξασφαλίζει το μέγιστο χρόνο διατήρησής του σε άρτια κατάσταση.
Ο κ. Γουρνοπάνος υπογραμμίζει μάλιστα πως μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε ένα σύστημα μπορεί να προσφέρει η προσθήκη αυτοματισμού σ’ αυτό, καθώς έτσι εκμηδενίζεται η ανθρώπινη επέμβαση και άρα τυχόν λάθη κατά τη χρήση.  
Θα πρέπει να αναφερθεί, τέλος, πως τα σύγχρονα συστήματα σκίασης ενσωματώνονται πλήρως στην αρχιτεκτονική του κτιρίου και επομένως αναβαθμίζουν συνολικά την αισθητική του.
Αυτό επιτυγχάνεται με καινοτομίες και σχεδιαστικές πρωτοτυπίες από το design των προϊόντων και τους χρωματισμούς του συστήματος μέχρι την ανάπτυξη συλλογών υφασμάτων σκίασης με εκατοντάδες συνδυασμούς χρωμάτων και μοτίβων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης