Διεθνή

Πρόσκληση Αναστασιάδη σε αμερικανούς επενδυτές για business στην Κύπρο

Πρόσκληση Αναστασιάδη σε αμερικανούς επενδυτές για business στην Κύπρο
«Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουμε δει σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο και ο στόχος μας είναι για ακόμη περισσότερες» είπε ο Πρόεδρος της Κύπρου.
Στην παρουσία δεκάδων επιχειρηματικών και επενδυτών από την Κύπρο, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και αλλού πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη το φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο», που διοργάνωσε η εταιρεία Capital Link σε συνεργασία με την Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών, τον CIPA και τα Εμπορικά Επιμελητήρια Κύπρου και ΗΠΑ.
Στο συνέδριο παρέστησαν και μίλησαν o Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιαδης, καθώς και οι υπουργοί Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης.
Στο φόρουμ μίλησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του CIPA Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας Στέλιος Χειμώνας, επιχειρηματίες όπως οι κ.κ. Ντέιβιντ Μπονάνο, Μάθιου Μπονάνο, Νίκος Μούγιαρης, Τζον Τελεφάντον, Ανδρέας Κραμπής, Κόνσταντάιν Ιορδάνου, Τάκης Σολωμός, Μισιέλ Σμολ, Ντοβ Ερχμαν και άλλοι.
Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας – στο οποίο παρακάθισαν οι τρεις υπουργοί της Κυπριακής Κυβέρνησης και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, στελέχη της Αμερικανικής Κυβέρνησης και δεκάδες επιχειρηματίες και επενδυτές από διάφορες χώρες - που ακολούθησε των εργασιών του φόρουμ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε μεταξύ άλλων, ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στην επέκταση και ενίσχυση της συνεργασίας με τις ΗΠΑ σε τομείς όπως η οικονομία, ο τραπεζικός τομέας, η ναυτιλία και οι μεταφορές, ο τουρισμός και η Ενέργεια.
«Η Κύπρος είναι τώρα μια από τις πλέον γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίας της ΕΕ», είπε ο Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η εντυπωσιακή αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας αποδεικνύεται, μεταξύ άλλων, και από τις διαδοχικές αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας και των επενδυτικών προοπτικών της από Οίκους Αξιολόγησης με την πιο πρόσφατη αξιολόγηση να έχει γίνει την περασμένη βδομάδα.
«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ακόμη και πριν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση, η οικονομία ήταν 12 βαθμίδες πιο κάτω από την επενδυτική βαθμίδα και στην κατηγορία σκουπιδιών, μπορώ τώρα με περηφάνεια να δηλώσω, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζουμε την ανάγκη να παραμείνουμε σταθεροί στην πορεία μας, ότι βρισκόμαστε στο δρόμο για την πλήρη αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την Κύπρο από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.
Αυτό το επίτευγμα πρέπει να αποδοθεί στη σωστή μακρο-οικονομική διαχείριση της Κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών, στην εποικοδομητική στάση των πολιτικών κομμάτων και πάνω από όλα στις θυσίες του κυπριακού λαού» είπε ο κ. Αναστασιάδης.
Ο Πρόεδρος της Κύπρου υπογράμμισε επίσης τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού, επισημαίνοντας τις προοπτικές και δυνατότητες της σε νέους τομείς όπως η ενέργεια.
Είπε ακόμη, ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση ενός σταθερού και ανταγωνιστικού φορολογικού καθεστώτος, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, στη στήριξη της εγχώριας και διεθνούς επιχειρηματικής κοινότητας, καθώς και στην πορεία για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε διάφορους τομείς.
Αναφερόμενος στις σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, είπε ότι η διμερής συνεργασία έχει εξελιχθεί σε στρατηγικής σημασίας ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά και διεθνή ζητήματα και υπογράμμισε τη βούληση της Κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά για προσπάθεια διερεύνησης νέων τομέων αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.
Τόνισε επίσης ότι «ο διμερής διάλογος Κύπρου-ΗΠΑ συνεχίζεται σε αριθμό θεμάτων οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουμε δει σημαντικές επενδύσεις από τις ΗΠΑ στην Κύπρο και ο στόχος μας είναι για ακόμη περισσότερες».
Πρόσθεσε ότι επιπρόσθετες διμερείς συμφωνίες στους τομείς των αερομεταφορών, της ναυτιλίας και του τουρισμού θα συμβάλουν σημαντικά στην περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ.
Αναφερόμενος στον τομέα της Ενέργειας, ο Πρόεδρος σημείωσε τη δραστηριοποίηση των εταιρειών Noble και ΕxxonMobil στην κυπριακή ΑΟΖ υπογραμμίζοντας ότι «αυτό όχι μόνο σηματοδοτεί μια νέα εποχή στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-ΗΠΑ, αλλά αποτελεί και απόδειξη της εμπιστοσύνης στο ρόλο που η Κύπρος ως ένας αξιόπιστος περιφερειακός παράγοντες διαδραματίζει στην ταραχώδη περιοχή» της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος είπε ότι η επίλυση του θα αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυση περιφερειακών πολιτικών προβλημάτων.
Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτενώς στις στενές και αγαστές σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις χώρες της περιοχής και στους τριμερείς μηχανισμούς συνεργασίας που έχει αναπτύξει με αρκετές απ’ αυτές.
Κατά το γεύμα, χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις Τζόναθαν Κόεν, ο οποίος εξήρε τα επιτεύγματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της κυπριακής οικονομίας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι μια λύση θα ήταν επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη και για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Αναφερόμενος στην ανεύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κόεν είπε ότι «αν τα αποθέματα αναπτυχθούν στρατηγικά αυτό θα είναι επωφελές για ολόκληρη την περιοχή, θα ενισχύσουν την πολιτική συνεργασία, θα φέρουν σταθερότητα και θα αναπτύξουν την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκουν στην Κύπρο ένα αξιόπιστο στρατηγικό εταίρο με τον οποίον επιθυμούν να ενισχύσουν τις σχέσεις τους περαιτέρω σε όλους τους τομείς.
Στο γεύμα εργασίας μίλησαν, επίσης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ένωσης Πλοιοκτητών Ανδρέας Χατζηγιάννης και ο Πρόεδρος του ΔΣ της εταιρείας Capital Link Νικόλας Μπορνόζης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης