Τελευταία Νέα
Διεθνή

Steiniz: Η συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας για αγωγό φυσικού αερίου μπορεί να υπογραφεί το καλοκαίρι

Steiniz: Η συμφωνία Ισραήλ - Τουρκίας για αγωγό φυσικού αερίου μπορεί να υπογραφεί το καλοκαίρι
Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας είπε, ότι στόχος είναι το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο προς την Τουρκία σε 3 χρόνια και προς την Ευρώπη μέσω EastMed σε 6 χρόνια.
Οι συνομιλίες μεταξύ κυβερνητικών αξιωματούχων για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Τουρκία μπορεί να ολοκληρωθούν και να συναφθεί συμφωνία αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε σήμερα (21/3) ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Yuval Steinitz.
Ο στόχος όπως είπε, είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο, που θα επιτρέψει στις ενεργειακές εταιρείες και των δύο πλευρών να προχωρήσουν τις δικές τους διαπραγματεύσεις, με την πιθανότητα το Ισραήλ να εξάγει φυσικό αέριο προς την Τουρκία σε περίπου 3 χρόνια, δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Ο Steinitz επεσήμανε, ότι το Ισραήλ έχει επίσης συνομιλίες για την κατασκευή ενός πιο φιλόδοξου αγωγού, που θα διέρχεται από την Κύπρο και την Ελλάδα προς την Ιταλία, της οποίας ο υπουργός Ενέργειας σκοπεύει να επισκεφθεί το Ισραήλ στις αρχές Απριλίου για να συζητήσουν το σχέδιο.
Όπως είπε ο Ισραηλινός υπουργός, το σχέδιο κατασκευής του EastMed μπορεί να έχει ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια από σήμερα.
Το πρακτορείο ωστόσο επισημαίνει τη δυσκολία της κατασκευής ενός αγωγού, ο οποίος θα πρέπει να διέλθει από την Κύπρο, η οποία όπως υπογραμμίζει, είναι διαιρεμένη από την Τουρκική εισβολή το 1974.
Ο Steinitz παραδέχεται, ότι ο αγωγός EastMed -ο οποίος θα είναι ο μεγαλύτερος υποθαλάσσιος αγωγού του κόσμου- θα είναι τεχνικά πιο περίπλοκος και δαπανηρός από τον αγωγό προς την Τουρκία και μπορεί να απαιτηθούν επιπλέον ευρήματα φυσικού αερίου στην ισραηλινή ΑΟΖ για να καταστεί εμπορικά βιώσιμος.
Ωστόσο υποστηρίζει, ότι «η ανατολική λεκάνη της Μεσογείου, η ΑΟΖ της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου -ίσως και του Λίβανου- θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικαταστήσουν κατά κάποιο τρόπο την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης από τη Βόρεια Θάλασσα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης