
Οι τρεις όροι που έχει θέσει η Μόσχα είναι η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα προσαρτημένα εδάφη, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η άρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας
(upd) Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα συμφωνήσει πιθανώς στην εκεχειρία με την Ουκρανία, ωστόσο πρώτα θέλει να ικανοποιηθούν οι δικοί του όροι, γεγονός που πιθανώς να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις, λένε πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Ρώσος ηγέτης θέλει να βεβαιωθεί ότι οι όροι του θα ληφθούν υπόψη προτού συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πηγή κοντινή στο Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται πως οι τρεις όροι που έχει θέσει η Μόσχα είναι η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα προσαρτημένα εδάφη, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η άρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Για να πετύχει την πραγμάτωση των όρων του, ο Πούτιν πιθανότατα θα προσπαθήσει να επιμηκύνει το χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη συμφωνίας για οποιαδήποτε διακοπή των μαχών στην Ουκρανία.
Σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τετάρτη τα στρατεύματά του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Φορώντας παραλλαγή, ο Πούτιν συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και ζήτησε «την πλήρη ήττα του εχθρού που οχυρώθηκε στην περιοχή του Κουρσκ το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Rossiya 24.
Η Ουκρανία σκόπευε να χρησιμοποιήσει τη γη που κατέλαβε στο Κουρσκ ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες, αλλά η Ρωσία έχει κερδίσει το πάνω χέρι και εκεί πλέον.
Ρώσοι αξιωματούχοι δεν είχαν συζητήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους τους τη συγκεκριμένη συμφωνία στην οποία συναίνεσε η ουκρανική αντιπροσωπεία στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη και το Κρεμλίνο θεωρεί το γεγονός αυτό απαράδεκτο.
Το μεγάλο δίλημμα
Η συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων γεννά ένα μεγάλο δίλημμα για τον Πούτιν, δηλαδή συνέχιση της κατάληψης των ουκρανικών εδαφών ή συναίνεση και σύναψη φιλίας με τις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, το πλαίσιο της συμφωνίας της Τζέντα δεν είναι αυτό που η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες.
Το Κρεμλίνο θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει τη διακοπή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.
«Ο Πούτιν δεν θα δώσει ένα σκληρό 'ναι' ή ένα σκληρό 'όχι'», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, αναλύτρια του Carnegie Russia Eurasia Center, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ακόμα και σε μια φανταστική κατάσταση όπου ο Πούτιν κάνει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας, αυτή θα είναι προσωρινή και με πολύ σκληρούς όρους».
Η Ρωσία έχει προηγουμένως απαιτήσει από την Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος, να μειώσει σημαντικά το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της και να παραχωρήσει τα εδάφη πέντε επαρχιών της (συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας).
Σε αντάλλαγμα για την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας των ΗΠΑ από την Ουκρανία, η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε να άρει το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας και των πληροφοριών για το Κίεβο.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να πιέσει τον Πούτιν να αποδεχθεί τη συμφωνία εκεχειρίας.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ «πηγαίνει στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα» για να παροτρύνει τους Ρώσους να υπογράψουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση και «ελπίζουμε ότι θα το κάνουν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ στο Fox News.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς μίλησε την Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα περιμένει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά δεν απέκλεισε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τη Μόσχα να αποδεχθεί τους όρους σε σχόλια την Τετάρτη και δήλωσε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να αποτρέψει τη Ρωσία στο μέλλον θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης.
«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να διαμορφώσουμε μια αποτρεπτική δύναμη στο έδαφος», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο του Σάνον, στην Ιρλανδία, την Τετάρτη.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να βοηθήσουν για την διασφάλιση οποιασδήποτε εκεχειρίας, αν τελικά η Ρωσία πει το «ναι».
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας
Τις απαιτήσεις της για να πει «ναι» σε μια συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία παρουσίασε στις ΗΠΑ η Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.
Χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η Μόσχα στη λίστα αυτή, πηγές εικάζουν ότι είναι αβέβαιο το αν η Μόσχα είναι πραγματικά πρόθυμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο πριν την αποδοχή των αιτημάτων της.
Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους κατά τη διάρκεια συνομιλιών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές, περιγράφοντας τους όρους του Κρεμλίνου ως «ευρείς» και παρόμοιους με τις απαιτήσεις που είχε προηγουμένως παρουσιάσει στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται πως οι προηγούμενοι όροι περιελάμβαναν μη ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο, συμφωνία να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία και διεθνής αναγνώριση του ισχυρισμού του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κριμαία και τέσσερις επαρχίες ανήκουν στη Ρωσία.
Η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσε τα «βασικά αίτια» του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιμένει ενημέρωση από τον Πούτιν για το εάν θα δεχθεί τη συμφωνηθείσα από Ουάσιγκτον και Κίεβο εκεχειρία 30 ημερών που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ως πρώτο βήμα προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η δέσμευση του Πούτιν για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη αβέβαιη, με λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, νομοθέτες και αναλυτές φοβούνται ότι ο Πούτιν, πρώην αξιωματούχος της KGB, θα χρησιμοποιούσε μια εκεχειρία για να εντείνει, όπως λένε, την προσπάθειά του να διχάσει τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη και να υπονομεύσει τις όποιες συνομιλίες.
Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ως εποικοδομητική τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, και είπε ότι μια πιθανή κατάπαυση του πυρός 30 ημερών με τη Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει εγείρει πολλές από αυτές τις απαιτήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μερικές από τις οποίες τέθηκαν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Τι γράφει η 5η Υπηρεσία
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να πολεμήσει στην Ουκρανία, και να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.
Το έγγραφο της ρωσικής δεξαμενής σκέψης με το όνομα «5η Υπηρεσία», επισημαίνει παράλληλα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εργάζεται για την «πλήρη διάλυση» της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.
Στο σχέδιο υποδηλώνεται επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να πιέσει ώστε η Ουκρανία να διασπαστεί ακόμη περισσότερο, με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με το ρωσικό έδαφος, καθώς και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κοντά στην Κριμαία, την οποία ο Πούτιν προσάρτησε το 2014.
Το απόρρητο έγγραφο απορρίπτει τα αρχικά σχέδια του Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία εντός 100 ημερών ως «αδύνατο να πραγματοποιηθούν» ξεκαθαρίζοντας ότι η ειρήνη «δεν μπορεί να υπάρξει πριν από το 2026».
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να πολεμήσει στην Ουκρανία, και να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.
Το έγγραφο της ρωσικής δεξαμενής σκέψης επισημαίνει παράλληλα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εργάζεται για την «πλήρη διάλυση» της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.
Στο σχέδιο υποδηλώνεται επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να πιέσει ώστε η Ουκρανία να διασπαστεί ακόμη περισσότερο, με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με το ρωσικό έδαφος, καθώς και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κοντά στην Κριμαία, την οποία ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα το 2014.
Το απόρρητο έγγραφο απορρίπτει τα αρχικά σχέδια του Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία εντός 100 ημερών ως «αδύνατο να πραγματοποιηθούν» ξεκαθαρίζοντας ότι η ειρήνη «δεν μπορεί να υπάρξει πριν από το 2026».
Η δεξαμενή σκέψης γράφει ακόμα στο επίμαχο κείμενο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση προτείνοντας στις αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην εξόρυξη ορυκτών σπάνιων γαιών στη Ρωσία και σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.
«Δεν είναι έτοιμος για ειρήνη», λέει για τον Πούτιν ο Μάικλ Έβανς
«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Θα είναι στο χέρι τους να πουν ναι ή όχι», δήλωσε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε εκεχειρία, αλλά αυτό είναι τώρα στο χέρι της Ρωσίας», επανέλαβε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θέλει ειρήνη. Ωστόσο, εάν ο Ρώσος ηγέτης θέλει πραγματικά να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, θα το κάνει άραγε με τους όρους της Αμερικής;», διερωτάται ο πολύπειρος Βρετανός δημοσιογράφος (πάλαι ποτέ ανταποκριτής των Times του Λονδίνου σε Βοσνία, Κόσοβο, Ιράκ και Αφγανιστάν) Μάικλ Εβανς.
Σύμφωνα με τον Εβανς, ο Πούτιν ακόμη δεν είναι έτοιμος να κατεβάσει τα όπλα στην Ουκρανία, επειδή δεν ελέγχει πλήρως περιοχές που θα ήθελε όπως είναι εκείνες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Στον αντίποδα ωστόσο, η πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει ότι βιάζεται και, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Στιβ Γουίτκοφ ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για τη Μόσχα, την οποία πρόκειται να επισκεφθεί μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να συναντήσει από κοντά μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Πούτιν. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Γουίτκοφ ήταν εκείνος που είχε πιέσει, όπως λέγεται, τον Νετανιάχου να πάει σε εκεχειρία στη Γάζα.
«Ο απεσταλμένος του Τραμπ ανάγκασε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί ένα σχέδιο το οποίο είχε απορρίψει επανειλημμένα», έγραφε τον περασμένο Ιανουάριου ο Χάιμ Λέβινσον στην ισραηλινή Haaretz. Θα μπορούσε, άραγε, να επαναληφθεί κάτι ανάλογο τώρα με τον Πούτιν;
Δύσκολο μεν, αλλά…
Η πλευρά Πούτιν θα είχε λόγους να προχωρήσει σε ειρήνευση στην Ουκρανία, προκειμένου να ανακουφίσει για παράδειγμα τη ρωσική οικονομία που δοκιμάζεται.
Μια «ρωσική ειρήνη» θα πρέπει, ωστόσο, να πληροί προϋποθέσεις που μπορεί να φανούν υπερβολικές ακόμη και στα μάτια του –γενικώς δεκτικού απέναντι στον Πούτιν– Τραμπ.
Η ρωσική ηγεσία έχει δείξει, σε κάθε περίπτωση, ότι ξέρει καλά πώς να «χειρίζεται» τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει απρόβλεπτος ωστόσο και, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να αντιπαθήσει εν μια νυκτί όποιον συμπαθούσε… και αντιστρόφως.
Σύμφωνα με αυτές τις πηγές, ο Ρώσος ηγέτης θέλει να βεβαιωθεί ότι οι όροι του θα ληφθούν υπόψη προτού συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με πηγή κοντινή στο Κρεμλίνο.
Υπενθυμίζεται πως οι τρεις όροι που έχει θέσει η Μόσχα είναι η αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων από τα προσαρτημένα εδάφη, η μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η άρση όλων των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Για να πετύχει την πραγμάτωση των όρων του, ο Πούτιν πιθανότατα θα προσπαθήσει να επιμηκύνει το χρονικό ορίζοντα για την επίτευξη συμφωνίας για οποιαδήποτε διακοπή των μαχών στην Ουκρανία.
Σε μια επίδειξη αποφασιστικότητας, ο Πούτιν επισκέφθηκε την Τετάρτη τα στρατεύματά του στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας.
Φορώντας παραλλαγή, ο Πούτιν συναντήθηκε με υψηλόβαθμους αξιωματικούς του στρατού και ζήτησε «την πλήρη ήττα του εχθρού που οχυρώθηκε στην περιοχή του Κουρσκ το συντομότερο δυνατό», σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση Rossiya 24.
Η Ουκρανία σκόπευε να χρησιμοποιήσει τη γη που κατέλαβε στο Κουρσκ ως διαπραγματευτικό χαρτί στις συνομιλίες, αλλά η Ρωσία έχει κερδίσει το πάνω χέρι και εκεί πλέον.
Ρώσοι αξιωματούχοι δεν είχαν συζητήσει με τους Αμερικανούς ομολόγους τους τη συγκεκριμένη συμφωνία στην οποία συναίνεσε η ουκρανική αντιπροσωπεία στην πόλη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας την Τρίτη και το Κρεμλίνο θεωρεί το γεγονός αυτό απαράδεκτο.
Το μεγάλο δίλημμα
Η συμφωνία μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων γεννά ένα μεγάλο δίλημμα για τον Πούτιν, δηλαδή συνέχιση της κατάληψης των ουκρανικών εδαφών ή συναίνεση και σύναψη φιλίας με τις ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά, το πλαίσιο της συμφωνίας της Τζέντα δεν είναι αυτό που η Ρωσία είχε δηλώσει προηγουμένως ότι χρειάζεται προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες.
Το Κρεμλίνο θα μπορούσε επίσης να απαιτήσει τη διακοπή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία ως προϋπόθεση για την κατάπαυση του πυρός, δήλωσε πηγή που βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο.
«Ο Πούτιν δεν θα δώσει ένα σκληρό 'ναι' ή ένα σκληρό 'όχι'», δήλωσε η Τατιάνα Στανόβαγια, αναλύτρια του Carnegie Russia Eurasia Center, σε τηλεφωνική συνέντευξη. «Ακόμα και σε μια φανταστική κατάσταση όπου ο Πούτιν κάνει κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της εκεχειρίας, αυτή θα είναι προσωρινή και με πολύ σκληρούς όρους».
Η Ρωσία έχει προηγουμένως απαιτήσει από την Ουκρανία να γίνει ουδέτερο κράτος, να μειώσει σημαντικά το μέγεθος των ενόπλων δυνάμεών της και να παραχωρήσει τα εδάφη πέντε επαρχιών της (συμπεριλαμβανομένης και της Κριμαίας).
Σε αντάλλαγμα για την αποδοχή της πρότασης εκεχειρίας των ΗΠΑ από την Ουκρανία, η κυβέρνηση Τραμπ συμφώνησε να άρει το πάγωμα της στρατιωτικής βοήθειας και των πληροφοριών για το Κίεβο.
Ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο την Τετάρτη ότι ελπίζει πως δεν θα χρειαστεί να πιέσει τον Πούτιν να αποδεχθεί τη συμφωνία εκεχειρίας.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ «πηγαίνει στη Μόσχα αυτή την εβδομάδα» για να παροτρύνει τους Ρώσους να υπογράψουν σε αυτή τη διαπραγμάτευση και «ελπίζουμε ότι θα το κάνουν», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολίν Λέβιτ στο Fox News.
Η ίδια πρόσθεσε ότι ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικ Γουόλτς μίλησε την Τετάρτη με τον Ρώσο ομόλογό του.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε χθες ότι η Μόσχα περιμένει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, αλλά δεν απέκλεισε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο κάλεσε τη Μόσχα να αποδεχθεί τους όρους σε σχόλια την Τετάρτη και δήλωσε ότι η ικανότητα της Ουκρανίας να αποτρέψει τη Ρωσία στο μέλλον θα αποτελέσει μέρος της συζήτησης.
«Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να διαμορφώσουμε μια αποτρεπτική δύναμη στο έδαφος», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο του Σάνον, στην Ιρλανδία, την Τετάρτη.
Ο Ζελένσκι δήλωσε την Τετάρτη ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας θα πρέπει να βοηθήσουν για την διασφάλιση οποιασδήποτε εκεχειρίας, αν τελικά η Ρωσία πει το «ναι».
Οι απαιτήσεις της Ρωσίας
Τις απαιτήσεις της για να πει «ναι» σε μια συμφωνία για εκεχειρία στην Ουκρανία παρουσίασε στις ΗΠΑ η Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.
Χωρίς ωστόσο να είναι σαφές τι ακριβώς συμπεριλαμβάνει η Μόσχα στη λίστα αυτή, πηγές εικάζουν ότι είναι αβέβαιο το αν η Μόσχα είναι πραγματικά πρόθυμη να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Κίεβο πριν την αποδοχή των αιτημάτων της.
Ρώσοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι συζήτησαν τους όρους κατά τη διάρκεια συνομιλιών τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ανέφεραν οι πηγές, περιγράφοντας τους όρους του Κρεμλίνου ως «ευρείς» και παρόμοιους με τις απαιτήσεις που είχε προηγουμένως παρουσιάσει στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζεται πως οι προηγούμενοι όροι περιελάμβαναν μη ένταξη στο ΝΑΤΟ για το Κίεβο, συμφωνία να μην αναπτυχθούν ξένα στρατεύματα στην Ουκρανία και διεθνής αναγνώριση του ισχυρισμού του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Κριμαία και τέσσερις επαρχίες ανήκουν στη Ρωσία.
Η Ρωσία, τα τελευταία χρόνια, ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αντιμετωπίσουν αυτό που αποκάλεσε τα «βασικά αίτια» του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ περιμένει ενημέρωση από τον Πούτιν για το εάν θα δεχθεί τη συμφωνηθείσα από Ουάσιγκτον και Κίεβο εκεχειρία 30 ημερών που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θεωρεί ως πρώτο βήμα προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η δέσμευση του Πούτιν για μια πιθανή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός είναι ακόμη αβέβαιη, με λεπτομέρειες να μην έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.
Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, νομοθέτες και αναλυτές φοβούνται ότι ο Πούτιν, πρώην αξιωματούχος της KGB, θα χρησιμοποιούσε μια εκεχειρία για να εντείνει, όπως λένε, την προσπάθειά του να διχάσει τις ΗΠΑ, την Ουκρανία και την Ευρώπη και να υπονομεύσει τις όποιες συνομιλίες.
Στο Κίεβο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε ως εποικοδομητική τη συνάντηση αυτής της εβδομάδας στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ουκρανών αξιωματούχων, και είπε ότι μια πιθανή κατάπαυση του πυρός 30 ημερών με τη Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διαμόρφωση μιας ευρύτερης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Να σημειωθεί πως η Μόσχα έχει εγείρει πολλές από αυτές τις απαιτήσεις τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μερικές από τις οποίες τέθηκαν σε επίσημες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Τι γράφει η 5η Υπηρεσία
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να πολεμήσει στην Ουκρανία, και να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.
Το έγγραφο της ρωσικής δεξαμενής σκέψης με το όνομα «5η Υπηρεσία», επισημαίνει παράλληλα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εργάζεται για την «πλήρη διάλυση» της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.
Στο σχέδιο υποδηλώνεται επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να πιέσει ώστε η Ουκρανία να διασπαστεί ακόμη περισσότερο, με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με το ρωσικό έδαφος, καθώς και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κοντά στην Κριμαία, την οποία ο Πούτιν προσάρτησε το 2014.
Το απόρρητο έγγραφο απορρίπτει τα αρχικά σχέδια του Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία εντός 100 ημερών ως «αδύνατο να πραγματοποιηθούν» ξεκαθαρίζοντας ότι η ειρήνη «δεν μπορεί να υπάρξει πριν από το 2026».
Στην κατεύθυνση της υλοποίησης της πρότασης, ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχεδιάζει να πολεμήσει στην Ουκρανία, και να αποδυναμώσει τη διαπραγματευτική θέση των ΗΠΑ για οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία πυροδοτώντας εντάσεις μεταξύ της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.
Το έγγραφο της ρωσικής δεξαμενής σκέψης επισημαίνει παράλληλα ότι η Ρωσία θα πρέπει να εργάζεται για την «πλήρη διάλυση» της σημερινής ουκρανικής κυβέρνησης.
Στο σχέδιο υποδηλώνεται επίσης ότι η Ρωσία πρέπει να πιέσει ώστε η Ουκρανία να διασπαστεί ακόμη περισσότερο, με τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στα βορειοανατολικά της χώρας, στα σύνορα με το ρωσικό έδαφος, καθώς και μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης κοντά στην Κριμαία, την οποία ο Πούτιν προσάρτησε παράνομα το 2014.
Το απόρρητο έγγραφο απορρίπτει τα αρχικά σχέδια του Τραμπ για ειρηνευτική συμφωνία για την Ουκρανία εντός 100 ημερών ως «αδύνατο να πραγματοποιηθούν» ξεκαθαρίζοντας ότι η ειρήνη «δεν μπορεί να υπάρξει πριν από το 2026».
Η δεξαμενή σκέψης γράφει ακόμα στο επίμαχο κείμενο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση προτείνοντας στις αμερικανικές εταιρείες να δραστηριοποιηθούν στην εξόρυξη ορυκτών σπάνιων γαιών στη Ρωσία και σε ρωσικά κατεχόμενα εδάφη στην Ουκρανία.
«Δεν είναι έτοιμος για ειρήνη», λέει για τον Πούτιν ο Μάικλ Έβανς
«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο της Ρωσίας. Θα είναι στο χέρι τους να πουν ναι ή όχι», δήλωσε χθες ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο. «Ελπίζουμε να καταλήξουμε σε εκεχειρία, αλλά αυτό είναι τώρα στο χέρι της Ρωσίας», επανέλαβε σήμερα ο Ντόναλντ Τραμπ.
«Ο πρόεδρος Τραμπ είναι πεπεισμένος ότι ο Πούτιν θέλει ειρήνη. Ωστόσο, εάν ο Ρώσος ηγέτης θέλει πραγματικά να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο, θα το κάνει άραγε με τους όρους της Αμερικής;», διερωτάται ο πολύπειρος Βρετανός δημοσιογράφος (πάλαι ποτέ ανταποκριτής των Times του Λονδίνου σε Βοσνία, Κόσοβο, Ιράκ και Αφγανιστάν) Μάικλ Εβανς.
Σύμφωνα με τον Εβανς, ο Πούτιν ακόμη δεν είναι έτοιμος να κατεβάσει τα όπλα στην Ουκρανία, επειδή δεν ελέγχει πλήρως περιοχές που θα ήθελε όπως είναι εκείνες της Χερσώνας και της Ζαπορίζια.
Στον αντίποδα ωστόσο, η πλευρά του Ντόναλντ Τραμπ έχει δείξει ότι βιάζεται και, σύμφωνα με όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Στιβ Γουίτκοφ ετοιμάζει ήδη βαλίτσες για τη Μόσχα, την οποία πρόκειται να επισκεφθεί μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να συναντήσει από κοντά μεταξύ άλλων και τον ίδιο τον Πούτιν. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Γουίτκοφ ήταν εκείνος που είχε πιέσει, όπως λέγεται, τον Νετανιάχου να πάει σε εκεχειρία στη Γάζα.
«Ο απεσταλμένος του Τραμπ ανάγκασε τον Νετανιάχου να αποδεχθεί ένα σχέδιο το οποίο είχε απορρίψει επανειλημμένα», έγραφε τον περασμένο Ιανουάριου ο Χάιμ Λέβινσον στην ισραηλινή Haaretz. Θα μπορούσε, άραγε, να επαναληφθεί κάτι ανάλογο τώρα με τον Πούτιν;
Δύσκολο μεν, αλλά…
Η πλευρά Πούτιν θα είχε λόγους να προχωρήσει σε ειρήνευση στην Ουκρανία, προκειμένου να ανακουφίσει για παράδειγμα τη ρωσική οικονομία που δοκιμάζεται.
Μια «ρωσική ειρήνη» θα πρέπει, ωστόσο, να πληροί προϋποθέσεις που μπορεί να φανούν υπερβολικές ακόμη και στα μάτια του –γενικώς δεκτικού απέναντι στον Πούτιν– Τραμπ.
Η ρωσική ηγεσία έχει δείξει, σε κάθε περίπτωση, ότι ξέρει καλά πώς να «χειρίζεται» τον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος παραμένει απρόβλεπτος ωστόσο και, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να αντιπαθήσει εν μια νυκτί όποιον συμπαθούσε… και αντιστρόφως.
www.worldenergynews.gr