Διεθνή

Η ΕΕ αυξάνει την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ

Η ΕΕ αυξάνει την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ
Η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει την εξάρτηση για την προμήθεια οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν στην δεύτερη θέση η Γαλλία και στην τρίτη η Ρωσία

Οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO υπερδιπλασιάστηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια. Πάνω από το 60% αφορούν αμερικανικά όπλα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το SIPRI, το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη.

Αύξηση των αμυντικών δαπανών της Ευρώπης

Την περασμένη εβδομάδα, 26 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενισχύσουν τις αμυντικές δυνατότητες της ηπείρου λόγω της απεμπλοκής των ΗΠΑ του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Την περίοδο 2020-2024, η Ουκρανία έγινε ο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων στον κόσμο και οι ΗΠΑ εδραίωσαν περαιτέρω τη θέση του μεγαλύτερου εξαγωγέα, φτάνοντας στο 43% του παγκόσμιου συνόλου. Στη συνέχεια ακολουθεί η Γαλλία, σύμφωνα με τους αριθμούς του ινστιτούτου.

Την υπό μελέτη περίοδο οι εισαγωγές όπλων των ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO αυξήθηκαν αλματωδώς (+105%) σε σύγκριση με την πενταετία 2015-2019, αντανακλώντας "τον γενικό επανεξοπλισμό της Ευρώπης σε αντίδραση στην απειλή της Ρωσίας", σχολιάζει το SIPRI.

Οι ΗΠΑ προμήθευσαν το 64% αυτών των όπλων, έναντι του 52% την περίοδο 2015-2019.

"Αντιμέτωπα με την ολοένα πιο φιλοπόλεμη Ρωσία και τις εντάσεις στις διατλαντικές σχέσεις επί πρώτης προεδρίας Τραμπ", τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του NATO προσπάθησαν "να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις εισαγωγές όπλων και να ενισχύσουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία εξοπλισμών", σημειώνει ο Πίτερ Βέζεμαν, ο κύριος ερευνητής του "προγράμματος για τις μεταφορές όπλων" στο SIPRI, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που συνοδεύει την έκθεση.

"Όμως η διατλαντική σχέση σε ό,τι αφορά τις αγοραπωλησίες όπλων έχει βαθιές ρίζες. Οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν και τα ευρωπαϊκά κράτη μέλη του NATO παρήγγειλαν σχεδόν 500 μαχητικά αεροσκάφη και διάφορα άλλα όπλα από τις ΗΠΑ", συμπληρώνει.

Οι παραγγελίες των κρατών

Η Γαλλία δεν εξαρτάται τόσο από τις ΗΠΑ, σημείωσε ο ερευνητής στο Γαλλικό Πρακτορείο, όμως άλλες μεγάλες χώρες, όπως η Ιταλία ή η Βρετανία, αγοράζουν αεροσκάφη χαμηλής παρατηρησιμότητας F-35 ή συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot από τους Αμερικανούς, με άλλα λόγια συστήματα δύσκολο να υποκατασταθούν, τουλάχιστον άμεσα.

Η Ολλανδία, το Βέλγιο, αλλά και η Δανία εξαρτώνται πολύ περισσότερο από τους αμερικανικούς εξοπλισμούς, παρατήρησε.

Ο Βέζεμαν τόνισε ότι "για να αλλάξει αυτό, θα απαιτηθεί τεράστια πολιτική και οικονομική επένδυση. Η προμήθεια όπλων παίρνει πολλά χρόνια, συχνά περισσότερο από μια αμερικανική προεδρική θητεία".

Σε κάθε περίπτωση, για πρώτη φορά έπειτα από 20 χρόνια, η Ευρώπη μετατράπηκε στον μεγαλύτερο πελάτη των ΗΠΑ: σε αυτή αναλογούσε το 35% των αμερικανικών εξαγωγών όπλων την περίοδο 2020-2024, ξεπέρασε με άλλα λόγια την Εγγύς Ανατολή (33%).

Ο μεγαλύτερος πελάτης της αμερικανικής βιομηχανίας όπλων παρέμεινε η Σαουδική Αραβία.

Οι εξαγωγές της Γαλλίας

Η Γαλλία διπλασίασε τις εξαγωγές της στην Ευρώπη σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2019, κυρίως λόγω των πωλήσεων μαχητικών αεροσκαφών Rafale στην Ελλάδα και στην Κροατία και τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

"Με το 43% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων", οι ΗΠΑ έχουν "το τετραπλάσιο μερίδιο από αυτό του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα, της Γαλλίας", αναφέρει ο Μάθιου Τζορτζ, ο διευθυντής του προγράμματος για τις μεταφορές όπλων του SIPRI, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου.

Ωστόσο, η Ινδία παραμένει ο μεγαλύτερος πελάτης της Γαλλίας, κατέχοντας το 28% των γαλλικών εξαγωγών, καθώς έχει ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη μαζί.

Η Ρωσία

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος εξαγωγέας όπλων στον κόσμο, αλλά μετά την εισβολή του στρατού της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, οι εξαγωγές της μειώθηκαν ραγδαία κατά 64%.

Πέρα από την αύξηση των δικών της αναγκών, η Ρωσία υπέστη τις συνέπειες των διεθνών κυρώσεων και των πιέσεων των ΗΠΑ σε συμμάχους τους να μην προμηθεύονται ρωσικό οπλισμό, σημείωσε ο κ. Βέζεμαν.

Η Ινδία, που κατέχει το 38% των ρωσικών εξαγωγών την πενταετία 2020-2024 στρέφεται ολοένα περισσότερο σε άλλες χώρες, ενώ η Κίνα, με το 17% των εισαγωγών οπλικών συστημάτων από την Ρωσία, ενίσχυσε τη δική της βιομηχανία.

Στην Εγγύς Ανατολή, παρά τον πόλεμο που μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, οι εξαγωγές όπλων του Ισραήλ παρέμειναν συγκριτικά σταθερές την τελευταία πενταετία σε σύγκριση με την προηγούμενη, πάντα κατά τη μελέτη του SIPRI.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης