Ενέργεια

Ενισχύεται η προοπτική του Green Aegean με τη νέα γερμανική κυβέρνηση που δίνει έμφαση στις διασυνδέσεις

Ενισχύεται η προοπτική του Green Aegean με τη νέα γερμανική κυβέρνηση που δίνει έμφαση στις διασυνδέσεις
Η νέα κυβέρνηση, σημειώνουν γνώστες των γερμανικών θεμάτων,  θα επιδιώξει εκτός από το να μειώσει τους ενεργειακούς φόρους, να επενδύσει σε δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποδομές

Πράσινο φως για το Green Aegean, αναφέρουν πηγές, αναμένεται να δώσει η νέα γερμανική κυβέρνηση, καθώς σε αντίθεση με την προηγούμενη, έχει ψηλά στην ατζέντα, τις επενδύσεις για τις διασυνδέσεις. Σημειώνεται ότι η προηγούμενη γερμανική κυβένρηση έδινε έμφαση στο υδρογόνο και όταν η ελληνική πλευρά συζητούσε για τον Green Aegean απαντούσε ότι προτιμά εξαγωγές υδρογόνου.

Σήμερα όμως το κλίμα έχει αλλάξει. Σε μια εποχή που οι επενδύσεις στις διασυνδέσεις είναι ευρωπαϊκή προτεραιότητα, πλέον η Γερμανία, θέλει να επενδύσει στις διασυνδέσεις και κοιτάζει με ενδιαφέρον την προοπτική του Green Aegean.

Οι στόχοι της νέας γερμανικής κυβέρνησης 

Μετά την άμυνα, η επόμενη βασική εκλογική προτεραιότητα της νέας γερμανικής κυβέρνησης, σύμφωνα με πηγές, θα είναι η μείωση του ενεργειακού κόστους που αυξήθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η νέα κυβέρνηση, σημειώνουν γνώστες των γερμανικών θεμάτων,  θα επιδιώξει εκτός από το να μειώσει τους ενεργειακούς φόρους, να επενδύσει σε δίκτυα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και υποδομές κάτι που αναμένεται να φανεί μέσα στο 2025.

Σημειώνεται ότι οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) του Φρίντριχ Μερτς είναι το μεγαλύτερο κόμμα μετά τις εκλογές στη Γερμανία στις 23 Φεβρουαρίου. Ο Μερτς έχει σηματοδοτήσει την πρόθεσή του να σχηματίσει κυβέρνηση μέχρι το Πάσχα (20 Απριλίου και το πιο πιθανό σενάριο, είναι ένας συνασπισμός μεταξύ του CDU και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) .

Επίσης,  έχει επισημάνει την προθυμία του να εξετάσει τη μεταρρύθμιση  του χρέους, και αν και η προτεραιότητα στην αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών στη Γερμανία αποτελεί η άμυνα, η δεύτερη προτεραιότητα είναι οι διασυνδέσεις. Υπενθυμιζεται,  ότι η Γερμανία δαπανά επί του παρόντος περίπου 1,4% του ΑΕΠ ετησίως για την άμυνα και αυτό θα έπρεπε να αυξηθεί στο 3,5%.

Στο πλαίσιο της απόφασης για ενίσχυσης των διασυνδέσεων,  ο Green Aegean αποτελεί ελκυστικό σχέδιο, αφού στην κατασκευή του μπορούν να μπουν γερμανικές εταιρείες.

Διασύνδεση  Ελλάδας και Γερμανίας

O Green Aegean Interconnector (GAI) στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής υποδομής και της απαλλαγής από τον άνθρακα στην Ευρώπη. Η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας θα επιτρέψει την πλήρη εκμετάλλευση της ηλιακής και αιολικής παραγωγής του Νότου και θα μπορεί να προμηθεύει τη Βόρεια Ευρώπη με φθηνή πράσινη ενέργεια. Αποτελεί ένα έργο υπό εξέταση, στο δεκαετή σχεδιασμό  του ENTSO-E TYNDP 2024.

Η διασύνδεση HVDC VSC θα διασυνδέει την Ελλάδα και τη Γερμανία με υπόγεια και υποθαλάσσια καλώδια σε συνολική απόσταση περίπου 1.400 χλμ. Εν τω μεταξύ έχει ολοκληρωθεί η μελέτη σκοπιμότητας για τον Green Aegean ενώ εξετάζονται διαφορετικά σενάρια, με διαφορετικά σημεία διασυνδέσεων και τις χώρες από τις οποίες θα περνάει. Πρόκειται για μια διασύνδεση κατ’ ελάχιστον ισχύος 3 GW και κατ’ ελάχιστον προϋπολογισμού 8 δις. που μπορεί να πάει στα 12 δις. ευρώ.

Η διασύνδεση θα ξεκινήσει με ένα υποβρύχιο καλώδιο από τη Δυτική Ελλάδα, θα περάσει από το βυθό της Αδριατικής για να φτάσει στη Σλοβενία και από εκεί στην Αυστρία για να φτάσει στην Γερμανία. Ο ΑΔΜΗΕ για το έργο αυτό  διαπραγματεύεται έναν εναλλακτικό διάδρομο με τον διαχειριστή της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες χωρητικότητας που υπάρχουν εκεί.    

www.worldenergynews.gr






 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης