Ενέργεια

IEA, IEF και ΟPEC «χτυπούν καμπανάκι» στους ηγέτες της βιομηχανίας για την ενεργειακή ασφάλεια

IEA, IEF και ΟPEC «χτυπούν καμπανάκι» στους ηγέτες της βιομηχανίας για την ενεργειακή ασφάλεια
Το συμπόσιο IEA-IEF-OPEC για τις ενεργειακές προοπτικές αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κοινού προγράμματος εργασιών που συμφωνήθηκε από τους τρεις οργανισμούς και εγκρίθηκε από τους υπουργούς ενέργειας στο 12ο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), το Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ (IEF) και ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) συγκάλεσαν την Τετάρτη (19/2) τους υπεύθυνους χάραξης της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής στο 15ο Συμπόσιό τους με θέμα τις ενεργειακές προοπτικέ της βιομηχανίας.

Η ετήσια εμβληματική εκδήλωση συγκεντρώνει κυβερνήσεις και ηγέτες του ενεργειακού κλάδου για κρίσιμες συζητήσεις σχετικές με την ενεργειακή ασφάλεια, με επίκεντρο την επίτευξη κοινών στόχων για το κλίμα και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το συνέδριο αποτελεί μια πλατφόρμα χωρίς αποκλεισμούς για ανοιχτό διάλογο σχετικά με τις διαφορετικές προοπτικές και την οικοδόμηση κατανόησης μεταξύ των διαφόρων ενδιαφερομένων μερών.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του πρίγκιπα Abdulaziz bin Salman Al-Saud, Υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, και φιλοξενήθηκε από το IEF, ενώ συνέπεσε με τη δημοσίευση της έκθεσης των ενεργειακών προοπτικών του IEF.

Η έκθεση αυτή συγκρίνει τα βασικά σενάρια και τις προηγούμενες προβλέψεις του ΙΕΑ και του OPEC, οι οποίες προσφέρουν ζωτικής σημασίας αναλύσεις του ενεργειακού μετασχηματισμού, με σκοπό να αυξήσουν την προβλεψιμότητα και να βοηθήσουν τους επενδυτές να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις.

Το συνέδριο φιλοξενήθηκε από το IEF στο King Abdullah Petroleum Studies and Research Center (KAPSARC) και τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν ο Γενικός Γραμματέας του IEF Jassim Alshirawi, ο Haitham Al Ghais, Γενικός Γραμματέας του OPEC, και ο Keisuke Sadamori, Διευθυντής του IEA για τις ενεργειακές αγορές και την ασφάλεια.

Ο Mohamed Hamel, Γενικός Γραμματέας του Φόρουμ Εξαγωγικών Χωρών Φυσικού Αερίου, και ο Francesco La Camera, Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA), κλήθηκαν να συνομιλήσουν σχετικά με την εξελισσόμενη ενεργειακή διακυβέρνηση και το τεχνολογικό τοπίο.

Ο Jassim Alshirawi, Γενικός Γραμματέας του IEF, δήλωσε: «Με τις γεωοικονομικές μεταβολές, την αστάθεια της αγοράς και το διευρυνόμενο «χάσμα αβεβαιότητας» μεταξύ των διαφόρων ενεργειακών σεναρίων, ο διάλογος για τις προοπτικές που επηρεάζουν την πολιτική και τις αγορές είναι κρίσιμος για την ενεργειακή ασφάλεια, τη σταθερότητα της αγοράς και μια δίκαιη μετάβαση. Το IEF επικεντρώνεται στη σύγκληση παγκόσμιων κυβερνήσεων και ηγετών της ενέργειας για να συμβάλει στην επίτευξη ενεργειακής ασφάλειας μέσω του διαλόγου. Ένα στενότερο φάσμα ενεργειακών σεναρίων θα επιτρέψει στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να παρέχουν ένα σαφέστερο και πιο προβλέψιμο πλαίσιο για τους ενδιαφερόμενους της αγοράς ενέργειας του IEF, ώστε να επενδύσουν, να εμπορεύονται και να ευημερήσουν».

Ο Haitham Al Ghais, Γενικός Γραμματέας του OPEC, τόνισε «πόσο σημαντικός εξακολουθεί να είναι ο παγκόσμιος ενεργειακός διάλογος και η συνεργασία για τη στήριξη της σταθερότητας του πετρελαίου και της αγοράς ενέργειας, προς όφελος των καταναλωτών και των παραγωγών, καθώς και της παγκόσμιας οικονομίας.

Από την άποψη αυτή, η ανάλυση του OPEC βασίζεται σε ακριβείς, διαφανείς και βασισμένες σε δεδομένα αναλύσεις.

Έχει επίσης τις ρίζες της στη ρεαλιστική σκέψη και προσπαθεί να κρατήσει το συναίσθημα μακριά από τη λήψη αποφάσεων».

Ο Fatih Birol, Εκτελεστικός Διευθυντής του ΙΕΑ, σχολίασε: «Δεδομένου του ζωτικού ρόλου που διαδραματίζει η ενέργεια στην οικονομική ανάπτυξη και την αύξηση του βιοτικού επιπέδου, πρέπει να έχουμε την καλύτερη δυνατή κατανόηση των προοπτικών των ενεργειακών αγορών και των διαφόρων παραγόντων και αβεβαιοτήτων που διαμορφώνουν τη ζήτηση και την προσφορά. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω τακτικού εποικοδομητικού διαλόγου που συγκεντρώνει όλους τους βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς από την κυβέρνηση και τη βιομηχανία».

Το συμπόσιο IEA-IEF-OPEC για τις ενεργειακές προοπτικές αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου κοινού προγράμματος εργασιών που συμφωνήθηκε από τους τρεις οργανισμούς και εγκρίθηκε από τους υπουργούς ενέργειας στο 12ο Διεθνές Ενεργειακό Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε στο Κανκούν του Μεξικού τον Μάρτιο του 2010, στο πλαίσιο της ομώνυμης Διακήρυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης