Ενέργεια

Μειώθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία τους πρώτους μήνες του 2025 (Oil Price)

Μειώθηκαν οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου στην Ινδία τους πρώτους μήνες του 2025 (Oil Price)
Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία μειώθηκαν κατά 3% από τον Ιανουάριο και ανήλθαν κατά μέσο όρο σε περίπου 1,54 εκατομμύρια bpd τον Φεβρουάριο

Η Ινδία αύξησε τις εισαγωγές μη ρωσικού αργού τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με το Oil Price, εν μέσω ανησυχιών και αβεβαιοτήτων για το ρωσικό πετρέλαιο μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ από τις αρχές Ιανουαρίου.

Οι κυρώσεις των ΗΠΑ

Από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις απαγορεύσεις του ρωσικού πετρελαίου στη Δύση, η Ινδία έχει γίνει βασικός αγοραστής του ρωσικού αργού, μαζί με την Κίνα. Η Ρωσία, από την πλευρά της, έγινε ο μοναδικός μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία, τον τρίτο μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.

Τα ινδικά διυλιστήρια προσπάθησαν νωρίτερα φέτος για εναλλακτικές λύσεις μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ που καθόρισαν εκατοντάδες δεξαμενόπλοια, καθώς και εμπόρους πετρελαίου, τον Ιανουάριο. Οι κυρώσεις λίγο πριν την λήψη της θητείας της κυβέρνησης Μπάιντεν στο ρωσικό πετρέλαιο έχουν μειώσει τη διαθεσιμότητα των μη επιβληθέντων δεξαμενόπλοιων για την πραγματοποίηση των συναλλαγών.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα ινδικά διυλιστήρια προσπάθησαν να ανασχηματίσουν και να αναδιαμορφώσουν τους εμπόρους πετρελαίου, τους ασφαλιστές και τους ιδιοκτήτες πλοίων με τους οποίους συνεργάζονταν. Ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο θέλει να συνεχίσει να λαμβάνει το φθηνότερο ρωσικό πετρέλαιο χωρίς να διακινδυνεύει να παραβιάσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η στάση της Ινδίας

Η Ινδία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο εάν πωληθεί κάτω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι και παραδοθεί σε δεξαμενόπλοια που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις και χωρίς καμία ανάμειξη εταιρειών ή ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις, δήλωσαν Ινδοί αξιωματούχοι.

Εν μέσω μειωμένης διαθεσιμότητας πλοίων που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις για τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου, τα ινδικά διυλιστήρια αύξησαν τον εφοδιασμό τους από την Αφρική και τη Νότια Αμερική τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία από εμπορικές πηγές που επικαλείται το Reuters.

Η Ινδία υπερδιπλασίασε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου από την Αφρική τον Φεβρουάριο, σε περίπου 330.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), από 143.000 bpd τον Ιανουάριο. Οι ινδικές εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Νότια Αμερική αυξήθηκαν κατά 60% από μήνα σε μήνα σε περίπου 453.600 bpd τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Μειώθηκαν οι εισροές ρωσικού πετρελαίου

Οι εισαγωγές ρωσικού αργού από την Ινδία μειώθηκαν κατά 3% από τον Ιανουάριο και ανήλθαν κατά μέσο όρο σε περίπου 1,54 εκατομμύρια bpd τον Φεβρουάριο. Το μερίδιο της Ρωσίας στις συνολικές εισαγωγές αργού πετρελαίου στην Ινδία μειώθηκε ελαφρά στο 30,5% τον Φεβρουάριο -το χαμηλότερο μερίδιο σε ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης