Το ράλι της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά
Τα επιτόκια στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, πόλεμοι στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, εκλογές σε χώρες τόσο σημαντικές όπως η Αμερική και η Ινδία. Δεν έχει σημασία. Η παγκόσμια οικονομία σημείωσε άλλη μια ισχυρή επίδοση το 2024. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 3,2%. Ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει και η αύξηση της απασχόλησης παραμένει σταθερή. Οι χρηματιστηριακές αγορές έχουν σημειώσει άνοδο άνω του 20% για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Ωστόσο, όπως πάντα, η ρόδινη παγκόσμια εικόνα κρύβει μεγάλες διαφορές μεταξύ των χωρών. Για να αξιολογήσουμε αυτές τις διαφορές, συγκεντρώσαμε στοιχεία για πέντε οικονομικούς και χρηματοοικονομικούς δείκτες —ΑΕΠ, απόδοση χρηματιστηρίου, πυρηνικός πληθωρισμός, ανεργία και κρατικά ελλείμματα— για 37 κυρίως πλούσιες χώρες. Στη συνέχεια, κατατάξαμε κάθε οικονομία με βάση την απόδοσή της σε αυτά τα μέτρα για να δημιουργήσουμε μια συνδυασμένη βαθμολογία. Ο παρακάτω πίνακας δείχνει αυτές τις κατατάξεις. Ποιοι είναι οι νικητές;
Το ράλι της Μεσογείου συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με την Ισπανία στην κορυφή της φετινής λίστας. Η Ελλάδα και η Ιταλία, κάποτε εμβληματικές των δεινών της ευρωζώνης, συνεχίζουν την ισχυρή ανάκαμψή τους. Η Ιρλανδία, η οποία έχει προσελκύσει πολλές εταιρείες τεχνολογίας, και η Δανία, η έδρα της φήμης Novo Nordisk της Ozempic, συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Εν τω μεταξύ, οι βόρειοι Ευρωπαίοι βαρέων βαρών απογοητεύουν, με ανεπιτήδευτες επιδόσεις από τη Βρετανία και τη Γερμανία. Το δίδυμο της Βαλτικής Λετονίας και Εσθονίας βρίσκονται πίσω στον πάτο, μια θέση που κατέλαβαν επίσης το 2022.
Ο πρώτος μας δείκτης είναι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ, που θεωρείται ευρέως ως το πιο αξιόπιστο μέτρο για τη συνολική υγεία μιας οικονομίας. Φέτος το παγκόσμιο ΑΕΠ ενισχύθηκε από την ανθεκτική αμερικανική οικονομία και τους καταναλωτές που δεν ξοδεύουν ελεύθερα. Το Ισραήλ αναδείχθηκε ως άλλη μια ξεχωριστή απόδοση, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, αν και η ισχυρή ανάπτυξή του αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ανάκαμψη από την απότομη συρρίκνωση το τελευταίο τρίμηνο του 2023, όταν ξεκίνησε ο αγώνας του με τη Χαμάς. Στην Ισπανία ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ βρίσκεται σε καλό δρόμο να ξεπεράσει το 3%, λόγω της ισχυρής αγοράς εργασίας και των υψηλών επιπέδων μετανάστευσης, που αυξάνει μηχανικά την οικονομική παραγωγή. Αν και το κατά άτομο ΑΕΠ της χώρας έχει επίσης αυξηθεί, το σημείωσε κατά λιγότερο από το συνολικό ΑΕΠ.
Κατά τα άλλα, η ανάπτυξη ήταν υποτονική. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν παρεμποδιστεί από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τις υποτονικές μεταποιητικές βιομηχανίες. Η Ιαπωνία πρόκειται να σημειώσει μια πενιχρή ανάπτυξη 0,2%, που επιβαρύνεται από τον ασθενέστερο τουρισμό και την ταλαιπωρημένη αυτοκινητοβιομηχανία. Η Ουγγαρία και η Λετονία έχουν διολισθήσει σε ύφεση.
Το δεύτερο μέτρο είναι οι αποδόσεις των χρηματιστηρίων. Οι επενδυτές απομάκρυναν έναν δύσκολο Αύγουστο, όταν η χαλάρωση του γεν στο εμπόριο προκάλεσε φόβους για κρίση. Οι αμερικανικές μετοχές απέδωσαν εντυπωσιακές αποδόσεις προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό 24%, καθώς οι αποτιμήσεις για τις εταιρείες τεχνολογίας, που ήταν ήδη υψηλές, ανέβηκαν υψηλότερα. Η αγορά του Καναδά, που συνδέεται στενά με τον νότιο γείτονά του, σημείωσε επίσης υγιή κέρδη, ενισχυμένα από τις ισχυρές επιδόσεις στον ενεργειακό και τον τραπεζικό κλάδο. Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας έφτασε σε υψηλό ρεκόρ, ακόμα κι αν η συνολική ετήσια επίδοσή του ήταν μέτρια. Υπήρχαν κάποιοι χαμένοι. Οι τιμές των μετοχών στη Φινλανδία βρίσκονται σε αρνητικό έδαφος, σε πραγματικούς όρους, και το χρηματιστήριο της Νότιας Κορέας κατρακύλησε μετά από απόπειρα αυτογκόλπ από τον πρόεδρο στις 3 Δεκεμβρίου.
Στη συνέχεια, στραφούμε στον πυρήνα του πληθωρισμού, ο οποίος αφαιρεί ασταθή συστατικά όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα για να υποδείξει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές. Αν και ο παγκόσμιος πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά, οι τιμές των υπηρεσιών παραμένουν πεισματικά υψηλές σε πολλές χώρες. Στη Βρετανία, η αύξηση των μισθών συνεχίζει να αυξάνει το κόστος των υπηρεσιών, πράγμα που σημαίνει ότι ο βασικός πληθωρισμός αυξάνεται δυσάρεστα. Η Γερμανία αντιμετωπίζει παρόμοιες πιέσεις. Στην Αυστραλία η αύξηση του κόστους στέγασης είναι ένας από τους ένοχους. Αντίθετα, η Γαλλία και η Ελβετία κατάφεραν να κρατήσουν υπό έλεγχο τις πιέσεις των τιμών, με τους ρυθμούς πυρήνα του πληθωρισμού άνετα κάτω από το 2%.
Ένας κλασικός δείκτης οικονομικής εξαθλίωσης είναι η αυξανόμενη ανεργία, κάτι που προέβλεψαν πολλοί όταν οι κεντρικοί τραπεζίτες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια (και η τεχνητή νοημοσύνη έγινε πιο περίπλοκη). Ωστόσο, παρά τη χαλάρωση, οι αγορές εργασίας παραμένουν εκπληκτικά εύρωστες, με τα ποσοστά ανεργίας κοντά σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ. Η Νότια Ευρώπη, η οποία εξακολουθεί να υποφέρει από υψηλή ανεργία, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη βελτίωση: η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από μια δεκαετία. Η Ιταλία σημείωσε τη μεγαλύτερη πρόοδο, με την ανεργία να μειώνεται κατά 1,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του έτους. Στην Αμερική και τον Καναδά, όπου η ανεργία έχει αυξηθεί ελαφρώς, η τάση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι άνθρωποι επιστρέφουν στο εργατικό δυναμικό και τα υψηλά επίπεδα μετανάστευσης.
Το τελικό μας μέτρο εξετάζει τα δημοσιονομικά ισοζύγια, εξαιρουμένων των πληρωμών τόκων, ως μερίδιο του ΑΕΠ. Μετά από χρόνια μεγάλων δαπανών, απαιτείται ενοποίηση σε πολλές χώρες για να διασφαλιστεί ότι τα βάρη του χρέους παραμένουν διαχειρίσιμα. Η Δανία και η Πορτογαλία ξεχωρίζουν για την επίτευξη σπάνιων δημοσιονομικών πλεονασμάτων μέσω της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Η Νορβηγία και η Ιρλανδία υπερηφανεύονται επίσης για πλεονάσματα, αν και για άλλους λόγους: η Νορβηγία λόγω των εσόδων από το πετρέλαιο και η Ιρλανδία λόγω ενός απροσδόκητου εταιρικού φόρου, που ενισχύεται από μια πληρωμή αναδρομικού φόρου πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Apple, έναν τεχνολογικό γίγαντα.
Ωστόσο, οι περισσότερες κυβερνήσεις συνεχίζουν να ξοδεύουν με εγκατάλειψη. Το πρωτογενές έλλειμμα της Πολωνίας ξεπέρασε το 3% του ΑΕΠ, λόγω της αύξησης των αμυντικών δαπανών ως απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Στην Ιαπωνία, η ισχυρή δημοσιονομική τόνωση, με στόχο τη στήριξη της οικονομίας και τη χαλάρωση των πιέσεων στο κόστος ζωής, κινδυνεύει να επιδεινώσει τα προβλήματα χρέους καθώς τελειώνει μια εποχή εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων. Η τροχιά του χρέους της Βρετανίας επιδεινώνεται. Ο τελευταίος προϋπολογισμός της δεν κατάφερε να αποκαταστήσει τα δημόσια οικονομικά. Η Γαλλία είναι βυθισμένη στην πολιτική αναταραχή και δεν μπορεί να συγκρατήσει τις δαπάνες.
Καθώς έρχεται το 2025, η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις. Σχεδόν ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει σε χώρες που διεξήγαγαν εκλογές φέτος, πολλές από τις οποίες οδήγησαν σε ηγέτες που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «απρόβλεπτοι». Το εμπόριο απειλείται, το δημόσιο χρέος διογκώνεται και τα χρηματιστήρια έχουν ελάχιστα περιθώρια για λάθη. Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία -που υποτιμώνται εδώ και καιρό από τους βόρειους γείτονές τους- μπορούν να απολαύσουν την οικονομική τους ανάκαμψη. Τους αξίζει μια γιορτή.
www.worldenergynews.gr