
Σε αντικατάσταση του ξεπερασμένου πλαισίου πρόσβασης στο ηλεκτρικό δίκτυο για έργα ΑΠΕ προχωρά με νέα ρύθμιση το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ). Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόβλεψη αναμένεται να ενσωματωθεί στο ερανιστικό νομοσχέδιο που έχει ετοιμάσει το ΥΠΕΝ ή - εάν αυτό δεν προωθηθεί άμεσα στη Βουλή - με τροπολογία σε κάποιο από τα επόμενα νομοσχέδια που θα εισαχθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση.
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν καθώς η χώρα από τον ερχόμενο Ιανουάριο πρέπει να προσαρμοστεί στις ευρωπαϊκές επιταγές - όπως είναι η οδηγία 944/2019 η οποία είχε αναθεωρηθεί τον Ιούλιο του 2024 - που προβλέπουν για την πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα και δίκτυο με ευέλικτες συμβάσεις σύνδεσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο Διαχειριστής του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει σταδιακά κατά την τελευταία διετία να τις ενσωματώνει στις προσφορές σύνδεσης που εκδίδει.
Υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί και προϋποθέσεις είτε για νέα έργα επέκτασης του συστήματος από τον ΑΔΜΗΕ είτε για το πόση απορρόφηση ισχύος μπορεί να εγγυηθεί.
Οι νέες ευέλικτες προσφορές σύνδεσης της αναθεωρημένης ευρωπαϊκής οδηγίας προβλέπουν ότι:
- για ένα μέρος της ισχύος υπάρχει δέσμευση για την απορρόφησή της,
- για ένα άλλο μέρος της ισχύος η δέσμευση απορρόφησης εξαρτάται από όρους και προϋποθέσεις, δηλαδή ο Διαχειριστής θα μπορεί να επιβάλλει λειτουργικούς περιορισμούς.
Στην περίπτωση που οι περιορισμοί ξεπερνούν την εγγυημένη απορρόφηση, θα προβλέπεται κάποια αποζημίωση των μονάδων ΑΠΕ. Μελλοντικά, και όσο το δίκτυο θα αναβαθμίζεται ή θα επεκτείνεται, θα δίνεται η δυνατότητα άρσης των περιορισμών.
Oι επισημάνσεις Μάργαρη
Όπως είχε αναφέρει προσφάτως και ο αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής Τεχνολογίας, Ανάπτυξης Συστήματος και Στρατηγικής του ΑΔΜΗΕ κ. Ιωάννης Μάργαρης, ήδη στον Διαχειριστή την τελευταία διετία μελετούν, στη βάση σεναρίων, τα έργα ΑΠΕ με αυτόν τον τρόπο, π.χ. πόσες ώρες ανά έτος ένα έργο δεν θα μπορεί να παράγει, γιατί υπάρχει κορεσμός ανάλογα με το ταυτοχρονισμό των φωτοβολταϊκών και των αιολικών στη συγκεκριμένη περιοχή.
«Η ευρωπαϊκή οδηγία μας δίνει ένα πάτημα για να πάμε ένα βήμα παρακάτω στο τι σημαίνει πρόσβαση στο σύστημα, τι μπορεί ο ΑΔΜΗΕ να εγγυηθεί και τί όχι, προκειμένου οι επενδυτές να έχουν ορατότητα σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουν από τα business plans τους», είχε αναφέρει ο ίδιος, τονίζοντας ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός πλαισίου για πρόσβαση στο ηλεκτρικό δίκτυο, η οποία θα προστατεύει τόσο το ίδιο και τη λειτουργία του όσο και τους επενδυτές.
Απαιτείται παράλληλα προσοχή ως προς την «αγωνία» που παρατηρείται στην αγορά για την επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ), δεδομένου ότι η παροχή τους θα πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη και την επέκταση του δικτύου. Όπως είχε χαρακτηριστικά υπογραμμίσει ο κ. Μάργαρης, δεν πρέπει «να πέσουμε θύματα της εύλογης αγωνίας των επενδυτών για επιτάχυνση» διότι έτσι οι ΟΠΣ θα καταλήξουν «χαρτιά χωρίς κανένα αντίκρισμα».
Και κατέληξε ότι έτσι τίθεται θέμα αποζημιώσεων των περικοπών που συνδέονται με αυτήν τη συζήτηση, εφόσον δεν υπάρχει πλαίσιο που να βάζει κανόνες για το πότε μπορεί κάποιος να εγγυηθεί την απορρόφηση ισχύος και πότε όχι. Και αυτό δεν αφορά μόνο τις περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως κορεσμένες, όπως είναι η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Εύβοια, αλλά όλη τη χώρα η οποία, βρίσκεται σε επίπεδο κορεσμού όσον αφορά στη χορήγηση προσφορών σύνδεσης.
www.worldenergynews.gr