Κ. Μαύρος: Όσο βελτιώνονται τα δίκτυα θα μειώνεται και η πλεονάζουσα παραγωγή προς όφελος του καταναλωτή - Η στρατηγική της ΔΕΗΑΝ

Κ. Μαύρος: Όσο βελτιώνονται τα δίκτυα θα μειώνεται και η πλεονάζουσα παραγωγή προς όφελος του καταναλωτή - Η στρατηγική της ΔΕΗΑΝ

Το cluster της στρατηγικής της ΔΕΗ σε τρία επίπεδα

Στην καθετοποιημένη επέκταση της ΔΕΗ, με ένα πολύ συστηματικό και μεθοδικό πρόγραμμα, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, κ. Κωνσταντίνος Μαύρος μιλώντας στο 2° Growthfund Summit, το οποίο περιέγραψε ως ένα επενδυτικό «cluster».
«Δεν πάμε μόνο με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σαν αιχμή του δόρατος. Παράλληλα προχωράμε με τις μπαταρίες και την αποθήκευση. Έχουμε ανακοινώσει σε ομιλικό επίπεδο το πρόγραμμα για την αντλησιοταμίευση ή επενδύσεις ευρύτερης παραγωγής. Και αυτά όχι μόνο στην Ελλάδο, αλλά και σε ένα ευρύτερο γεωγραφικό χώρο που είναι η Ανατολική Ευρώπη, που αντιλαμβανόμαστε ως ένα cluster», επεσήμανε.

 
Η στρατηγική

Στη συνέχεια εξήγησε γιατί στη ΔΕΗ Ανανεώσιμες το αντιλαμβάνονται ως cluster. «Φανταστείτε, δεν φυσάει παντού ταυτόχρονα, υπάρχουν διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες. Άρα όσο βελτιώνονται τα δίκτυα θα μειώνεται και η πλεονάζουσα παραγωγή, η οποία αυτή τη στιγμή μπορεί να χάνεται. Όσο βελτιώνονται τα δίκτυα, θα μπορούμε να την εγχέουμε αποτελεσματικότερα στο δίκτυο και να απολαμβάνει ο τελικός καταναλωτής ή η βιομηχανία χαμηλότερες τιμές ρεύματος. Όσο προχωράει η αποθήκευση θα μειώνονται και τα θέματα αυτά», τόνισε.

Ειδικότερα, σε επενδυτικό επίπεδο, η ΔΕΗΑΝ κινείται σε τρία επίπεδα:

  • κοιτά συστηματικά και πάρα πολύ προσεκτικά τις ζητούμενες αποδόσεις των έργων, ώστε να είναι οικονομικά βιώσιμα και σύμφωνα με το πλάνο που έχει καταρτίσει ο Όμιλος
  • φροντίζει ώστε οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, αποθήκευση και ηλεκτροπαραγωγή να πηγαίνουν συνδυαστικά και παράλληλα
  • διασπείρει γεωγραφικά τις επενδύσεις, ώστε να επιτύχει και τη γεωγραφική διασπορά για τη μείωση οποιουδήποτε ρίσκου, αλλά και για να μπορέσει να εκμεταλλευτούμε στο μέλλον τις διαφορετικές γεωγραφικές συνθήκες.

Όσον αφορά στο θέμα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ο κ. Μαύρος επεσήμανε ότι η εταιρεία έχει φροντίσει ώστε να μην αποτελεί ρίσκο. «Έχουμε κάνει εγκαίρως τις συμφωνίες με τους προμηθευτές. Δεν είναι κάτι που μας προβληματίζει. Βεβαίως, δεν νομίζω ότι ένας καλός προγραμματισμός από πλευράς των επενδυτών οδηγεί πάντα σε προστασία από αυτό, καθώς υπάρχουν και εξωγενείς συνθήκες. Π.χ. αν αύριο κλείσει πάλι το Σουέζ, μπορεί δημιουργηθεί πρόβλημα, αλλά αυτή τη στιγμή δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο στον άμεσο ορίζοντα», σημείωσε.


Μεγάλη προσφορά στις ΑΠΕ


Σχετικά με την υπερθέρμανση της αγοράς ΑΠΕ, ο κ. Μαύρος θεωρεί δεδομένο ότι το μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις δημιουργεί μποτιλιάρισμα και προβλήματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει, αυτή τη στιγμή, τα μακροοικονομικά στοιχεία και είναι ένας χώρος που πολλοί θέλουν να τοποθετηθούν.

«Υπάρχει μεγάλη προσφορά για επενδύσεις, δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Υπάρχει πολλή πλεονάζουσα παραγωγή από ΑΠΕ και γίνονται περικοπές. Το θέμα ωστόσο δεν είναι αν αναγνωρίσουμε τα προβλήματα αλλά να τα αντιμετωπίσουμε», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι είναι ξεκάθαρο πως χρειάζονται σημαντικότατες επενδύσεις σε δίκτυα.

«Τα δίκτυα μας δεν ήταν και δεν είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους επενδυτές. Γίνονται αλλά θέλουν τον χρόνο τους. Χρειάζονται σημαντικότατες επενδύσεις σε τεχνολογίες αποθήκευσης και ευέλικτης παραγωγής, είτε αυτά είναι παραδοσιακή αποθήκευση είτε είναι αντλησιοταμίευση. Και εμείς κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Και βεβαίως όλα αυτά να πηγαίνουν παράλληλα και συνδυαστικά», ανέφερε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης