Διεθνή

Φιάσκο Biden - Δεν τον ακολουθεί η Ευρώπη για την εκτόξευση των πυραύλων στη Ρωσία (Bloomberg)

Φιάσκο Biden - Δεν τον ακολουθεί η Ευρώπη για την εκτόξευση των πυραύλων στη Ρωσία (Bloomberg)
Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες που προσπαθούν να προσδιορίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία είναι ότι η πολιτική των ΗΠΑ πρόκειται να αλλάξει δραματικά μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο
Η απόφαση του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου να επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει στόχους εντός της Ρωσίας με τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, απέτυχε να προκαλέσει μια ευρύτερη ευρωπαϊκή υποστήριξη προς το Κίεβο, γεγονός που αποτυπώνει μια σταδιακή στροφή της Ευρώπης προς τη νέα πραγματικότητα που φέρνει η εκλογή Τραμπ. 
 
Σύμφωνα με το Bloomberg, μόλις έγινε γνωστό ότι ο Μπάιντεν θα επέτρεπε στον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι να επιτεθεί σε στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία χρησιμοποιώντας αμερικανικά όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η προσοχή στράφηκε στη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, χώρες που διαθέτουν επίσης αντίστοιχους πυραύλους και για τους οποίους η Ουκρανία παρακαλούσε. 
 
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς είχε κινηθεί στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μπάιντεν αρχικά στο ουκανικό, παρά τις ανησυχίες για αντίποινα από το Κρεμλίνο. Οι ΗΠΑ και η Γερμανία έκαναν κοινή ανακοίνωση για την παροχή αρμάτων μάχης στο Κίεβο το 2023 και τον Μάιο συμφώνησαν να επιτρέψουν πιο περιορισμένες επιθέσεις πυροβολικού πάνω από τα ρωσικά σύνορα.
 
Ωστόσο, ο Σολτς ξεκαθάρισε εχθές (18/11) ότι η απόφαση του Μπάιντεν δεν ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει τις ανησυχίες για περαιτέρω κλιμάκωση αυτή τη φορά. Πάνω από την απόφαση δεσπόζει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα μειώσει την υποστήριξη προς τον Ζελένσκι και θα αλλάξει τα δεδομένα του πολέμου. 
 
«Αρκετοί πολίτες στη Γερμανία ανησυχούν για την ασφάλεια και την ειρήνη στην Ευρώπη», δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Ρίο ντε Τζανέιρο, καθώς εξήγησε γιατί εξακολουθεί να μην στέλνει στο Κίεβο πυραύλους Taurus μεγάλου βεληνεκούς. Ως αποτέλεσμα, είπε, πρέπει να «ενεργήσει με σύνεση».
 
Μετά από σχεδόν τρία χρόνια μάχης, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση κόπωσης μεταξύ των Ευρωπαίων συμμάχων της Ουκρανίας - και μεταξύ του ουκρανικού πληθυσμού - καθώς πλησιάζει ένας ακόμη χειμώνας. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν αργά και οι σταθερές επιθέσεις έχουν παραλύσει την ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας.
 
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ρωτήθηκε σε συνέντευξή του στο PBS News Hour τη Δευτέρα αν θα είχε διαφορά αν οι ΗΠΑ είχαν δώσει νωρίτερα την άδεια για όπλα μεγάλου βεληνεκούς για την Ουκρανία.
 
«Η άποψή μας ήταν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα οπλικό σύστημα που να κάνει τη διαφορά σε αυτή τη μάχη», δήλωσε ο Σάλιβαν. «Έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό και η Ουκρανία πρέπει να κάνει περισσότερα, κατά την άποψή μας, για να σταθεροποιήσει τις γραμμές της όσον αφορά τον αριθμό των δυνάμεων που έχει στην πρώτη γραμμή».
 
Η γαλλική και η βρετανική αντιπροσωπεία στο Ρίο ήταν πιο επιφυλακτικές ως προς τη στάση τους μετά την απόφαση του Μπάιντεν. Οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού Keir Starmer αρνήθηκαν να πουν ποια είναι η πολιτική τους σχετικά με τη χρήση των βρετανικής κατασκευής πυραύλων Storm Shadow - παρόλο που ο ίδιος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήταν υπέρ της αποστολής μερικών στην Ουκρανία. 
 
Ένας Ουκρανός αξιωματούχος πάντως, δήλωσε στο Bloomberg ότι θα ήταν τεράστια απογοήτευση για τον Ζελένσκι αν ο Στάρμερ δεν συμφωνήσει με την απόφαση του Μπάιντεν. 
 
Η Γαλλία έχει ήδη στείλει έναν μικρό αριθμό πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία, αλλά αξιωματούχοι στο Ρίο αρνήθηκαν να πουν αν θα επιτραπεί στο Κίεβο να τους χρησιμοποιήσει εναντίον στόχων στη Ρωσία ή αν θα παραδοθούν περισσότεροι πύραυλοι. Ενέκριναν ωστόσο την απόφαση των ΗΠΑ. 
 
Το πρόβλημα για τους Ευρωπαίους ηγέτες που προσπαθούν να προσδιορίσουν την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία είναι ότι η πολιτική των ΗΠΑ πρόκειται να αλλάξει δραματικά μόλις ο Τραμπ αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Ενώ πολλοί Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία, ο Τραμπ και η επερχόμενη ομάδα του έχουν καταστήσει σαφές ότι θέλουν να τερματιστεί η σύγκρουση.
 
Ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει υποσχεθεί να στείλει όσο το δυνατόν περισσότερη υποστήριξη στο Κίεβο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών της θητείας της, ο νέος σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Μάικ Γουόλτς, εκμηδένισε το σενάριο για βαθιά πυραυλικά πλήγματα στη Ρωσία σε νέα δήλωσή του τη Δευτέρα, δηλώνοντας ότι η εστίαση των ΗΠΑ ήταν να φέρουν τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να τερματιστούν οι μάχες.
  
Να σημειωθεί επίσης πως ο Σολτς προέτρεψε τον Πούτιν να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας την Παρασκευή, ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει εκπονήσει σχέδιο για το πάγωμα της σύγκρουσης κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου. 
 
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναζήτησε τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του έσφιξε το χέρι στη σύνοδο της G-20 τη Δευτέρα. 
 
«Αυτός ο πόλεμος έχει συνέπειες για τους πολίτες της Ουκρανίας. Έχει συνέπειες για τους στρατιώτες που υπερασπίζονται τη χώρα, τους Ουκρανούς στρατιώτες. Αλλά φυσικά έχει επίσης πολλές συνέπειες και για ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε ο Σολτς. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτός ο πόλεμος πρέπει να τερματιστεί, κάτι που μπορεί να συμβεί μόνο αν η Ρωσία τερματίσει την επίθεσή της και αποσύρει τα στρατεύματά της».

Το State Department αρνήθηκε να σχολιάσει την αντίδραση των ΗΠΑ όταν ανταποδώσει η Ρωσική πλευρά
 
Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Matthew Miller αρνήθηκε να μιλήσει για την αντίδραση των ΗΠΑ σε πιθανή απάντηση από τη Ρωσία σε περίπτωση που οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις χρησιμοποιήσουν πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να επιτεθούν σε ρωσικό έδαφος, χαρακτηρίζοντας μια τέτοια κατάσταση υποθετική.

Νωρίτερα, η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι η ρωσική απάντηση σε περίπτωση που το καθεστώς του Κιέβου χρησιμοποιήσει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό έδαφος θα είναι επαρκής και ξεκάθαρη.

«Όχι, δεν θέλω να ανακοινώσω πώς μπορούμε να αντιδράσουμε σε υποθετικές καταστάσεις», απαντώντας στην ερώτηση τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες εάν η Ρωσία ανταποκρινόταν στη χρήση πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο Matthew Miller πρόσθεσε επίσης ότι δεν θα κάνει καμία πρόβλεψη σχετικά με την περαιτέρω εξέλιξη της ουκρανικής σύγκρουσης.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ ότι το Πεντάγωνο δεν είναι επί του παρόντος σε θέση να επιβεβαιώσει επίσημα ότι δόθηκε το πράσινο φως στις ουκρανικές δυνάμεις να εξαπολύσουν επιθέσεις με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς βαθιά στο ρωσικό έδαφος.

Νωρίτερα, οι New York Times, επικαλούμενοι ανώνυμους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης, ανέφεραν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Biden για πρώτη φορά εξουσιοδότησε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς από την Ουκρανία για επίθεση σε ρωσικό έδαφος.

Τα πρώτα χτυπήματα βαθιά στο ρωσικό έδαφος πιθανότατα θα πραγματοποιηθούν με τη χρήση πυραύλων ATACMS.
 www.worldenergynews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης