Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Montel)

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα απειλούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (Montel)
Οι μονάδες παραγώγης ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επηρεαστούν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, συμπαρασύροντας και προς τα πάνω τις τιμές στην αγορά ενέργειας

Οι εγκαταστάσεις των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με το Montel, όπως και οι υποδομές του δικτύου παρουσιάζουν ευαισθησία στην άνοδο της θερμοκρασίας και στα ακραία καιρικά φαινόμενα. Αυτό, όπως υποστηρίζουν γνώστες του θέματος, στο μέλλον είναι πιθανό να δημιουργήσει αστάθεια στις τιμές στις αγορές.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι ξηρασίες, οι παρατεταμένοι καύσωνες και τα μεταβαλλόμενα μοτίβα αέρα φαίνεται να επηρεάζουν και τις τιμές στην αγορά, καθώς αναμένεται να παρατηρηθούν αυξήσεις κατά την διάρκεια της υψηλής ζήτησης.

Μπορεί η δυναμικότητα των πηγών ενέργειας να είναι ικανή να στηρίξει την απομάκρυνση από την χρήση άνθρακα, παρόλα αυτά η ευαλωτώτητα της στις εκάστοτε περιβαλλοντικές συνθήκες εγείρει προβληματισμούς.

Η ηλιακή και αιολική ενέργεια

Κάποιος θα φανταζόταν ότι ένας παρατεταμένος καύσωνας θα βοηθούσε στην παραγωγή άφθονης ηλιακής ενέργειας. Ωστόσο οι ειδικοί αναφέρουν ότι η υψηλή θερμότητα μειώνει την ηλιακή απόδοση. Με τις πυρκαγιές, επίσης, να συνεχίζονται για μεγάλα διαστήματα κατακαίγοντας τα πάντα στο πέρασμα τους, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος καταστροφής των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και των γενικότερων υποδομών ενέργειας.

Οι αιολικές υποδομές, αντίστοιχα, είναι ευάλωτες στην κλιματική αλλαγή καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να μετατοπίσουν τα μοτίβα αέρα και να μειώσουν μακροπρόθεσμα τον άνεμο.

Η υδροηλεκτρική ενέργεια

Λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας παρατηρούνται, όμως, και προβλήματα στην παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας. Η έλλειψη νερού το καλοκαίρι μειώνει σημαντικά την παραγωγή και υπάρχει δυσκολία στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών στις ζώνες υψηλής ζήτησης. Για παράδειγμα, η Ρουμανία σημείωσε εκρήξεις τιμών 1.000 ευρώ/MWh αυτό το καλοκαίρι, αφού η υψηλότερη ζήτηση και η χαμηλή παραγωγή ενέργειας οδήγησαν σε έλλειψη 850 MW.

Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε ασυνήθιστη αύξηση των καθαρών βροχοπτώσεων στην περιοχή, προκαλώντας μια αναντιστοιχία της προσφοράς και της ζήτησης. Η διαθεσιμότητα, λοιπόν, του νερού μετατοπίζεται στο χειμώνα, προκαλώντας αυξήσεις τιμών τους καλοκαιρινούς μήνες.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης