Το 50% της ενέργειάς μας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός
Σε μία προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως αυτό ακριβώς είναι που δημιουργεί αρκετές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε αναφέροντας μεταξύ άλλων: «ο υπουργός μου θύμισε προηγουμένως ότι παρακολουθήσαμε την μαζί την COP στο 2007. Εκείνη την εποχή, όταν βρεθήκαμε στο Μπαλί, η Ελλάδα παρήγαγε την περισσότερη ενέργεια της από ορυκτά καύσιμα.
Το καταφέραμε όμως να το περικόψουμε αυτό κατά 45% μετακινούμενοι προς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 50% της ενέργειάς μας προέρχεται πλέον από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ελπίζω ότι τα επόμενα χρόνια αυτός ο μετασχηματισμός θα δημιουργήσει περαιτέρω ευκαιρίες για επενδύσεις. Φυσικά αυτό βοηθιέται και από τη γεωγραφία μας. Η Ελλάδα είναι ευλογημένη γιατί διαθέτει μια γεωγραφία που της επιτρέπει να εκμεταλλευτεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Και βέβαια επικεντρωνόμαστε και στην εξαγωγή ενέργειας που πλέον αλλάζει την παραδοσιακή μας αν θέλετε στάση ή θέση ως καθαρό εισαγωγέα ενέργειας».
«Το δεύτερο σημείο που θα ήθελα να τονίσω είναι ο πράσινος μετασχηματισμός. Ήδη ο Υπουργός το τόνισε γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι η κλιματική κρίση είναι γεγονός. Αυτή τη στιγμή αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να εξισορροπήσουμε ανάμεσα στους στόχους της βραχυπρόθεσμης προσαρμογής και της μακροπρόθεσμης άμβλυνσης[…]» ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.
«Η κλιματική κρίση βρίσκεται εδώ», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι χρειάζεται η απαιτούμενη ισορροπία πολιτικών, χρηματοδότησης των απαραίτητων υποδομών για την αντιμετώπισή της. Ωστόσο, μέχρι να το πετύχουμε αυτό θα βρισκόμαστε απέναντι σε καταστροφικά φαινόμενα και πρέπει να προστατεύσουμε την κοινωνία, πρόσθεσε. «Χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους για να προετοιμαστούμε να ανταποκριθούμε εγκαίρως, προκειμένου να σώσουμε ζωές και περιουσίες και να βοηθήσουμε τους ανθρώπους και τις κοινωνίες να ανοικοδομηθούν μετά την καταστροφή».
Επιπλέον, ο κ Μητσοτάκης σημείωσε ότι ο στόχος της προστασίας του περιβάλλοντος αφορά μεγάλο εύρος τομέων και πρέπει να γίνεται με βιώσιμο τρόπο.
«Η κυκλική οικονομία είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας», τόνισε και αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη βιωσιμότητα των νησιών καθώς και τις δεσμεύσεις για την προστασία των θαλασσών.
Επισήμανε επίσης, πως οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου έχουν δεσμευτεί να μεταβούν σε ενεργειακά συστήματα με καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα παίζει κομβικό ρόλο στο πλαίσιο της Ευρώπης, στη διαμόρφωση των πολιτικών της στην ενέργεια, με τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η κυβέρνηση, για την προστασία των καταναλωτών, κάτι που, όπως είπε, αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει μετρήσει η χώρα στην προσαρμογή στους κλιματικούς στόχους. «Έχουμε μειώσει τις εκπομπές κατά 45% από το 2005».
Όπως τόνισε, στην Ελλάδα δημιουργούνται ευκαιρίες επενδύσεων, όχι μόνο στην παραγωγή αλλά και στην αποθήκευση ενέργειας. Ταυτόχρονα, τόνισε τη δυναμική της Ελλάδας στο να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας.
Οι δηλώσεις Μητσοτάκη στο Bloomberg
Για τη συνομιλία που είχε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στην τηλεόραση του Bloomberg στο περιθώριο της παρουσίας του στις εργασίες της 29ης Διάσκεψης των Μερών της Σύμβασης του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29), στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια «φιλική συνομιλία» προσθέτοντας ότι «η ελληνοαμερικανική συνεργασία είναι πυλώνας σταθερότητας στη Μεσόγειο».
«Συνεργαζόμαστε στενά με τις ΗΠΑ και περιμένω αυτή η συνεργασία να συνειχστεί» είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.
Όσον αφορά, δε, την στάση της Ευρώπης απέναντι στην νέα αμερικανική ηγεσία ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να εργαστεί για την στρατηγική της αυτονομία ώστε η οικονομία να γίνει πιο ανταγωνιστική».
Ο πρωθυπουργός τόνισε. ακόμα, ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι αλλαγές στην ενεργειακή μετάβαση και ζήτησε μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης από την ΕΕ. «Θα πρέπει να βοηθήσουμε τους λαούς μας να αντιμετωπίσουν τις κλιματικές καταστροφές. Γι’ αυτό λοιπόν, χρειάζεται χρηματοδότηση. Δεν πρόκειται δηλαδή να βοηθήσουμε μόνο τις φτωχές χώρες να αντιμετωπίσουν τον μετασχηματισμό, αλλά και πιο ώριμες οικονομίες, να αντιμετωπίσουν τις συνέπειεςαυτές» είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως σημείωσε «για εμάς οι απώλειες ζωής είναι εκείνο που μετρά περισσότερο από όλα. Και γι’ αυτό ακριβώς θέλουμε να ληφθούν και μέτρα πιο ενεργητικά, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι χρησιμοποιούμε τους πόρους μας όπως το νερό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».
Ερωτηθείς, δε, για τις προσδοκίες του από τον Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με το κλίμα είπε «ας περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει, ελπίζω ότι δεν θα δούμε τις ΗΠΑ να φεύγει από τη συμφωνία του Παρισιού».
Όσον αφορά την κατάσταση της οικονομίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται γρήγορα και είμαι πολύ αισιόδοξος όσον αφορά την ελληνική οικονομία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Έχουμε ακόμα τρία χρόνια στη θητεία της θητείας μας. Η κυβέρνησή μας είναι σταθερή. Θα συνεχίσουμε να προσελκύουμε στην Ελλάδα επενδύσεις και στον τομέα του τουρισμού και σε άλλους τομείς, όπως παραδείγματος χάρη και σε καινοτόμους τομείς. Προσελκύουμε το ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και πιστεύουμε ότι θα συνεχίσουμε να αποδίδουμε. Ο κύριος στόχος μου είναι να μπορέσουμε να συγκλίνουμε με την υπόλοιπη Ευρώπη ταχύτατα, ταχύτατα να καλύψουμε το κενό που έχει δημιουργηθεί, το χάσμα που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια και αυτή είναι η πρώτη μου προτεραιότητα».
www.worldenergynews.gr