Ενέργεια

Τα νέα τιμολόγια φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα μειώσουν το ενδιαφέρον για το ελληνικό LNG

Τα νέα τιμολόγια φυσικού αερίου της Ουκρανίας θα μειώσουν το ενδιαφέρον για το ελληνικό LNG
Τα τιμολόγια εξόδου για την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία πρόκειται να αυξηθούν από 7,6-8,6 ευρώ/tcm σε 14,6-15,8 ευρώ/tcm
Η προτεινόμενη από την Ουκρανία αύξηση των τιμολογίων φυσικού αερίου το επόμενο έτος θα έχει μικρό αντίκτυπο στις ευρωπαϊκές τιμές, ωστόσο θα μπορούσε να μειώσει τον όγκο των συναλλαγών μέσω του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου που συνδέει Ελλάδα με τη νοτιοανατολική Ευρώπη, δήλωσε στο Montel αναλυτής του κλάδου.

«Οι υψηλότερες τιμές των ουκρανικών τιμών θα μπορούσαν να μειώσουν κάπως την όρεξη των traders που χρησιμοποιούν αυτή τη διαδρομή για να παραδώσουν φυσικό αέριο, για παράδειγμα, στη Σλοβακία, την Αυστρία και την Ουγγαρία», δήλωσε ο Martin Vladimirov, ειδικός σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας στη βουλγαρική δεξαμενή σκέψης CSD.

Η ουκρανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας Nerc, δημοσίευσε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας την πρότασή της για τα νέα τιμολόγια εισόδου και εξόδου για τη μεταφορά φυσικού αερίου για την περίοδο 2025-2029.

Τα τιμολόγια εισόδου για όλα σχεδόν τα σημεία διασύνδεσης πρόκειται να αυξηθούν σε 10,3 ευρώ/τ.μ., από 4,1 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα.

Τα τιμολόγια εξόδου για την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Ουγγαρία πρόκειται να αυξηθούν από 7,6-8,6 ευρώ/tcm σε 14,6-15,8 ευρώ/tcm.

Τα τιμολόγια εξόδου προς τη Μολδαβία και τη Ρουμανία πρόκειται να αυξηθούν σε παρόμοια επίπεδα, εκτός από τη διασύνδεση της Ρουμανίας στην Orlivka, η οποία θα αυξηθεί σε 2,50 ευρώ/tcm, από 1,05 ευρώ/tcm.

Αισιόδοξοι οι αναλυτές

Ωστόσο, το μερίδιο των τιμολογίων φυσικού αερίου στην τελική τιμολόγηση του φυσικού αερίου ήταν μικρό, δήλωσε ο Vladimirov.

«Εκεί που βλέπω πιθανές μελλοντικές επιπτώσεις είναι στον Κάθετο Διάδρομο που συνδέει τους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου του Αιγαίου με την κεντρική Ευρώπη», πρόσθεσε.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, η παροχή αερίου από αγωγούς της στην Ευρώπη έχει μειωθεί από τουλάχιστον 45% της συνολικής παροχής σε λιγότερο από 20%.

Η Ευρώπη έχει στραφεί προς το LNG για να καλύψει το έλλειμμα, αναζητώντας το κυρίως στις ΗΠΑ, ενώ η ΕΕ στοχεύει στη σταδιακή διακοπή όλων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027.

Οι παίκτες στην ενεργειακή αγορά ελπίζουν ότι η υποστηριζόμενη από την ΕΕ πρωτοβουλία για τον κάθετο διάδρομο - που συνδέει την Ελλάδα με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία μέσω νέων και υφιστάμενων αγωγών - θα βελτιώσει την προμήθεια από άλλες περιοχές εν μέσω της διαφαινόμενης λήξης των μεταφορών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας στο τέλος του έτους.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον Οκτώβριο η Ελλάδα εγκαινίασε τον FSRU στην Αλεξανδρούπολη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης