Διεθνή

Στο Ιράν επιστρέφει ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά μετά την εκλογή Τραμπ

Στο Ιράν επιστρέφει ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα πυρηνικά μετά την εκλογή Τραμπ

Ιρανοί αξιωματούχοι καλωσόρισαν την επίσκεψη του Γκρόσι, λέγοντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον IAEA για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων

 

Ο επικεφαλής της πυρηνικής αρχής του ΟΗΕ Ραφαέλ Γκρόσι δήλωσε την Τετάρτη ότι ενδέχεται να μεταβεί στο Ιράν τις επόμενες ημέρες για να συζητήσει το επίμαχο ατομικό του πρόγραμμα και ότι αναμένει να συνεργαστεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σύμφωνα με το Investing.com.

Ο Γκρόσι είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ήλπιζε να πάει στην Τεχεράνη ενόψει των εκλογών στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, καθώς επιδιώκει να επιλύσει πολλά μακροχρόνια ζητήματα που επιβραδύνουν τις σχέσεις μεταξύ του Ιράν, του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και των δυτικών δυνάμεων.

"Μιλάμε ήδη με συναδέλφους στο Ιράν για την επόμενη επίσκεψή μου ίσως σε λίγες μέρες. Πρέπει ακόμη να επιβεβαιώσουμε την ώρα, αλλά αυτό θα γίνει", είπε σε συνέντευξη Τύπου στη Ρώμη μετά από εκδήλωση πυρηνικής ενέργειας.

Χωρίς να το επιβεβαιώσουν, Ιρανοί αξιωματούχοι καλωσόρισαν την επίσκεψη του Γκρόσι, λέγοντας ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τον IAEA για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.

Τα ζητήματα που διακυβεύονται περιλαμβάνουν την απαγόρευση από την Τεχεράνη σε εμπειρογνώμονες εμπλουτισμού ουρανίου από τις ομάδες επιθεώρησης του IAEA στη χώρα και την αδυναμία της επί χρόνια να εξηγήσει τα ίχνη ουρανίου που βρέθηκαν σε αδήλωτες τοποθεσίες.

Το Ιράν έχει επίσης εντείνει την πυρηνική δραστηριότητα από το 2019, αφού ο τότε Πρόεδρος Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία του 2015 που είχε συνάψει το Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, βάσει της οποίας περιόριζε τον εμπλουτισμό -που θεωρούνταν από τη Δύση συγκαλυμμένη προσπάθεια ανάπτυξης ικανότητας πυρηνικών όπλων- και αποκατέστησε τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ. την Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Τεχεράνη εμπλουτίζει τώρα ουράνιο σε έως και 60% σχάσιμη καθαρότητα, κοντά στο περίπου 90% που απαιτείται για μια ατομική βόμβα. Έχει αρκετό ουράνιο υψηλότερου εμπλουτισμού για την παραγωγή περίπου τεσσάρων πυρηνικών βομβών, εάν εξευγενιστεί περαιτέρω, σύμφωνα με ένα κριτήριο του IAEA.

Το Ιράν έχει από καιρό αρνηθεί οποιαδήποτε φιλοδοξία για πυρηνική βόμβα, λέγοντας ότι εμπλουτίζει ουράνιο μόνο για μη στρατιωτικές ενεργειακές χρήσεις.

Το πώς ο Τραμπ αποφασίζει να χειριστεί το Ιράν στη δεύτερη θητεία του στον Λευκό Οίκο παραμένει ασαφές. Σε προεκλογική συγκέντρωση την Τρίτη, είπε ότι ήθελε το Ιράν να είναι μια «πολύ επιτυχημένη χώρα», αλλά ότι «δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα».

Αναβίωση συνομιλιών και χαλάρωση κυρώσεων

Πριν από τις αμερικανικές εκλογές υπήρχαν ενδείξεις ότι η Τεχεράνη ήταν έτοιμη να επανασυνδεθεί με τα ευρωπαϊκά μέρη της συμφωνίας του 2015 - Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - και οι ΗΠΑ να βρουν έναν τρόπο να αναβιώσουν τις συνομιλίες με την ελπίδα να χαλαρώσουν οι κυρώσεις των ΗΠΑ.

Όμως το περιφερειακό γεωπολιτικό πλαίσιο έχει σκοτεινιάσει εις βάρος οποιασδήποτε διπλωματικής εξέλιξης από τη στιγμή που η υποστηριζόμενη από το Ιράν παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς επιτέθηκε στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, επισπεύδοντας τον πόλεμο στη Γάζα και καθώς η Τεχεράνη αύξησε τη στρατιωτική της υποστήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στο Ουκρανία.

Η τρέχουσα επίθεση του Ισραήλ στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που επίσης υποστηρίζεται από το Ιράν, και οι πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ Ιράν και Ισραήλ έχουν εγείρει φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή με ορισμένους να αμφισβητούν εάν θα ήταν προς το συμφέρον της Τεχεράνης να επιστρέψει στις συνομιλίες με μια πιθανή σκληρότερη κυβέρνηση Τραμπ.

Δημόσια, οι ιρανοί πολιτικοί ηγέτες έχουν υποβαθμίσει τη σημασία του εκλογικού αποτελέσματος των ΗΠΑ για τις πολιτικές της Τεχεράνης.

Το κύριο μέλημά τους, ωστόσο, είναι το ενδεχόμενο ο Τραμπ να εξουσιοδοτήσει τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, να πραγματοποιήσει δολοφονίες και να επιβάλει εκ νέου την πολιτική του «μέγιστης πίεσης» μέσω των αυξημένων κυρώσεων στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις, γνωστές ως E3, προσπάθησαν να αυξήσουν την πίεση στο Ιράν τους τελευταίους μήνες παρά τη μικρή μόχλευση εν μέσω ανησυχιών ότι η επόμενη κυβέρνηση Τραμπ θα χρειαστεί χρόνο για να αναθεωρήσει την πολιτική για τη Μέση Ανατολή.

Αυτό θα μπορούσε να αφήσει λίγο χρόνο για τη σύνταξη ενός κοινού σχεδίου δράσης πριν από τον Οκτώβριο του 2025, όταν λήξει το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο κατοχύρωσε την πυρηνική συμφωνία και το προνόμιο των μεγάλων δυνάμεων να αποκαταστήσουν τις κυρώσεις του ΟΗΕ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης