Τελευταία Νέα

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα λεφτά για την Πράσινη Συμφωνία (Euractiv)

Η Ευρώπη χρειάζεται περισσότερα λεφτά για την Πράσινη Συμφωνία (Euractiv)

Δεν επαρκεί η επιχορήγηση της ΕΕ - Αναγκαίες οι ιδιωτικές επενδύσεις

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στις 21 Οκτωβρίου επιχορηγήσεις άνω των 380 εκατομμυρίων ευρώ σε 133 νέα έργα σε όλη την Ευρώπη για την επίτευξη της Πράσινης Συμφωνίας της ΕΕ, στην οποία συμπεριλαμβάνεται ο στόχος της ΕΕ να γίνει κλιματικά ουδέτερη έως το 2050 και να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας έως το 2030.

Σύμφωνα με το euractiv.com, το ποσό που διατίθεται στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE δε φτάνει τις συνολικές επενδυτικές ανάγκες 574 εκατομμυρίων ευρώ για αυτά τα έργα.

Το υπόλοιπο θα πρέπει να προέλθει από εθνικές, περιφερειακές και τοπικές κυβερνήσεις και, κυρίως, από ιδιωτικές επενδύσεις.

Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτίμησε ότι θα απαιτηθεί πρόσθετη επένδυση 620 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως μεταξύ 2023 και 2030 για την επίτευξη των στόχων της για την Πράσινη Μετάβαση.

«Αυτές οι επενδυτικές ανάγκες προστίθενται στις ιστορικές επενδύσεις, οι οποίες για επενδύσεις που σχετίζονται με το κλίμα ανήλθαν μόνο σε 477 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για τη δεκαετία 2011-2020», εξήγησε ο Piero Cipollone της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τον Μάιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ιδιώτες έχουν επενδύσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρωπαϊκές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) μεταξύ 2019 και 2022.

 

Κινητοποίηση 1 τρισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κινητοποιήσει 1 τρισεκατομμύριο ευρώ σε βιώσιμες επενδύσεις την επόμενη δεκαετία, αλλά 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ απομένουν να χρηματοδοτηθούν κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Με την ικανότητα ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων για νέες επενδύσεις να φτάνουν τα 410 δισεκατομμύρια ευρώ το 2023, ο κλάδος μπορεί να επενδύσει γρήγορα σε εταιρείες και τεχνολογία που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της μετάβασης στην πράσινη ενέργεια, υποστηρίζει η Invest Europe.

Σύμφωνα με τον Μάριο Ντράγκι (πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ και συγγραφέας της έκθεσης ορόσημο για την ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα): «Χρειάζεται να κινητοποιήσουμε ιδιωτικές αποταμιεύσεις σε πρωτοφανή κλίμακα και πολύ πέρα ​​από αυτό που μπορεί να προσφέρει το τραπεζικό σύστημα».

Ευρωπαϊκή_Ένωση.jpg

Ως εκ τούτου, οι επενδύσεις ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικών κεφαλαίων αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Πολλές εταιρείες ενσωματώνουν πλέον περιβαλλοντικούς παράγοντες στις επενδυτικές τους αποφάσεις και στις διαδικασίες διαχείρισης κινδύνου.

«Αυτή η αλλαγή καθοδηγείται τόσο από την ανάγκη μετριασμού των κινδύνων για το κλίμα όσο και από τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται από τη μετάβαση σε μια πιο πράσινη οικονομία», εξήγησε ο Arthur Charpentier (ειδικός σε θέματα κινδύνου και συνεργάτης του Γαλλικού Ινστιτούτου Αναλογιστών).

 

Χαρτοφυλάκια ESG σε ιδιωτικές εταιρείες

Το 2022, το 78% των ερωτηθέντων ευρωπαϊκών εταιρειών ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων και κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου διέθεταν περιβαλλοντικές, κοινωνικές και διαδικασίες διακυβέρνησης (ESG) επενδύσεων και διαχείρισης χαρτοφυλακίου, συμπεριλαμβανομένου του 90% των εταιρειών εξαγοράς.

Τα ιδιωτικά κεφάλαια και τα επιχειρηματικά κεφάλαια επιταχύνουν τις επενδύσεις σε εταιρείες και τεχνολογία για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και να παραδώσουν ένα ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

Επιτάχυνση δέσμευσης άνθρακα

Σε πρόσφατη εκδήλωση του Euractiv, ο Chris Davies, Διευθυντής του οργανισμού υπεράσπισης του Carbon Capture and Storage (CCS) Europe, δήλωσε: «Σίγουρα δεν υπάρχει τεχνολογία που να χρειάζεται περισσότερη επιτάχυνση από τη δέσμευση άνθρακα!».

Τα ιδιωτικά κεφάλαια και τα επιχειρηματικά κεφάλαια έχουν ήδη επενδύσει 7 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρωπαϊκές εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μεταξύ 2019 και 2022.

Το μοντέλο ιδιωτικών κεφαλαίων και επιχειρηματικού κεφαλαίου ενεργούς διαχείρισης των επιχειρήσεων και μακροπρόθεσμων επενδύσεων σημαίνει ότι είναι κατάλληλο για τον εντοπισμό ευκαιριών δράσης για τη μετάβαση σε ενεργειακό σύστημα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, ειδικά με επενδύσεις που διευκολύνουν τόσο την εξοικονόμηση κόστους όσο και τη μείωση των εκπομπών.

 

Λιγότερες ευκαιρίες στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ

Ωστόσο, η Ευρώπη αντιμετωπίζει ορισμένες προκλήσεις σε αυτόν τον τομέα σε σύγκριση με άλλες περιοχές, ιδίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Συχνά στην Ευρώπη υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα, επιχειρηματικά και ιδιωτικά κεφάλαια τα οποία μπορούν να εμποδίσουν την ανάπτυξη καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων κλίμακας που εργάζονται σε λύσεις για το κλίμα.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό, υπάρχουν εκκλήσεις για τη δημιουργία ενός πιο ισχυρού οικοσυστήματος για επιχειρηματικά κεφάλαια και ιδιωτικά κεφάλαια στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής δημιουργίας ενός χρηματιστηρίου βαθιάς τεχνολογίας για την ενίσχυση των αγορών και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ζωτικής σημασίας, πρέπει να λειτουργούν παράλληλα με τη δημόσια χρηματοδότηση και τις υποστηρικτικές πολιτικές.


ΥΠΕΡΑΚΤΙΑ_ΑΙΟΛΙΚΑ_-_ΝΕΑ_ΥΟΡΚΗ_1.jpg

Τα εμπόδια στα ιδιωτικά κεφάλαια της Ευρώπης

Η ιδιωτική υποδομή που υποστηρίζεται από μετοχές έχει επίσης νόημα για μακροπρόθεσμους επενδυτές, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία και οι ασφαλιστικές εταιρείες.

Ωστόσο για να ξεκλειδωθεί το κεφάλαιο για τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής αλλαγής, πρέπει να αρθούν τα εμπόδια στα συνταξιοδοτικά ταμεία και στις επενδύσεις των ασφαλιστών.

Οι θεσμικές επενδύσεις παρακωλύονται από μια σειρά παρανοήσεων και εθνικών περιορισμών.

Για παράδειγμα η νομοθεσία της ΕΕ, απαιτεί από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες να κατέχουν δυσανάλογα υψηλά ποσά κεφαλαίου όταν πραγματοποιούν επενδύσεις σε μακροπρόθεσμα, διαφοροποιημένα κεφάλαια, καθιστώντας αυτές τις επενδύσεις συγκριτικά πιο ακριβές.

Εν τω μεταξύ, πολλοί εθνικοί νόμοι εξακολουθούν να εμποδίζουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία να εκτίθενται σε μακροπρόθεσμα κεφάλαια συνολικά.


Προτάσεις για προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων

Εκτός από την άρση των προαναφερόμενων φραγμών και την αντιμετώπιση λανθασμένων αντιλήψεων, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να κάνουν τα εξής: δημιουργία κινήτρων για επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες και εταιρείες, βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος για να διευκολυνθεί η κλιμάκωση των νεοφυών επιχειρήσεων και ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την απομάκρυνση των επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες για το κλίμα.

Είναι σημαντικό, λόγω της μακροπρόθεσμης φύσης αυτών των επενδύσεων, πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι επενδυτές υποδομής δεν κινδυνεύουν να χάσουν την επένδυσή τους λόγω μεταβαλλόμενων κυβερνητικών προτεραιοτήτων.

Ο Οδηγός Κλιματικής Αλλαγής (Invest Europe) ζητά τώρα τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής για τις υποδομές με στόχο την παροχή κινήτρων για ιδιωτικές υποδομές και για την ανάπτυξη ενός φόρουμ υψηλού επιπέδου που θα φέρει σε επαφή επενδυτές και Ρυθμιστικές Αρχές για να ανταλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο τα δημόσια οικονομικά μπορούν να αξιοποιηθούν καλύτερα για να προσελκύσουν ιδιωτική χρηματοδότηση σε έργα υψηλής αξίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης