Διεθνή

Το ΔΝΤ προβλέπει άνοδο 4% της ανάπτυξης στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική για το 2025

Το ΔΝΤ προβλέπει άνοδο 4% της ανάπτυξης στη Μ. Ανατολή και τη Β. Αφρική για το 2025

Οι παράγοντες από τους οποίους θα εξαρτηθεί - Οι πιθανοί κίνδυνοι

Η ανάπτυξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής αναμένεται να ανακάμψει στο 4% το επόμενο έτος, αλλά θα εξαρτηθεί από τη σταδιακή κατάργηση των περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου και την υποχώρηση των αντίξοων ανέμων, συμπεριλαμβανομένων των συγκρούσεων, όπως ανακοίνωσε στις 31/10 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Η ανάπτυξη στην περιοχή θα παραμείνει «υποτονική» στο 2,1% το 2024, σύμφωνα με την τελευταία Περιφερειακή Οικονομική Προοπτική του ΔΝΤ που δημοσιεύθηκε στο Ντουμπάι, χαμηλότερη από τις προηγούμενες προβλέψεις καθώς βαραίνουν γεωπολιτικοί και μακροοικονομικοί παράγοντες.

 

Προειδοποίηση για πιθανούς κινδύνους

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι για τις προοπτικές ολόκληρης της περιοχής (συμπεριλαμβανομένου του Καυκάσου και της Κεντρικής Ασίας), «παραμένουν προς τα κάτω» και κάλεσε για επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων (συμπεριλαμβανομένων της διακυβέρνησης και των αγορών εργασίας), ώστε να αυξηθούν οι προοπτικές μεσοπρόθεσμα.

«Για το 2024, η εκτίμηση για την ανάπτυξη MENA έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω κατά 0,6% εν συγκρίσει με την έκθεση του Απριλίου, κυρίως λόγω της επέκτασης της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς και περαιτέρω παρατάσεων των εθελοντικών περικοπών παραγωγής πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, είπε σε συνέντευξή του ο Τζιχάντ Αζούρ (Διευθυντής του ΔΝΤ για τη Μέση Ανατολή και Το τμήμα Κεντρικής Ασίας).

Πρόσθεσε ότι τα «καλά νέα» ήταν ότι ο πληθωρισμός τέθηκε σταδιακά υπό έλεγχο σε ολόκληρη την περιοχή και αναμένεται να φτάσει κατά μέσο όρο στο ποσοστό στόχο 3% το 2024, με εξαίρεση την Αίγυπτο, το Ιράν και το Σουδάν.

Ωστόσο, οι προοπτικές ποικίλλουν σημαντικά στην περιοχή, με τις χώρες εξαγωγής πετρελαίου να αναμένεται να αντιμετωπίσουν καλύτερα τους πιθανούς κινδύνους, υποστηριζόμενες από την «ισχυρή» ανάπτυξη του μη πετρελαϊκού τομέα, σύμφωνα με τον Αζούρ.


Άνοδος για τις χώρες του GCC

Εν μέσω χαμηλότερων τιμών του πετρελαίου και χαμηλότερης παραγωγής του εν λόγω φέτος, η ανάπτυξη εκτός του πετρελαίου στην περιοχή του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (GCC), έχει ξεπεράσει κυρίως τη συνολική ανάπτυξη, καθώς τα επενδυτικά προγράμματα υπό την ηγεσία της κυβέρνησης συμβάλλουν στην αύξηση της εγχώριας ζήτησης.

Η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ, το Μπαχρέιν και το Ομάν αποτελούν μέρος του GCC.

 

«Κατώτερη τάξη» οι εισαγωγείς πετρελαίου

Οι εισαγωγείς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική παραμένουν πιο ευάλωτοι σε συνεχιζόμενες συγκρούσεις και υψηλές χρηματοδοτικές ανάγκες.

«Ακόμη και καθώς αυτά τα ζητήματα σταδιακά υποχωρούν, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και τα διαρθρωτικά κενά πιθανότατα θα συγκρατήσουν την αύξηση της παραγωγικότητας σε πολλές οικονομίες στον προβλεπόμενο ορίζοντα», ανέφερε η έκθεση του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ έχει εγκρίνει νέα χρηματοδότηση ύψους 13,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας από τον Ιανουάριο του 2024, μεταξύ άλλων για προγράμματα στην Αίγυπτο, την Ιορδανία και το Πακιστάν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης