Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η EDP θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο με τεχνολογίες αυτοματισμού και ρομποτικής  

Η EDP θέτει σε δοκιμαστική λειτουργία το πρώτο φωτοβολταϊκό πάρκο με τεχνολογίες αυτοματισμού και ρομποτικής   

Για πρώτη φορά παγκοσμίως, η τεχνολογική λύση που αναπτύχθηκε από την Comau, βασισμένη στη ρομποτική και σε προηγμένες υπολογιστικές μεθόδους, δοκιμάζεται σε πραγματικές συνθήκες σε φωτοβολταϊκό πάρκο της EDP 

 

Η EDP, παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόκειται να δοκιμάσει την κατασκευή του πρώτου της φωτοβολταϊκού πάρκου σε πραγματικές συνθήκες μεγάλης κλίμακας, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αυτοματισμού Hyperflex. Το έργο, με την ονομασία AutoPV, βρίσκεται στην περιοχή Peñaflor, στην πόλη Βαγιαδολίδ της Ισπανίας, και θα χρησιμοποιεί λύσεις αυτοματισμού σε ισχύ 3MW από τη συνολική εγκατεστημένη ισχύ των 122MW, μέσω εφαρμογών ρομποτικής.

 Με ισχυρό χαρτοφυλάκιο φωτοβολταϊκών έργων σε παγκόσμιο επίπεδο και με έμφαση στην τεχνολογία και στην πρόσληψη στελεχών υψηλής κατάρτισης, το τμήμα καινοτομίας της EDP προχώρησε στον αυτοματισμό ορισμένων εργασιών κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάρκου. Συγκεκριμένα το 2022, η EDP ξεκίνησε μια σε βάθος μελέτη των τεχνολογικών λύσεων αυτοματισμού και, ύστερα από αρκετά στάδια ανάλυσης, προχώρησε στην υλοποίηση του έργου τον Ιούλιο του 2024.

 "Η EDP πρωτοπορεί στην παγκόσμια εξέλιξη του αυτοματισμού στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Επενδύοντας σε μια τόσο καινοτόμο λύση όπως αυτή στο έργο AutoPV, συμβάλλουμε στο να καταστεί η κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων ταχύτερη, αποδοτικότερη, ασφαλέστερη και πιο βιώσιμη. Πιστεύουμε ότι η τεχνολογία και η καινοτομία αποτελούν αποφασιστικό σύμμαχο για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, γι' αυτό και αποτελεί στρατηγικό άξονα επενδύσεων και ανάπτυξης για την EDP σε παγκόσμια κλίμακα», δήλωσε ο António Coutinho, Διευθύνων Σύμβουλος της EDP Innovation.

 Επενδύοντας στις τεχνολογίες αυτοματισμού, η EDP στοχεύει να επιτύχει μεγαλύτερη αποδοτικότητα στην κατασκευή των φωτοβολταϊκών πάρκων, επιταχύνοντας σημαντικά τα χρονοδιαγράμματα των έργων, με την προοπτική μείωσης του χρόνου συναρμολόγησης της δομής των ηλιακών πάνελ έως και 50%. Το μοντέλο αυτό συνεργασίας ανθρώπου-μηχανής, επιτρέπει επίσης στα ρομπότ να εκτελούν τις πιο βαριές εργασίες, όπως ο χειρισμός των δομικών στοιχείων και των ηλιακών συλλεκτών, ενώ οι εργαζόμενοι εστιάζουν σε πιο εξειδικευμένες τεχνικές λειτουργίες, δημιουργώντας μια αποτελεσματική ισορροπία μεταξύ της τεχνολογικής ισχύος και της ανθρώπινης τεχνογνωσίας.

 Εκτός από τη βελτίωση της αποδοτικότητας, οι τεχνολογίες αυτοματισμού συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση της ασφάλειας στο χώρο εργασίας. Προσφέρουν περιθώρια για συνεχή βελτίωση, καθώς η τεχνολογία αυτοματισμού επιτρέπει τον εντοπισμό και την εφαρμογή βελτιστοποιήσεων σε μελλοντικά έργα, εξασφαλίζοντας προοδευτικά την πρόοδο και τη μεγαλύτερη ταχύτητα στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων, συμβάλλοντας στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης.

 

"Η δοκιμαστική λειτουργία στο Peñaflor είναι το πρώτο βήμα για την εισαγωγή λύσεων αυτοματισμού στο φιλόδοξο επιχειρηματικό πλάνο της EDP για την ηλιακή ενέργεια. Στόχος της EDP είναι το έργο αυτό, να λειτουργήσει ως μια παγκόσμια και ολοκληρωμένη διαδικασία, ικανή να δημιουργήσει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα για όλες τις δραστηριότητες της εταιρείας και να ενισχύσει το ανθρώπινο κεφάλαιό μας για πιο εξειδικευμένες δράσεις», καταλήγει ο António Coutinho.



Η_EDP_θέτει_σε_δοκιμαστική_λειτουργία_το_πρώτο_φωτοβολταϊκό_πάρκο_με_τεχνολογίες_αυτοματισμού_και_ρομποτικής_3.jpg

 Το έργο υποστηρίζεται από την τεχνολογία αυτοματισμού της Comau, μιας ιταλικής εταιρείας και παγκόσμιου ηγέτη στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρομπότ και λύσεων αυτοματισμού σε διάφορους κλάδους, όπως οι βιομηχανίες αυτοκινήτων και ναυπήγησης. Το πιλοτικό έργο συνίσταται στην κατασκευή μέρους του φωτοβολταϊκού πάρκου με τη χρήση ενός κινητού εργοστασίου, που ονομάζεται Hyperflex, το οποίο περιλαμβάνει έναν σταθμό αυτόματης συναρμολόγησης, όπου η φωτοβολταϊκή δομή συναρμολογείται εκ των προτέρων, και ενός ρομποτικού που μεταφέρει και τοποθετεί την έτοιμη δομή στην τελική της θέση στο έδαφος. Όλο αυτό το σύστημα, μεταφέρεται με φορτηγά στο φωτοβολταϊκό πάρκο, όπου στη συνέχεια κατασκευάζεται και συναρμολογείται επιτόπου. Ο αυτοματισμός με το Hyperflex και το ρομποτικό έχει τρεις κύριες φάσεις: εκφόρτωση και συναρμολόγηση από το φορτηγό, λειτουργία (δηλαδή κατασκευή της δομής) και αποσυναρμολόγηση για την επόμενη αποστολή.

 «Η συνεργασία με την EDP επιβεβαιώνει τη σημασία και την προστιθέμενη αξία των λύσεων αυτοματισμού στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ιδιαίτερα, στην προκειμένη περίπτωση, στην εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών. Αποτελεί επίσης αναγνώριση της συνεχούς δέσμευσής μας για την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που είναι ευέλικτες ώστε να ανταποκρίνονται σε διαφορετικές απαιτήσεις. Χάρη στην προηγμένη τεχνολογία μας, προσφέρουμε στους πελάτες και τους συνεργάτες μας τη δυνατότητα για βελτιωμένη ποιότητα, αυξημένη αποδοτικότητα και χαμηλότερο συνολικό κόστος, βοηθώντας τους να καταστήσουν πραγματικότητα τη βιώσιμη ηλιακή ενέργεια", δήλωσε ο Pietro Gorlier, Διευθύνων Σύμβουλος της Comau.

 Το 98% του συνόλου της ενέργειας που παράγει η EDP, προέρχεται ήδη από ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής ενέργειας, καθώς η εταιρεία διαθέτει εγκατεστημένη ηλιακή ισχύ άνω των 4 GW. Η EDP, ως ηγέτης στην παγκόσμια ενεργειακή μετάβαση, διατηρεί τους φιλόδοξους στόχους της για τη βιωσιμότητα, συμπεριλαμβανομένης της δέσμευσής της να εγκαταλείψει την παραγωγή με καύση άνθρακα έως το 2025, να είναι 100% πράσινη έως το 2030 και να επιτύχει τον στόχο του «net zero» έως το 2040.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης