Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Εκτοξεύονται οι τιμές της αλουμίνας - Σε υψηλό έξι εβδομάδων το αλουμίνιο

Εκτοξεύονται οι τιμές της αλουμίνας -  Σε υψηλό έξι εβδομάδων το αλουμίνιο

Ανησυχία στην αγορά από την διακοπή εξαγωγών βωξίτη στην Γουινέα

Σε επίπεδα ρεκόρ κινείται η τιμή της βασικής πρώτης ύλης που απαιτείται για την κατασκευή του αλουμινίου, καθώς οι αγοραστές αγωνίζονται για να εξασφαλίσουν προμήθειες, μετά από μια διακοπή των εξαγωγών στην Γουινέα.

Οι τιμές της αλουμίνας έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 20% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα και βρίσκονται τώρα σε μικρή απόσταση από το ρεκόρ των 707,75 δολαρίων που σημειώθηκε το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία Fastmarkets Ltd.

Σύμφωνα με το mining.com το ράλι "χτίζεται" όλο το χρόνο λόγω μιας σειράς διακοπών κατά μήκος της εκτεταμένης παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας, από την Αυστραλία έως την Τζαμάικα. Για την παραγωγή αλουμινίου, τα ακατέργαστα μεταλλεύματα γνωστά ως βωξίτης εξευγενίζονται σε αλουμίνα, η οποία στη συνέχεια τήκεται σε καθαρό μέταλλο.
Το τελευταίο σοκ ήρθε νωρίτερα αυτό το μήνα, όταν η Γουινέα μπλόκαρε τις εξαγωγές βωξίτη της Emirates Global Aluminium, προκαλώντας πανικό στους αγοραστές που τώρα προσπαθούν να αγοράσουν προμήθειες αλουμίνας.

Πιέσεις στη βιομηχανία αλουμινίου

Ως αποτέλεσμα, η βιομηχανία αλουμινίου στην Κίνα - ο μεγαλύτερος παραγωγός του μετάλλου στον κόσμο που χρησιμοποιείται σε οτιδήποτε, από δοχεία ποτών έως εξαρτήματα αεροπλάνων - υφίσταται πίεση. Η Κίνα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Γουινέα για βωξίτη και τα μεταλλουργεία συμπιέζονται καθώς το κόστος της αλουμίνας εκτινάσσεται στα ύψη, ενώ οι τιμές για το τελικό προϊόν δεν έχουν αυξηθεί τόσο γρήγορα.

Στο χειρότερο σενάριο, τα χυτήρια αλουμινίου θα μπορούσαν να χρειαστεί να περιορίσουν την παραγωγή για να μετριάσουν τις απώλειες, να περιορίσουν τις προμήθειες μετάλλων και να υποστηρίξουν ένα ράλι στις τιμές του αλουμινίου. Οι αναλυτές ελπίζουν ότι η παραγωγή αλουμίνας θα ανακάμψει πριν συμβεί αυτό, αλλά οι συνθήκες επιδεινώνονται γρήγορα.

Τα αποθέματα αλουμίνας στα κινεζικά λιμάνια έχουν υποχώρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2015. Με τα φορτία spot να εξαφανίζονται γρήγορα, οι traders και τα μεταλλουργεία έχουν προσεγγίσει άλλους πωλητές στις δυτικές αγορές από τις οποίες συνήθως δεν αγοράζουν, σύμφωνα με πηγές της αγοράς. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι αγοραστές κάνουν ουρές έξω από εργοστάσια αλουμίνας, σύμφωνα με την Mysteel Global.

Οι συναλλαγές σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμίνας έχουν εκτιναχθεί στη Σαγκάη, καθώς οι μεταλλουργοί και οι φυσικοί έμποροι σπεύδουν να αποκτήσουν προμήθειες.

Αλουμινα.JPG

«Για μήνες, η αγορά απείχε ένα ατύχημα ή γεγονός από μια σημαντική κίνηση τιμών», δήλωσε ο Duncan Hobbs, επικεφαλής έρευνας στον οίκο εμπορίας μετάλλων Concord Resources Ltd. «Η κατάσταση στη Γουινέα έδωσε τον καταλύτη για μια ακόμη αύξηση των τιμών και θέτει το έδαφος για μια πιο σφιχτή αγορά και ένα βαθύτερο έλλειμμα».

Οι επενδύσεις στη στη Γουινέα

Ένα κύμα κινεζικών επενδύσεων στη Γουινέα την τελευταία δεκαετία οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής βωξίτη στη χώρα της Δυτικής Αφρικής. Η βιομηχανία της Κίνας - η οποία παράγει περίπου το 60% της παγκόσμιας αλουμίνας και αλουμινίου - προμηθεύεται τώρα το 70% των αναγκών της με εισαγωγές από το χώρα.

Οι ανησυχίες για την κυριαρχία της Γουινέας στον βωξίτη ήρθαν στο προσκήνιο κατά τη διάρκεια ενός πραξικοπήματος το 2021. Από τότε, η κυβερνώσα στρατιωτική χούντα του έθνους προσπάθησε να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο αναγκάζοντας τους ανθρακωρύχους να επενδύσουν και σε εργοστάσια αλουμίνας στη χώρα.

Η Emirates Global Aluminium υπέγραψε μια προκαταρκτική συμφωνία για την κατασκευή μονάδααλουμίνας στη Γουινέα τον Ιούνιο, συνεργαζόμενη με την Aluminium Corporation of China, κοινώς Chalco. Ωστόσο, δημιουργώντας επιπλέον δυναμικότητα διύλισης αλουμίνας εκεί, οι εταιρείες θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προμήθειες βωξίτη που διαφορετικά θα πήγαιναν στις υπάρχουσες μονάδες αλουμίνας τους.

Η EGA εξακολουθεί να αναζητά σαφήνεια για τον ακριβή λόγο της διακοπής, αλλά πιστεύει ότι δεν υπάρχει νομική δικαιολογία για τη δράση με βάση την πρόοδό της στην ανάπτυξη της μονάδας αλουμίνας.

«Αυτή η αυξανόμενη εξάρτηση από τη Γουινέα αφήνει περιθώρια για κλονισμούς στην αγορά», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley με επικεφαλής την Amy Gower. «Ενώ τέτοιες αναρτήσεις είναι συχνά βραχύβιες, υπογραμμίζει το λεπτό απόθεμα ασφαλείας στην αγορά βωξίτη».

Αλουμινα2.JPG

Άνοδος και στις τιμές αλουμινίου

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου εκτινάσσονται σε υψηλό έξι εβδομάδων, καθώς η παγκόσμια προσφορά στενεύει και η ζήτηση ενισχύεται σύμφωνα με το tradebrains.
Οι τιμές του αλουμινίου αυξήθηκαν έως και 1,9% στα 2.644 δολάρια στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου την Τρίτη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου αυξήθηκαν κατά 6% την περασμένη εβδομάδα, κυρίως λόγω των εντεινόμενων πιέσεων στην προσφορά. Επιπλέον, η υποχώρηση του δείκτη του δολαρίου ΗΠΑ σε χαμηλό επτά μηνών ενίσχυσε περαιτέρω την άνοδο των τιμών.

Οι εισαγωγές αλουμινίου της Κίνας έχουν ενισχυθεί σημαντικά, παρουσιάζοντας αύξηση 11,5% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο. Επιπλέον, τα κινεζικά αποθέματα αλουμινίου έχουν υποχωρήσει 30% στις αποθήκες του Shanghai Futures Exchange μέσα σε τρεις εβδομάδες.
Μια πιθανή απεργία των σιδηροδρόμων στον Καναδά έχει δημιουργήσει πρόσθετη ανησυχία στην αγορά. Συγκεκριμένα, ο Καναδάς προμηθεύει το 63,7% των εισαγωγών αλουμινίου στις ΗΠΑ, στέλνοντας 2,65 εκατομμύρια τόνους το 2023.
Το κλείσιμο του διυλιστηρίου αλουμίνας Kwinana από την Alcoa Corp έχει πιέσει τις αλυσίδες εφοδιασμού. Εν τω μεταξύ, η δήλωση ανωτέρας βίας της Rio Tinto στα διυλιστήρια του Κουίνσλαντ έχει επιδεινώσει την κατάσταση.

Η επιρροή της Κίνας στην άνοδο των τιμών

Η δεσπόζουσα θέση της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου συνεχίζει να διαμορφώνει τις τάσεις της αγοράς. Στη συνέχεια, η αυξημένη ζήτησή τους ώθησε τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αλουμινίου σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το Shanghai Futures Exchange ανέφερε ότι οι τιμές της αλουμίνας έφτασαν τα 4.630 γιουάν ανά τόνο. Επιπλέον, οι αποστολές στη Δυτική Αυστραλία έχουν ανέβει στα 550 δολάρια ανά τόνο, σημειώνοντας ιστορικό υψηλό.
Οι περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις στην Κίνα έχουν περιορίσει τη διαθεσιμότητα βωξίτη. Ωστόσο, οι Κινέζοι παραγωγοί αυξάνουν την παραγωγή για να κεφαλαιοποιήσουν τις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς.
Η κινεζική ζήτηση αλουμινίου δεν δείχνει σημάδια επιβράδυνσης. Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η παγκόσμια ζήτηση θα αυξηθεί κατά 2,4% το 2024, φτάνοντας τους 70,36 εκατομμύρια τόνους.

Προοπτικές αγοράς και επενδυτικές επιπτώσεις

Σύμφωνα με το tradebrains η αγορά αλουμινίου παρουσίασε σημαντική αστάθεια καθ' όλη τη διάρκεια του 2024. Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 2.180 και 2.767 δολαρίων ανά τόνο το πρώτο εξάμηνο.
Οι βιομηχανικοί κατασκευαστές αντιμετωπίζουν αυξανόμενη πίεση κόστους από την άνοδο των τιμών του αλουμινίου. Κατά συνέπεια, αυτές οι αυξήσεις μπορεί να επηρεάσουν τις τιμές των καταναλωτικών αγαθών σε διάφορους τομείς.

Οι επενδυτικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν πιθανές διορθώσεις της αγοράς και γεωπολιτικές εντάσεις. Ωστόσο, ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη υποδηλώνουν διαρκή στήριξη των τιμών βραχυπρόθεσμα.

Οι διαταραχές της εφοδιαστικής αλυσίδας συνεχίζουν να επηρεάζουν τις κινήσεις των τιμών. Για παράδειγμα, πρόσφατες αναφορές για διακοπές μεταφοράς βωξίτη από τη Γουινέα προκάλεσαν ταραχές στις αγορές.

Οι περιβαλλοντικές εκτιμήσεις επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο τις αποφάσεις παραγωγής. Ως εκ τούτου, οι βιώσιμες μέθοδοι παραγωγής ενδέχεται να επηρεάσουν τη μελλοντική δυναμική της προσφοράς.

Οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις παίζουν καθοριστικό ρόλο στην τιμολόγηση του αλουμινίου. Η αποδυνάμωση του δολαρίου έχει κάνει το αλουμίνιο πιο ελκυστικό για τους διεθνείς αγοραστές.

Η αγορά προβλέπει νέα κινεζική χωρητικότητα αλουμινίου 6,4 εκατομμυρίων τόνων το επόμενο έτος. Έτσι, αυτή η επέκταση θα μπορούσε τελικά να μετριάσει τις πιέσεις στις τιμές.

Οι τρέχουσες συνθήκες της αγοράς αντικατοπτρίζουν τόσο κυκλικές όσο και διαρθρωτικές αλλαγές. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές συμβουλεύουν την προσεκτική εξέταση των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών μεγεθών του κλάδου.

Ο συνδυασμός των περιορισμών προσφοράς και της ισχυρής ζήτησης υποδηλώνει μια διαρκή ανοδική τάση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης