Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σκυλακάκης: Οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν τιμές, πράσινη μετάβαση - Σταματήστε τον πόλεμο στις ΑΠΕ εκτός αν θέλετε πυρηνικά

Σκυλακάκης: Οι αμερικανικές εκλογές θα επηρεάσουν τιμές, πράσινη μετάβαση -  Σταματήστε τον πόλεμο στις ΑΠΕ εκτός αν θέλετε πυρηνικά
Η Μεσοχώρα θα προχωρήσει, η Πτολεμαΐδα θα κλείσει, το φυσικό αέριο θα περιοριστεί
«Το τι θα γίνει στις Αμερικανικές Εκλογές σε δύο εβδομάδες θα παίξει ρόλο στο πώς θα εξελιχθούν οι τιμές και όλα τα υπόλοιπα πράγματα, οι ταχύτητες της πράσινης μετάβασης, πάρα πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν», είπε χθες από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας σε συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης αποβλήτων, τη βελτίωση του πλαισίου εξοικονόμησης ενέργειας, την ανάπτυξη των έργων ενέργειας και την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων».

Τόνισε, ότι σ’ αυτό το βίαια μεταλλασσόμενο περιβάλλον που ζούμε με δύο πολέμους στα τελευταία τρία χρόνια, χρειάζεται να είμαστε ευέλικτοι και σώφρονες. Και είπε ότι σε μία δημοκρατία είναι πιθανό όλοι να κυβερνήσουν και επομένως είναι ανάγκη, να έχουμε μία ευθύνη για το πώς διαχειριζόμαστε αυτά τα μεγάλα θέματα και ο «πόλεμος κατά των ΑΠΕ» είναι λάθος πόλεμος», τόνισε.

Σταματήστε τον πόλεμο στις ΑΠΕ- Θέλετε πυρηνικά;

«Τις Α.Π.Ε., άμα δεν τις καταπολεμήσετε όλοι με το πάθος που καταπολεμάτε όλο αυτόν τον καιρό, για το πού θα βάλουμε τις Α.Π.Ε., στο τέλος το μόνο μέρος που θα βάλουμε τις Α.Π.Ε. στην Ελλάδα θα είναι στο κεφάλι μου. Δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού για να βάλουμε τις Α.Π.Ε., διότι όλοι θεωρούν ότι το μέρος που βρίσκονται είναι ιερό» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Σχολιάζοντας τις διάφορες πηγές ενέργειας, τόνισε ότι η γεωθερμία είναι ακόμη μη ανταγωνιστική και τελείως τοπική. «Άλλο τρόπο δεν έχω, εκτός αν έρθετε και μου πείτε να βάλουμε πυρηνικά στη χώρα, πράγμα το οποίο δεν έχω ακούσει κάποιον να το προτείνει και είναι μια άλλη συζήτηση» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας για τη σημασία των ΑΠΕ σημείωσε ότι θα μας κάνουν ενεργειακά ανεξάρτητους ενώ και περιβαλλοντικά είναι αφάνταστα καλύτερα από αυτό που μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε.
«Δεν γίνεται να θέλουμε την Πράσινη Μετάβαση χωρίς ανεμογεννήτριες και χωρίς φωτοβολταϊκά» τόνισε.


Η Μεσοχώρα θα προχωρήσει, η Πτολεμαΐδα θα κλείσει, το φυσικό αέριο θα περιοριστεί

Σχετικά με τα υδροηλεκτρικά τόνισε ότι είναι απολύτως πολύτιμα. Όπως εξήγησε και τα μεγάλα και τα μικρά υδροηλεκτρικά τα θεωρεί υπερπολύτιμα στο καινούργιο ενεργειακό σύστημα και θα κάνει ό,τι μπορεί για να τα προωθήσει. Σημείωσε ότι και οι διασυνδέσεις, είναι προτεραιότητα όπως και ότι η Ελλάδα είναι ακριβή αγορά λόγω υπερβολικής παρουσίας του φυσικού αερίου στο μίγμα και τόνισε ότι το φυσικό αέριο θα περιοριστεί.

«Η Μεσοχώρα θα προχωρήσει και φέραμε νομίζω και σχετικές διατάξεις πριν από κάποιο καιρό στο Υπουργικό Συμβούλιο», είπε. Αλλά επεσήμανε ότι τα υδροηλεκτρικά έχουν το θεμελιώδες πρόβλημα ότι πρέπει να έχουμε νερό και δεν ξέρουμε με το σημερινό κλίμα, το καινούργιο κλίμα, πόσο νερό θα έχουμε, πού θα το έχουμε και πότε θα το έχουμε.

« Αυτή είναι η μεγάλη δυσκολία των υδροηλεκτρικών συν τα υδροηλεκτρικά σήμερα έχουν αφάνταστα πιο δύσκολες περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις σε σχέση με τη δεκαετία του 60 που έγιναν και τα καλύτερα σημεία τα έχουμε ήδη πάρει. Συν ότι χρειάζονται τεράστιες επενδύσεις, συνεπώς πρέπει να βρεις επενδυτές που να θέλουν να κάνουν επενδύσεις 60-80 ετών.

Σχετικά με τους λιγνίτες σημείωσε ότι είναι η ακριβότερη πηγή ενέργειας, η ακριβότερη και ότι κοστίζουν από 140 ευρώ/MWh η νεότερη μονάδα, η οποία θα κλείσει εξ αυτού του λόγου διότι είναι μονάδα βάσης και θα πρέπει να είναι μονίμως ανοιχτή.

Οι παλιές μονάδες μας κοστίζουν από 220-230/MWh και συνεπώς δεν αποτελούν οι λιγνίτες εναλλακτική επιλογή. «Είναι ένα βάρος αναγκαίο το οποίο έχουμε, μέχρι να κλείσουν. Θα κλείσει κάποια στιγμή η Πτολεμαΐδα 5 η πιο σύγχρονη μονάδα, διότι δεν είναι ανταγωνιστική. Ξέραμε ότι δεν είναι ανταγωνιστική με βάση τους ρύπους, το ξέραμε ότι δεν θα είναι ανταγωνιστική», σημείωσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης