Επικαιρότητα

Αρχηγική εμφάνιση Τσίπρα με επίκεντρο την οικονομία

Αρχηγική εμφάνιση Τσίπρα με επίκεντρο την οικονομία
Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε»
Τομή στις εξελίξεις της Αριστεράς με εμφάνιση που συσπείρωσε δυνάμεις πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας με την παρουσίαση στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά την μελέτη του Ινστιτούτου για την  αντιμετώπιση της ακρίβειας, τις  προκλήσεις και  προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με το iefimerida.gr

Όλος ο ΣΥΡΙΖΑ προσήλθε στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Το παρών έδωσαν πάμπολλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο επικεφαλής της ΚΟ Νίκος Παππάς, οι υποψήφιοι πρόεδροι Σωκράτης Φάμελλος, Νικόλας Φαραντούρης, Απόστολος Γκλέτσος, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Δ. Τεμπονέρας, ο Κ. Ζαχαριάδης, ο Γ. Δραγασάκης κ.ά.

Στους παρόντες και ο Γιώργος Βασιλειάδης, αλλά και η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, καθώς και ο πρώην υπουργός Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Χριστοδουλάκης. Στην εκδήλωση δεν βρίσκεται ο Παύλος Πολάκης.

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «αν δεν αλλάξουμε πορεία, θα ξαναπέσουμε σε τοίχο και μάλιστα συντομότερα από όσο ίσως πιστεύουμε» είπε για να προσθέσει: «Χωρίς αλλαγή πορείας τώρα θα διολισθίσουμε σύντομα ακόμα περισσότερο στο περιθώριο της Ευρώπης». Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «πανηγυρίζει για την οικονομία αλλά το 80% των πολιτών δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα» και πως «οι αριθμοί ευημερούν αλλά η πραγματικότητα τους διαψέυδει».

«Το μεγάλο εθνικό θέμα είναι η αναστροφή στην πορεία φτωχοποίησης και απόκλισης με μια οικονομία που βασίζεται μόνο στον τουρισμό και το real estate. Ο νέος εθνικός στόχος - αντίστοιχος της ένταξης στην ΕΟΚ το '70 και '80, της ένταξης στην ευρωζώνη το '90 και της εξόδου από την κρίση το '10 πρέπει να είναι η επιτάχυνση της σύγκλισης με όρους κοινωνικής συνοχής και δικαιοσύνης, με όρους συμπερίληψης των λαικών στρωμάτων που έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει «Σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα για να εξασφαλισθεί τόσο ο υγιής ανταγωνισμός, όσο και η μείωση των ανισοτήτων» και εξήγησε:

με δίκαιη φορολόγηση του μεγάλου πλούτου και των μεγάλων εισοδημάτων, αντιστροφή του μίγματος έμμεσων/άμεσων φόρων και αντιμετώπιση φοροδιαφυγής,
με έναν τραπεζικό τομέα που στηρίζει την καινοτομία και την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, αντί να αναπαράγει πελατειακές πρακτικές και να στηρίζει ολιγοπώλια
με τη δημιουργία εξωχρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας όπου οι τιμές θα διαμορφώνονται με βάση διμερή συμβόλαια, όπως γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη και όχι από τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν να ανεβάζουν τις τιμές. Επιπλέον ανάπτυξη ενεργειακών κοινοτήτων που θα μειώσουν αισθητά τις τιμές.

Υποστήριξε ότι «ανάπτυξη μεσοπρόθεσμη, με τρόπο διατηρήσιμο είναι η αναγκαία και βασική προϋπόθεση, χωρίς την οποία η χώρα θα βρεθεί αντιμέτωπη με υπαρξιακές προκλήσεις.

Αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και εμμέσως στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και τις διεργασίες στην Κεντροαριστερά λέγοντας: «Η σημερινή ανισορροπία του πολιτικού συστήματος, αν δεν αποκατασταθεί από τα αριστερά, ο κίνδυνος είναι να αποκατασταθεί ακόμη δεξιότερα. Από την άνοδο της Ακροδεξιάς, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε μια σειρά από ευρωπαϊκές χώρες. Το μόνο παρήγορο και ουσιαστικά ελπιδοφόρο είναι ότι κάτι αρχίζει σιγά σιγά να κινείται. Όχι σε επίπεδο πολιτικής αντιπολίτευσης. Εκεί ο "κανένας" συνεχίζει να προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Αλλά σε επίπεδο κοινωνικής αντιπολίτευσης».

Την ημερίδα άνοιξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Ιωαννίδης, ο οποίος παρουσίασε την έρευνα του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης