ΕΕ: 180 εκατ.ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας 1,2 GWh+ στη Λιθουανία

ΕΕ: 180 εκατ.ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας 1,2 GWh+ στη Λιθουανία
Οι επιχορηγήσεις θα καλύπτουν κατ' ανώτατο όριο το 30% του κόστους κεφαλαιουχικών δαπανών των έργων

Η Λιθουανία μπορεί να προχωρήσει σε ένα πρόγραμμα για την παροχή επιχορηγήσεων 180 εκατομμυρίων ευρώ σε έργα αποθήκευσης ενέργειας μετά την έγκρισή του από την ΕΕ σύμφωνα με το το Energy-Storage.news.

Το πρόγραμμα θα παρέχει άμεσες επιχορηγήσεις για την κατασκευή των έργων, με στόχο την υποστήριξη έργων αποθήκευσης ενέργειας τουλάχιστον 1,2 GWh. Οι επιχορηγήσεις θα καλύπτουν κατ' ανώτατο όριο το 30% του κόστους κεφαλαιουχικών δαπανών των έργων.

Το πρόγραμμα εγκρίθηκε στο πλαίσιο του Προσωρινού Πλαισίου Κρίσης και Μετάβασης για κρατικές ενισχύσεις («TCTF»), το πρόγραμμα του μπλοκ για τη στήριξη των οικονομιών των κρατών μελών στο πλαίσιο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και της περιφερειακής κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Τα χρήματα θα διατεθούν σε όλες τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας που είναι άμεσα συνδεδεμένες με το δίκτυο μεταφοράς και τα νικητήρια έργα θα επιλεγούν μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών. Η ενίσχυση θα χορηγηθεί το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Στο σημείωμα απόφασής της, η ΕΕ ανέφερε: «Το καθεστώς είναι απαραίτητο, κατάλληλο και αναλογικό για να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη ορισμένων οικονομικών δραστηριοτήτων».'

Εγκρίσεις και για άλλες χώρες

Η ΕΕ ενέκρινε πρόσφατα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ για την αποθήκευση ενέργειας στην Πολωνία στο πλαίσιο του TCTF, όπως αναφέρει το Energy-Storage.news, και στα μέσα του 2023 ενέκρινε ποσά στο πλαίσιο του TCTF στην Ουγγαρία και τη Σλοβενία. Οι συμμετέχοντες στη φετινή Διάσκεψη Κορυφής για την Αποθήκευση Ενέργειας στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη (CEE) τον Σεπτέμβριο περιέγραψαν το πρόγραμμα της Ουγγαρίας ως ένα από τα πιο προηγμένα στον κόσμο.

Η επιχορήγηση υποστήριξης για την αποθήκευση ενέργειας στην ΕΕ έχει επίσης ενεργοποιηθεί μέσω ενός ξεχωριστού προγράμματος, του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας μετά τον Covid-19, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας.

Η Λιθουανία είναι αξιοσημείωτη επειδή είναι ο τόπος ενός από τα πρώτα μεγάλα έργα αποθήκευσης μεταφοράς στον κόσμο, με τέσσερα συστήματα 50MW/50MWh που αναπτύσσονται από την Fluence για τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς (TSO) Litgrid.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης