Εξοικονομώ

Γραφείο με αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένη – πάνω από 50% – χρήση ηλεκτρικής ενέργειας

Γραφείο με αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένη – πάνω από 50% –  χρήση ηλεκτρικής ενέργειας
Η συνετή χρήση του γραφειακού εξοπλισμού και η αξιοποίηση του φυσικού φωτισμού περιορίζουν τις λειτουργικές δαπάνες, χωρίς να υποβαθμίζουν τις συνθήκες εργασίας στον επαγγελματικό χώρο
Όσο σημαντική είναι για τον οικογενειακό προϋπολογισμό η εξοικονόμηση ενέργειας, άλλο τόσο – ίσως και περισσότερο σε αρκετές περιπτώσεις – είναι για έναν επαγγελματικό χώρο.
Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο που ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τα τελευταία χρόνια υιοθετούν πρακτικές περιορισμού της κατανάλωσης ενέργειας, με προφανή στόχο να μειώσουν κατά το δυνατόν τις λειτουργικές τους δαπάνες.  
Ειδικά σε ότι αφορά στη λειτουργία των γραφειακών υποδομών, έχει αποδειχθεί πως μόνο με τη συνετή διαχείριση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού και παράλληλα τη σωστή χρήση – αξιοποίηση του φωτισμού μπορεί κάποιος να εξασφαλίσει μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε ποσοστό που ξεπερνά ακόμη και το 50%!
Και αυτό χωρίς να απαιτηθούν παρεμβάσεις σε ότι έχει να κάνει με την θέρμανση και τον κλιματισμό ενός γραφείου, παράγοντες που ως γνωστόν απορροφούν σημαντικό μέρος της καταναλισκόμενης ενέργειας.  
Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως η λειτουργία του πάσης φύσεως γραφειακού εξοπλισμού δεν επηρεάζεται στο παραμικρό από τις πρακτικές εξοικονόμησης, καθώς οι περισσότερες από αυτές έχουν να κάνουν με τον εξορθολογισμό της χρήσης τους και σε καμία περίπτωση με τον περιορισμό της.
Ομοίως και με τον φωτισμό, ο οποίος αν και προσδιορίζει σε ένα βαθμό τις συνθήκες εργασίας και την παραγωγικότητα, εντούτοις σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίδεται η δέουσα προσοχή.  

Μείωση λειτουργικού κόστους με μέτρα μηδενικής δαπάνης

Η ενέργεια που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένας τυπικός γραφειακός εξοπλισμός (υπολογιστές, εκτυπωτές, servers κ.α.) υπολογίζεται στο 35 – 40% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας του κάθε επαγγελματικού χώρου.
Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό της κατανάλωσης αυτής, το οποίο σύμφωνα με υπολογισμούς εκτιμάται στο 50%, μπορεί να εξοικονομηθεί μέσα από τη λήψη μέτρων και την εφαρμογή πρακτικών που συμβάλουν στον περιορισμό της ενεργειακής κατανάλωσης χωρίς παράλληλα να δυσχεραίνουν τις συνθήκες εργασίας.
Επομένως, είναι σκόπιμο οι εργαζόμενοι να ακολουθούν κατά το δυνατόν τις συγκεκριμένες πρακτικές, οι οποίες βοηθούν – με μηδενική δαπάνη και δίχως να υπάρξει η παραμικρή μείωση του προσωπικού – στη μείωση του λειτουργικού κόστους ενός γραφειακού χώρου.    
Ειδικότερα:
•    Θέτουμε εκτός λειτουργίας τον γραφειακό εξοπλισμό και τις ηλεκτρικές συσκευές που βρίσκονται στο χώρο του γραφείου αλλά δεν χρησιμοποιούμε συχνά. Η παραμονή τους σε κατάσταση αναμονής (stand by) καταναλώνει ενέργεια, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για εξοπλισμό που ενδεχομένως χρησιμοποιούμε ελάχιστες φορές μέσα στην εβδομάδα.
•    Αποσυνδέουμε από το ρεύμα κάθε συσκευή γραφείου όταν φεύγουμε από το χώρο εργασίας μετά το πέρας του ωραρίου.
•    Κάνουμε χρήση φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών όπου αυτό είναι δυνατό, αντί των επιτραπέζιων σταθερών. Τα laptops καταναλώνουν συγκριτικά λιγότερη ενέργεια. Επιπλέον, αντικαθιστούμε τις οθόνες των σταθερών υπολογιστών με επίπεδες οθόνες LCD, οι οποίες καταναλώνουν επίσης λιγότερη ενέργεια.


•    Ρυθμίζουμε τον εκτυπωτή έτσι ώστε να γίνεται εκτύπωση και από τις δύο πλευρές της σελίδας. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε την επιλογή της «προεπισκόπησης εκτύπωσης» για να ελέγξουμε την εκτύπωση πριν δώσουμε τη σχετική εντολή. Έτσι αποφεύγουμε λάθη, άσκοπη χρήση του εκτυπωτή και άσκοπη κατανάλωση μελάνης – χαρτιού.
•    Αποφεύγουμε τη χρήση screensavers στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Οι υπολογιστές καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια όταν διαθέτουν  screensaver. Είναι λοιπόν προτιμότερο να διατηρούμε την οθόνη του υπολογιστή σε «κατάσταση νάρκης» - sleep mode.
•    Αν χρειαστεί να αντικαταστήσουμε το φωτοτυπικό μηχάνημα, τον εκτυπωτή, το φαξ ή τον σαρωτή, είναι καλύτερα να το κάνουμε με ένα πολυμηχάνημα υψηλής ενεργειακής απόδοσης, το οποίο θα περιλαμβάνει όλες τις παραπάνω λειτουργίες. Έτσι δεν θα χρειαστεί να λειτουργούν ταυτόχρονα τρεις ή περισσότερες συσκευές, καταναλώνοντας πολλαπλάσια ενέργεια από εκείνη που απαιτεί το πολυμηχάνημα.  
Φυσικά, σε περίπτωση που είναι αναγκαία η αντικατάσταση κάποιων συσκευών που χρησιμοποιούμε στο χώρο εργασίας, φροντίζουμε να επιλέγουμε προϊόντα που ανήκουν σε υψηλή ενεργειακή κλάση (κατηγορίας τουλάχιστον Α) και τα οποία να έχουν τη σήμανση energy star.
Το συγκεκριμένο σήμα σημαίνει πως η συσκευή που το φέρει, λειτουργεί με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας.

Προτεραιότητα στο φυσικό φωτισμό

Πέρα από τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, όμως, σημαντικό ρόλο στη λειτουργία ενός γραφειακού χώρου παίζει και ο φωτισμός, με τον τεχνητό να υπολογίζεται πως «ευθύνεται» για το 10 – 15% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.
Σημειώνεται πως ο φωτισμός – τόσο ο φυσικός όσο και ο τεχνητός – αποτελεί ένα από τα στοιχεία εκείνα που επηρεάζουν την παραγωγικότητα των εργαζομένων και επομένως θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στη σωστή χρήση του.  
Αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως ο χώρος του γραφείου θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς κάτω από έντονο φως, ούτε αντίθετα ο φωτισμός να είναι ανεπαρκής.    
Βασική αρχή για την εξασφάλιση των καλύτερων συνθηκών εργασίας είναι η εκμετάλλευση κατά το δυνατόν του φυσικού φωτισμού, η χρήση του οποίου συμβάλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας.
Για το λόγο αυτό, τα παράθυρα δεν θα πρέπει να καλύπτονται με έπιπλα (π.χ. φοριαμοί) ή άλλα αντικείμενα, ούτε τα μέσα σκίασης (περσίδες, κουρτίνες κ.α.) να είναι μονίμως κλειστά.


Επίσης, είναι σκόπιμο να έχουμε ανοιχτόχρωμους τοίχους στο γραφείο γιατί φωτίζουν τον χώρο και κατά συνέπεια περιορίζουν την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό.  
Επιπλέον:
•    Δεν χρησιμοποιούμε περισσότερο φως από όσο χρειάζεται. Τοποθετούμε μάλιστα μικρότερους λαμπτήρες στους διαδρόμους και στους κοινόχρηστους βοηθητικούς χώρους.  
•    Τοποθετούμε αισθητήρες κίνησης στους χώρους όπου δεν χρειάζεται μόνιμος φωτισμός. Έτσι, τα φώτα στους συγκεκριμένους χώρους θα ανάβουν μόνο όταν υπάρχει κάποιος μέσα σ’ αυτούς.
•    Αναδιατάσσουμε τα έπιπλα στον χώρο εργασίας, έχοντας ως κριτήριο τη θέση των παραθύρων. Τα γραφεία και οι πάγκοι εργασίας είναι προτιμότερο να βρίσκονται δίπλα στα παράθυρα και όχι σε μεγάλη απόσταση από αυτά.
•    Αντικαθιστούμε τους παλαιούς λαμπτήρες με λαμπτήρες τύπου LED. Οι νέοι λαμπτήρες κάνουν εξοικονόμηση ενέργειας έως και 90%, ενώ η διάρκεια ζωής τους είναι μέχρι και 10 φορές μεγαλύτερη. Επίσης, χρησιμοποιούμε πινακίδες LED στη θέση των παραδοσιακών φωτιζόμενων πινακίδων εξόδου.
•    Τοποθετούμε αισθητήρες φωτισμού με φωτοκύτταρα που ανάβουν και σβήνουν τα φώτα σύμφωνα με τη διαθέσιμη ποσότητα φυσικού φωτός.
•    Καθαρίζουμε και ξεσκονίζουμε σε τακτά διαστήματα τα φωτιστικά. Έτσι, όταν τα χρησιμοποιούμε, αυτά θα έχουν καλύτερη απόδοση. Παράλληλα, καθαρίζουμε τακτικά και τα τζάμια των παραθύρων, ώστε να μην εμποδίζεται η είσοδος του φυσικού φωτός στο χώρο.
Ασφαλώς, για να μην καταναλώνουμε άσκοπα ενέργεια όταν δεν τη χρειαζόμαστε, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση φεύγοντας από το γραφείο να ξεχνάμε αναμμένα τα φώτα.
Μάλιστα υπολογίζεται πως η ενέργεια που σπαταλιέται ξεχνώντας αναμμένα τα φώτα στο γραφείο όλο το βράδυ επί ένα χρόνο, είναι αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης ενός σπιτιού κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης