Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τσάφος: Ανοιχτό PPA με το Κοζλοντούι και συμμετοχή σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες

Τσάφος: Ανοιχτό PPA με το Κοζλοντούι και συμμετοχή σε νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Τσάφος ήταν αρκετά επιφυλακτικός με την προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα

Το ενδεχόμενο σύναψης διμερούς PPA για την αγορά πυρηνικής ενέργειας από το Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, παραμένει στο τραπέζι των συζητήσεων της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, η οποία όπως είναι γνωστό προωθεί την εγκατάσταση δυο ακόμη πυρηνικών αντιδραστήρων στο Σταθμό που σήμερα έχει ισχύ 2.000 MW.

Πέραν αυτού η Ελλάδα μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο επενδυτικό σχήμα που θα διαμορφωθεί για την εγκατάσταση των νέων αντιδραστήρων στο Κοζλοντούι σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει άφθονη ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας.

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα ενέργειας Νίκος Τσάφος, στο περιθώριο ημερίδας για την πυρηνική ενέργεια η οποία οργανώθηκε από την εταιρία Athlos Energy με έδρα την Ελβετία η οποία προωθεί την εγκατάσταση μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων (SRM).

Πάντως κατά τη διάρκεια της ημερίδας ο κ. Τσάφος ήταν αρκετά επιφυλακτικός με την προοπτική εγκατάστασης πυρηνικών αντιδραστήρων στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η όλη συζήτηση έχει ανοίξει μετά από αναφορά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην πυρηνική ενέργεια, ως μια πηγή που θα πρέπει να εξεταστεί από τη χώρα μας.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσάφος υπενθύμισε ότι βρισκόμαστε σε μια γειτονιά του πλανήτη με πυρηνικές δυνάμεις όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Αίγυπτος γεγονός που σημαίνει ότι δεν είμαστε προστατευμένοι από τους κινδύνους της πυρηνικής ενέργειας.


Τα προβλήματα των ΑΠΕ

Αναφέρθηκε στο ευρύ πρόγραμμα εγκατάστασης μονάδων ΑΠΕ το οποίο δημιουργεί ανάγκες για την εξισορρόπηση του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, αν και εξέφρασε αμφιβολίες για το κατά πόσο η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει το κόστος εξισορρόπησης.
Μάλιστα αναφέρθηκε στο γεγονός ότι όλα τα πυρηνικά έργα μικρά ή μεγάλα παρουσιάζουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις προϋπολογισμών και χρονικές καθυστερήσεις, ενώ για να γίνουν απαιτούνται τεράστια κεφάλαια.

Σημείωσε ότι η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην εξισορρόπηση του συστήματος και έφερε σαν παράδειγμα, το ισοζύγιο προσφορά και ζήτησης μιας μέρας, με τις ΑΠΕ να είναι άγνωστο πόσο μπορούν να παράγουν. Ειδικότερα, είπε ότι καταναλώνουμε 140 GWh ενέργειας/ ημέρα όταν η παραγωγή των Φ/Β μπορεί να είναι από  5 GWh ως 50 GWh, και των αιολικών από 3 GWh  ως 74 GWh δημιουργώντας μεγάλη δυσκολία στην εξισορρόπηση.


Δαγούμας - Κακαράς

Κλείνοντας ο κ. Τσάφος σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ανοιχτό μυαλό ώστε να συζητάει όλες τις πιθανές λύσεις αλλά αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό την πυρηνική ενέργεια.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΡΑΑΕΥ Θανάσης Δαγούμας μιλώντας στην ίδια ημερίδα, υπογράμμισε την ανάγκη ευελιξίας στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας όσο αυξάνεται η εγκατάσταση των ΑΠΕ και προχωρεί ο εξηλεκτρισμός, αλλά τόνισε ότι η ένταξη της πυρηνικής ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας είναι απόφαση της πολιτείας. Υπογράμμισε ακόμη ότι μείζον ζήτημα είναι η χωροθέτηση των μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων και κατέληξε θα πρέπει να υπάρξει σε βάθος ανάλυση για να ληφθούν αποφάσεις.

Επιφυλακτικός ήταν και ο καθηγητής Μάνος Κακαράς ο οποίος σημείωσε ότι δεν ισχύει η άποψη πως όσο πιο μικρός είναι ένας αντιδραστήρας τόσο πιο μικρά είναι τα κόστη και οι υπερβάσεις τόσο σε προϋπολογισμούς όσο και σε προθεσμίες λόγω ρυθμιστικών αναγκών. «Δεν είναι εύκολο να υποστηρίζεις κάτι, όπως τα πυρηνικά» είπε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι και ένας από τους λόγους που τα τελευταία πολλά χρόνια δεν εκπαιδεύονται στη χώρα μας μηχανικοί πυρηνικής ενέργειας .

«Τα ενεργειακά σχέδια, κατέληξε, είναι μεγάλες επενδύσεις που θα πρέπει να είναι βιώσιμες από μόνες τους. Δε θα τις χρηματοδοτήσει κανείς εάν δεν είναι βιώσιμες.
Μάλιστα αναφερόμενος στο υδρογόνο ως παράδειγμα μίλησε για «φούσκα» αφού το κόστος της ενέργειας είναι πολύ μεγάλο».


Ποια είναι η  Athlos Energy

Η   Athlos Energy, που πραγματοποίησε τη χθεσινή ημερίδα,  είναι η πρώτη ιδιωτική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη πυρηνικού προγράμματος στην Ελλάδα. Είναι μια πρωτοβουλία που αναπτύχθηκε από τους Στάθη Βλασσόπουλο & Διονύση Χιώνη,  δύο  Έλληνες πτυχιούχοι με μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στην Ελβετία στην Πυρηνική Μηχανική και τη Φυσική που πιστεύουν ακράδαντα ότι η πυρηνική ενέργεια πρέπει να αποτελεί μέρος του ελληνικού ενεργειακού μείγματος.

Σκοπός της Athlos Energy είναι να προσφέρει μια έτοιμη και ολοκληρωμένη πρόταση στο Ελληνικό κράτος σχετικά με την ενναλακτική επιλογή επίτευξης των μελλοντικών στόχων για την ενέργεια και το κλίμα, στη βάση της πράσινης μετάβασης, μέσω της πυρηνικής ενέργειας. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης