Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σδούκου: Δύο μέτρα για την στήριξη των αγροτικών καταναλωτών ενέργειας

Σδούκου: Δύο μέτρα για την στήριξη των αγροτικών καταναλωτών ενέργειας

Έως την 31/10/2024 η υποβολή αιτήσεων για υπαγωγή στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών

 

Στα μέτρα που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα αναφέρεται σε ανάρτησή της στα social media η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου.

Η ανάρτηση έχει ως εξής:
"Με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, οι καταναλώσεις αγροτικών παροχών από την 1η Αυγούστου 2024 έχουν μεταπέσει στο τιμολόγιο «ΓΑΙΑ», το οποίο προσφέρει σταθερές και χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για 10 χρόνια. Η τιμή διαμορφώνεται στα 9,3-11 λεπτά/kWh για τα πρώτα δύο έτη, ενώ θα είναι σταθερή στα 9 λεπτά/kWh για τα υπόλοιπα 8 έτη της σύμβασης. Μειώνεται έτσι δραστικά το ενεργειακό κόστος του πρωτογενούς τομέα και προσφέρεται μακροχρόνια πρόσβαση σε προσιτές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Παράλληλα, για τη διευκόλυνση των αγροτικών καταναλωτών, η Κυβέρνηση προχώρησε στη θέσπιση 10ετους ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους, για καταναλώσεις έως 31.12.2023. Η υπαγωγή του συνόλου των αγροτικών παροχών στη ρύθμιση αυτή «τρέχει» έως την 31.10.2024. Οι δικαιούχοι με μια απλή αίτηση στον προμηθευτή τους μπορούν άμεσα να επωφεληθούν της ευνοϊκής ρύθμισης και να υπαχθούν στο διακανονισμό της οφειλής τους με μηδενικό επιτόκιο, καθώς αυτό επιδοτείται από την πολιτεία. Είναι σημαντικό όσοι αγρότες δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στη ρύθμιση οφειλών να σπεύσουν να το κάνουν.

Πρόκειται για δύο μέτρα που συνδυαστικά στηρίζουν σημαντικά την αγροτική παραγωγή και την ελληνική περιφέρεια και εξασφαλίζουν:

✅ Χαμηλές τιμές ρεύματος σε βάθος δεκαετίας.
✅ Ρύθμιση οφειλών επίσης σε ορίζοντα δεκαετίας.
✅ Μεγαλύτερη προβλεψιμότητα στο κόστος παραγωγής".

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης