Τελευταία Νέα

Τουρκία: Θα τετραπλασιάσει την ικανότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2035 - Επενδύσεις 108 δισ. δολ

Τουρκία: Θα τετραπλασιάσει την ικανότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2035 - Επενδύσεις 108 δισ. δολ

Περίπου 28 δισ. δολ.θα διατεθούν για τη βελτίωση της υποδομής μεταφοράς, την κατασκευή μετασχηματιστών και την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης

 

Η Τουρκία θα χρειαστεί 108 δισεκατομμύρια δολάρια δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις καθώς στοχεύει να τετραπλασιάσει την ισχύ της αιολικής και ηλιακής ενέργειας στα 120.000 MW έως το 2035, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar.
Μιλώντας σε εκδήλωση για την ανακοίνωση του οδικού χάρτη της Τουρκίας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ο Bayraktar δήλωσε ότι οι πρώτοι φέτος όροι διαγωνισμού για την περιοχή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.
Το υπουργείο Ενέργειας εργάζεται για αλλαγές στους ισχύοντες κανονισμούς για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και για να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχει περισσότερο, είπε ο Bayraktar.

Ως μέρος της ώθησης για αύξηση της δυναμικότητας, το υπουργείο θα επικεντρωθεί σε 34.000 MW αιτήσεων προάδειας και άδειας για μονάδες που δεν έχουν ακόμη μετατραπεί σε επενδύσεις.
"Πρέπει να επιταχύνουμε και να επικεντρωθούμε στην ικανότητα που βρίσκεται σε διαδικασία επένδυσης... Στόχος μας είναι να μειώσουμε τη χρονική περίοδο για την απόκτηση άδειας σε δύο χρόνια από τέσσερα χρόνια", είπε ο Bayraktar.
Από τις συνολικές επενδύσεις που απαιτούνται για την ενίσχυση της χωρητικότητας, περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα διατεθούν για τη βελτίωση της υποδομής μεταφοράς, την κατασκευή μετασχηματιστών και την εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης σε όλη τη χώρα, είπε επίσης ο Μπαϊρακτάρ.

Αύξηση δυναμικότητας

Αν και η δυναμικότητα αιολικής και ηλιακής ενέργειας της Τουρκίας αυξήθηκε απότομα τα τελευταία χρόνια, η μακρά διαδικασία αδειοδότησης και η έλλειψη χρηματοδότησης ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές του ενεργειακού τομέα.
Η Τουρκία θα διεξαγάγει διαγωνισμό για τη διάθεση 2.000 MW αιολικών και ηλιακών εγκαταστάσεων στις αρχές του επόμενου έτους, με ένα νέο σχέδιο που θα παρέχει κατώτατο όριο τιμών και μακροπρόθεσμες εγγυήσεις αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που θα διευκολύνουν τη χρηματοδότηση των επενδύσεων, είπε ο Bayraktar.

Η Τουρκία, η οποία διαθέτει μέτριους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου, δίνει κίνητρα για επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές από το 2005 για να μειώσει το υψηλό κόστος των εισαγωγών της και να απομονωθεί από γεωπολιτικούς κινδύνους.
Οι σταθμοί ηλιακής, αιολικής, γεωθερμίας και βιομάζας που ξεκίνησαν να λειτουργούν μετά το 2005 έφτασαν περίπου τα 30.000 MW εγκατεστημένης ισχύος, ή το 17,7% της συνολικής εθνικής εγκατεστημένης ισχύος τα τελευταία 18 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία.
Ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Τουρκία έχει τριπλασιαστεί σε 20 χρόνια, αναμένεται να αυξηθεί ακόμη πιο γρήγορα τα επόμενα χρόνια λόγω του μακροπρόθεσμου ενεργειακού μετασχηματισμού, που περιλαμβάνει την αντικατάσταση της ενέργειας από ορυκτά καύσιμα με ηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης