Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μπιρόλ:«Εξαιρετικά αδύναμη» η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου

Μπιρόλ:«Εξαιρετικά αδύναμη» η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου
Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 862.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, εν μέσω της επιβράδυνσης της αύξησης της κατανάλωσης στην Κίνα, ανέφερε ο Μπιρόλ
Η ασθενέστερη από την αναμενόμενη κατανάλωση πετρελαίου στην Κίνα και οι αυξανόμενες πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου στο μέλλον, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ).

«Φέτος, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου είναι πολύ αδύναμη, πολύ πιο αδύναμη από τα προηγούμενα χρόνια, και αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί εξαιτίας της Κίνας», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ, Φατίχ Μπιρόλ, στο Bloomberg σε συνέντευξή του σήμερα (21/10).

Επί του παρόντος, ο κόσμος απολαμβάνει την άφθονη προσφορά αργού πετρελαίου και την πλεονάζουσα παραγωγή, πρόσθεσε ο Μπιρόλ.

Ο επικεφαλής του ΙΕΑ επανέλαβε τις τελευταίες μηνιαίες προβλέψεις, στις οποίες ο οργανισμός ανέφερε ότι η αγορά πετρελαίου θα χαρακτηριστεί από σημαντικό πλεόνασμα και το επόμενο έτος εν μέσω άφθονης προσφοράς και επιβραδυνόμενης αύξησης της ζήτησης.

Για την Κίνα

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά μόλις 862.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, εν μέσω της επιβράδυνσης της αύξησης της κατανάλωσης στην Κίνα, ανέφερε ο οργανισμός στην υπό στενή παρακολούθηση έκθεση για την αγορά πετρελαίου για τον Οκτώβριο.

Η τελευταία εκτίμηση αποτελεί υποβάθμιση από την αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 903.000 βαρέλια ημερησίως που αναμενόταν στην έκθεση του περασμένου μήνα.

«Η κινεζική ζήτηση πετρελαίου είναι ιδιαίτερα αδύναμη, με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 500 kb/d σε ετήσια βάση τον Αύγουστο - τον τέταρτο συνεχόμενο μήνα μείωσης», σημείωσε ο Μπιρόλ.

Ο ΙΕΑ επιβεβαίωσε ότι είναι έτοιμος να δράσει σε περίπτωση κλονισμού της προσφοράς, αλλά σημείωσε ότι «προς το παρόν, η προσφορά συνεχίζει να ρέει και, ελλείψει σημαντικών διαταραχών, η αγορά βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σημαντικό πλεόνασμα το νέο έτος».

Παραπλανημένος ο OPEC

Σε μια ξεχωριστή, ετήσια, έκθεση, World Energy Outlook 2024, ο ΙΕΑ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο OPEC έχει παραπλανηθεί από την έξαρση της ηλεκτροκίνησης στην Κίνα.

Ο ΙΕΑ διπλασίασε επίσης την πρόβλεψή του από πέρυσι ότι η ζήτηση και για τα τρία ορυκτά καύσιμα -πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα- θα κορυφωθεί αυτή τη δεκαετία.

Να σημειωθεί πως η άποψη του Μπιρόλ διαφέρει ριζικά από εκείνη των μεγάλων παραγωγών πετρελαίου, όπως η Σαουδική Αραβία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης