Ενέργεια

Κοντά στο 20% το μερίδιο της Protergia στην λιανική ρεύματος - Συζητήσεις στον κλάδο για συγκέντρωση

Κοντά στο 20% το μερίδιο της Protergia στην λιανική ρεύματος - Συζητήσεις στον κλάδο για συγκέντρωση
Τρεις είτε τέσσερεις μεγάλοι καθεροποιημένοι όμιλοι θα είναι οι βασικοί πόλοι της ενεργειακής αγοράς

Η αγορά ηλεκτρισμού βρίσκεται σε φάση έντονης όσο και υπόγειας κινητικότητας ειδικά εν όψει των αλλαγών που θα ισχύσουν από την αρχή του έτους στα τιμολόγια ρεύματος αλλά και εν όψει της εισόδου νέου παραγωγικού δυναμικού στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας.

Το 2024 ήταν ένα έτος μετάβασης, από τα επιδοτούμενα σχεδόν σταθερά τιμολόγια που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, στην πλήρη απελευθέρωση και τα χρωματιστά τιμολόγια.
Εν όψει λοιπόν του 2025 και των νέων δεδομένων που θα διαμορφωθούν, οι ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος αναδιατάσσουν τις δυνάμεις τους με κύριο στόχο να αποκτήσουν όσο το δυνατόν ισχυρότερο μερίδιο ανατρέποντας την εικόνα πολυκερματισμού της αγοράς που ίσχυσε τα προηγούμενα χρόνια.

Όλοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, όταν η αγορά εκτιμάται ότι θα ελέγχεται από τρεις είτε τέσσερις μεγάλες καθετοποιημένες εταιρίες ενέργειας με σημαντικά μερίδια, τόσο στην παραγωγή, όσο και στην προμήθεια ρεύματος. Παραγωγή από φυσικό αέριο αλλά και από ΑΠΕ στις οποίες επενδύουν δυναμικά όλοι οι μεγάλοι όμιλοι όπως η ΔΕΗ, η Metlen, η HelleniQ Energy, η Motor Oil,  η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, καθώς και η κρατική πλέον ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η επερχόμενη τάση συγκέντρωσης με την δημιουργία λιγότερων καθετοποιημένων ομίλων είναι το βασικό σενάριο της αγοράς, όπως περιγράφεται από τους εμπλεκόμενους και ειδικά τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι επί του παρόντος τηρούν στάση αναμονής, αν και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις συνομιλούν μεταξύ τους και εξετάζουν όλα τα πιθανά σενάρια. Έτσι η προοπτική νέου κύματος εξαγορών και συγχωνεύσεων ειδικά στο κομμάτι της λιανικής αγοράς παραμένει στο τραπέζι.

Επί του παρόντος είναι βέβαιο ότι γίνονται διερευνητικές επαφές ειδικά μεταξύ των ομίλων Motor Oil που ελέγχει την NRG, Metlen που μέσω της Protergia ελέγχει πλέον ποσοστό μεγαλύτερο του 19% της λιανικής αγοράς και της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ελέγχει τον Ήρωνα. Προς το παρόν ενδιαφέρον για πώληση δεν υπάρχει ή δεν εκδηλώνεται από κανέναν.


Στο 19,39% το μερίδιο της Metlen στην λιανική

Από την άλλη πλευρά η Metlen αυξάνει συνεχώς τα μερίδια της στη λιανική και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ελέγχει ήδη το 19,39 % της προμήθειας ρεύματος στην Χαμηλή, τη Μέση, αλλά και την Υψηλή Τάση ενώ διακηρυγμένος στόχος της εταιρίας είναι η απόκτηση μεριδίου 30%. Η ταχύτητα με την οποία αυξάνεται το πελατολόγιο της τους τελευταίους μήνες από το περίπου 16% του Ιουλίου στο 19,39% το Σεπτέμβριο δείχνει όπως επισημαίνουν στελέχη της εταιρίας ότι ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί χωρίς εξαγορές αλλά οργανικά.

H αγορά και οι καταναλωτές εκτίμησαν την σταθερότητα στις τιμές των τιμολογίων της PROTERGIA παρά τις διακυμάνσεις των τιμών στην χονδρική επί τέσσερεις μήνες.

Ωστόσο είναι βέβαιο ότι εξετάζει όλες τις πιθανές ευκαιρίες, έχοντας πλέον κλείσει ένα σημαντικό πρώτο κύκλο εξαγορών, αρχής γενομένης από την Efa Energy στην προμήθεια φυσικού αερίου και τη Unison στο facility managment μέχρι τις εταιρείες λιανικής Watt+Volt και Volterra.

Η Motor Oil έχει ισχυρό ενδιαφέρον για τη λιανική αγορά του ηλεκτρισμού, ενώ έχει σημαντική παρουσία στην φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και βεβαίως ικανό μερίδιο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας μέσω της MORE.
Βρίσκεται σε συνεργασία με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την κοινή μονάδα CCGT στην Κομοτηνή να είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εμπορική λειτουργία της.

Η στρατηγική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι η πιο ενδιαφέρουσα από την πλευρά των επιλογών που έχει κάνει όσον αφορά τον κλάδο των κατασκευών - παραχωρήσεων αλλά και της μεγάλης τεχνογνωσίας και θέσης που διατηρεί στην ενεργειακή αγορά με τον ΗΡΩΝΑ. Ο ΗΡΩΝ αποτελεί σημαντικό asset του ομίλου και και έχει προσελκύσει ενδιαφέρον, αλλά ο Γιώργος Περιστέρης δεν είναι διατεθειμένος να προβεί σε καμία απολύτως κίνηση.

Παράλληλα το πρώτο τρίμηνο του 2025 αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία και η νέα μονάδα «Θερμοηλεκτρική Κομοτηνής» ισχύος 877 MW η οποία θα ενισχύσει σημαντικά το παραγωγικό δυναμικό των δυο μετόχων της δηλαδή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και της Motor Oil. Είναι σαφές ότι οι δύο όμιλοι που δραστηριοποιούνται στην προμήθεια ενέργειας με τις ΗΡΩΝ (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) και NRG (Motor Oil) συνομιλούν μεταξύ τους και μέσω της μονάδας στην Κομοτηνή.

Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί και το μέλλον της Elpedison την οποία διεκδικούν τόσο η HellenIQ Energy όσο και η ιταλική Edison. Πρόκειται για μια εσωτερική υπόθεση που εκτιμάται, ότι μπορεί να κλείσει προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση έως το τέλος του έτους. Η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης διαδικασίας αναμένεται παράλληλα να κλείσει και την αναδιάταξη της μετοχικής σύνθεσης της ίδιας της HellenIQ Energy με το 35% της ΔΕΠΑ να πηγαίνει στο ελληνικό δημόσιο, έναντι 200 εκατ ευρώ περίπου.

Η ΔΕΠΑ κατέχει την εταιρία προμήθειας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου «Φυσικό Αέριο», εισέρχεται στην παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και θα είναι ο αυτόνομος πόλος με αποκλειστικά κρατική συμμετοχή στον κλάδο.

Τέλος αναδιατάξεις μεριδίων αναμένονται και σε επίπεδο παραγωγής αφού από τις αρχές του 2025 αναμένεται να ξεκινήσει η μονάδα της Αλεξανδρούπολης ισχύος 840 MW που θα ενισχύσει το μερίδιο της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρισμού αφού το «σβήσιμο» των λιγντικών μονάδων έχει μειώσει σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα της.Η νέα μονάδα της Αλεξανδρούπολης ελέγχεται σε ποσοστό 71% από τη ΔΕΗ και 29% από τη ΔΕΠΑ, η οποία έτσι «πατάει» και στη θερμική παραγωγή ρεύματος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης