Διεθνή

Τραμπ: Καταλογίζει ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στη Ρωσία

Τραμπ: Καταλογίζει ευθύνες στον Ζελένσκι για τον πόλεμο στη Ρωσία
Ο Τραμπ έχει κατακεραυνώσει τον Ουκρανό ηγέτη επειδή δεν επιδιώκει την ειρήνη με τη Μόσχα
Τον πρόεδρος της Ουκρανίας, Ζελένσκι, «έδειξε» εν μέρει ως υπαίτιο για την ρωσική εισβολή ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του σε podcast.

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατηγόρησε τον Ζελένσκι ότι δεν απέτρεψε το ξέσπασμα του πολέμου με τη Ρωσία, σχόλιο που υποδηλώνει πως ο Αμερικανός υποψήφιος είναι πιθανό να αλλάξει ριζικά την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας και κατά συνέπεια και της Ρωσίας, εάν κερδίσει τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ έχει επικρίνει επανειλημμένα τον Ζελένσκι κατά την προεκλογική εκστρατεία, αποκαλώντας τον «τον μεγαλύτερο πωλητή στη Γη» επειδή ζήτησε και έλαβε δισεκατομμύρια δολάρια στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος το 2022.

Ο Τραμπ έχει κατακεραυνώσει τον Ουκρανό ηγέτη επειδή δεν επιδιώκει την ειρήνη με τη Μόσχα, ενώ έχει πει ότι η Ουκρανία ίσως αναγκαστεί να παραχωρήσει μέρος των εδαφών της στη Ρωσία για να συνάψει μια ειρηνευτική συμφωνία – μία παραχώρηση που το Κίεβο θεωρεί απαράδεκτη.

Τα σχόλια του Τραμπ στο PBD Podcast με τον Πάτρικ Μπετ-Ντέιβιντ πήγαν ένα βήμα παραπέρα από τις προηγούμενες επικρίσεις του. Κατηγόρησε τον Ζελένσκι πως, «όχι μόνο δεν κατάφερε να τερματίσει τον πόλεμο, αλλά και βοήθησε στην έναρξή του».

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θέλω να τον βοηθήσω, διότι αισθάνομαι πολύ άσχημα για αυτούς τους ανθρώπους. Αλλά δεν έπρεπε ποτέ να επιτρέψει να ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Ο πόλεμος είναι χαμένος», δήλωσε ο Τραμπ.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρουσίασε ένα «σχέδιο νίκης» για τον τερματισμό του πολέμου στον Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο, την οποία αμφότεροι ηγέτες χαρακτήρισαν εγκάρδια.

Τα σχόλια του Τραμπ, ωστόσο, υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να διακόψει σταδιακά τη βοήθεια προς την Ουκρανία εάν νικήσει την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, στις 5 Νοεμβρίου, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Reuters.

Εχει επανειλημμένα δηλώσει πως μπορεί να τερματίσει τη σύγκρουση πριν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο, χωρίς ωστόσο να έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις.

Η Χάρις έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία και έχει χαρακτηρίσει τη νίκη της χώρας ως ζήτημα ζωτικού συμφέροντος για την ασφάλεια των ΗΠΑ. Η ίδια συχνά επικρίνει τον Τραμπ επειδή «δεν είναι πρόθυμος να αντιταχθεί στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης