Η ευρωπαϊκή βιομηχανική κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί, αλλά αναμένεται να μειωθεί εκ νέου λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους και των αδύναμων οικονομικών συνθηκών
Η ζήτηση φυσικού αερίου στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκε κατά 0,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο, ενώ τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 8,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την Joint Organizations Data Initiative (JODI) στη μηνιαία ανασκόπηση πετρελαίου και φυσικού αερίου την Πέμπτη σύμφωνα με το Oil Price.
Η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου μειώθηκε επίσης ελαφρά, κατά 0,15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σε μηνιαία βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του JODI, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία από μεμονωμένες χώρες.
Σε ετήσια βάση, η παγκόσμια ζήτηση φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 2,3 bcm σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2023 και η παραγωγή φυσικού αερίου αυξήθηκε επίσης παγκοσμίως, κατά 1,4 bcm τον Αύγουστο του 2024 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Τα παγκόσμια αποθέματα φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 22,3 bcm σε σύγκριση με τον μέσο όρο της πενταετίας και κατά 11,9 bcm από τον Ιούλιο έως τον Αύγουστο.
Στην Ευρώπη, παρά την ελαφρά άνοδο της βιομηχανικής κατανάλωσης φυσικού αερίου φέτος, η βαριά βιομηχανία είναι πιθανό να επιστρέψει στον περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου το επόμενο έτος, εν μέσω αυστηρότερης αγοράς φυσικού αερίου και υψηλότερων τιμών, δήλωσαν στο Bloomberg αναλυτές και αξιωματούχοι του κλάδου.
Ενεργειακό κόστος
Από την ενεργειακή κρίση του 2022, η ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει συμπιεστεί εν μέσω υψηλού ενεργειακού κόστους και αδύναμης βιομηχανικής ζήτησης στις αποδυναμωμένες οικονομίες. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν χάσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα από εταιρείες εκτός ΕΕ, ειδικά στην Ασία, με το χαμηλό κόστος εργασίας, και στις ΗΠΑ, όπου οι τιμές του φυσικού αερίου είναι τέσσερις φορές φθηνότερες από ό,τι στην Ευρώπη.
Η ζήτηση βιομηχανικού φυσικού αερίου της Ευρώπης ανακάμπτει καθώς οι τιμές ομαλοποιούνται και συμβάλλει επίσης στην αύξηση της ζήτησης, παρόλο που παραμένει πολύ κάτω από τα προ κρίσης επίπεδα, ανέφερε ο ΔΟΕ στην ετήσια Έκθεση Παγκόσμιας Ασφάλειας Αερίου.
Ωστόσο, μετά τη φετινή άνοδο της ευρωπαϊκής ζήτησης βιομηχανικού αερίου, η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί τα επόμενα χρόνια, καθώς οι εταιρείες θα συνεχίσουν να αγωνίζονται με υψηλότερο ενεργειακό κόστος σε σύγκριση με άλλες περιοχές και ασθενέστερες οικονομίες.
Το Cefic, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Χημικής Βιομηχανίας, δήλωσε στη μηνιαία έκθεσή του Σεπτεμβρίου ότι «η ενέργεια εξακολουθεί να είναι πιο ακριβή από ό,τι πριν από την κρίση και όχι ανταγωνιστική σε παγκόσμια κλίμακα».
www.worldenergynews.gr