Φορτώνει η ατζέντα των ελληνοτουρκικών με κλειδωμένη την έλευση Φιντάν, ενώ η παρέμβαση Σαμαρά οδηγεί τους βουλευτές της ΝΔ να απολογούνται σε κανάλια και ραδιόφωνα.
Ο Αντώνης Σαμαράς έκανε λόγο για ξεπούλημα του Αιγαίου και της Κύπρου, ενώ στηλίτευσε τις επιδιώξεις της κυβέρνησης για «ήρεμα νερά» εκτιμώντας πως στο τέλος αυτά θα προκαλέσουν μεγάλες φορτούνες.
«Η Ελλάδα θα συρρικνωθεί» σημείωσε, προσθέτοντας: «Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή "λύσεις" άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι "μαγειρεύονται" - εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης».
Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε ότι στόχος δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής.
«Όπως και με το σχέδιο Αναν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και πάνω απ’ όλα από την εθνική αξιοπρέπεια. Στόχος μας λοιπόν είναι να τερματίσουμε την κατοχή και να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό "κεκτημένο" και στο βόρειο τμήμα του νησιού… Η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου...», ανέφερε.
Σε σκληρές θέσεις περί παραπομπής σε διαπραγματεύσεις ή στη διεθνή δικαιοδοσία όχι μόνο της διαφοράς οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, αλλά και κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, επιμένει για ακόμα μια φορά η Αγκυρα , ενώ ο χρόνος για τη συνάντηση Γεραπετρίτη - Φιντάν στις 8 Νοεμβρίου στην Αθήνα μετράει αντίστροφα, σύμφωνα με ανάλυση του Βασίλη Νέδου στην Καθημερινή.
Η τέταρτη συνεχόμενη υπενθύμιση των τουρκικών θέσεων περί συμπερίληψης, σε πιθανό συνυποσχετικό παραπομπής στη διεθνή δικαιοδοσία, ζητημάτων που άπτονται κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας γίνεται αντιληπτή από την Αθήνα ως μια προσπάθεια της Αγκυρας να φανεί ότι δεν υποχωρεί πίσω από πάγιες θέσεις ενόψει της συνάντησης Γεραπετρίτη – Φιντάν στην Αθήνα, στις 8 Νοεμβρίου.
Μετά το ανακοινωθέν του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της 3ης Οκτωβρίου, τις διαρροές στη «Χουριέτ» και τις δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χθες αποτυπώθηκαν οι θέσεις αυτές και σε δηλώσεις αξιωματούχων στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού».
Οι πηγές αυτές έκαναν λόγο για «αρμόζουσα, μόνιμη και περιεκτική διευθέτηση όλων των διαφορών, συμπεριλαμβανομένων του εύρους των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου, των γεωγραφικών σχηματισμών αβέβαιης ιδιοκτησίας, του εξοπλισμού των νησιών με μη στρατιωτικό καθεστώς και της γραμμής FIR, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Oπως είναι γνωστό, για την Αθήνα υπάρχει μόνο μία διαφορά, αυτή της οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας και αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), ενώ περιττεύει να υπογραμμιστεί ότι ζητήματα κυριαρχίας που θέτει η Αγκυρα είναι πρακτικά αδύνατον να συζητηθούν.
Ο κ. Γεραπετρίτης διευκρίνισε, πάντως, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συζητήσεων για τις θαλάσσιες ζώνες ότι «δεν είμαστε ακόμα εκεί». Και εξήγησε ότι «είμαστε ακόμη στη συζήτηση, η οποία αφορά το ποιο θα είναι το εύρος της συζήτησης, με ποιες αρχές θα γίνει η συζήτηση αυτή. Αρα, στην πραγματικότητα, σε ένα προκριματικό στάδιο».
Ως προς τη συζήτηση περί επέκτασης των χωρικών υδάτων, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχει το δικαίωμα, το οποίο της αποδίδει απολύτως το διεθνές δίκαιο, να επεκτείνει όποτε το κρίνει η ίδια η χώρα, με τον τρόπο που προβλέπει το διεθνές δίκαιο, και θα το πράξει». Ενώ ως προς το εύρος πιθανής οριοθέτησης ανέφερε ότι σκοπός είναι μακροπρόθεσμα να υπάρξει παντού, δηλαδή τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
www.worldenergynews.gr