Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Entso: O χειμώνας θα αφήσει με 40% αποθέματα τις αποθήκες φυσικού αερίου(Montel)

Entso: O χειμώνας θα αφήσει με 40% αποθέματα τις αποθήκες φυσικού αερίου(Montel)
Πολλά εξαρτώνται από τα φορτία LNG, δήλωσε η Entso-G, σημειώνοντας ότι «στα σενάρια χαμηλής προσφοράς LNG, κάποια λύση για την ικανοποίηση της ζήτησης μπορεί να είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου του 90% τον επόμενο χειμώνα
Οι αποθήκες φυσικού αερίου σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι κατά 40% γεμάτες μέχρι το τέλος του ερχόμενου χειμώνα, υπό την προϋπόθεση ότι η ζήτηση θα είναι μέτρια, οι ροές από τη Νορβηγία θα συνεχιστούν και οι εισαγωγές LNG θα είναι απρόσκοπτες, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό TSO φυσικού αερίου Entso-G.

Σύμφωνα με το Montel, το μπλοκ θα χρειαστεί τα αποθέματα να είναι τουλάχιστον στο 30-40% της συνολικής χωρητικότητας κατά την έναρξη της επόμενης περιόδου αποθήκευσης που αρχίζει τον Απρίλιο, ώστε να επιτευχθεί το απαιτούμενο επίπεδο του 90% μέχρι την έναρξη του επόμενου χειμώνα.

Τα ευρωπαϊκά αποθέματα ξεκίνησαν τη φετινή περίοδο στο 59% της χωρητικότητας των αποθηκών και έφτασαν στο 90% μέχρι τις 19 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.

Τα επίπεδα είχαν διαμορφωθεί για τελευταία φορά στο 95% του συνόλου των 106,5 δισ. κυβικών μέτρων.

Ζωτικής σημασίας η προμήθεια LNG

Πολλά εξαρτώνται από τα φορτία LNG, δήλωσε η Entso-G, σημειώνοντας ότι «στα σενάρια χαμηλής προσφοράς LNG, κάποια λύση για την ικανοποίηση της ζήτησης μπορεί να είναι απαραίτητη για την επίτευξη του στόχου του 90% τον επόμενο χειμώνα».

Θα έπρεπε μάλιστα να βρεθεί και εναλλακτική πηγή ενέργειας, εάν η περιοχή δεν ήταν σε θέση να προσελκύσει επαρκείς ποσότητες του ψυχρού καυσίμου.

Σε ένα σενάριο υψηλής ζήτησης, με έντονα ψυχρό καιρό, τα αποθέματα φυσικού αερίου σε συνδυασμό με την ευελιξία της προσφοράς δεν θα επαρκούσαν για την κάλυψη της ζήτησης, εάν οι προμήθειες από ρωσικούς αγωγούς μέσω των δύο εναπομεινάντων αγωγών - μέσω Ουκρανίας και μέσω Τουρκίας και Βουλγαρίας - είχαν επίσης διακοπεί πλήρως, ανέφερε η Entso.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα μέτρα ανταπόκρισης στη ζήτηση και οι πρόσθετες προμήθειες θα πρέπει να ισοδυναμούν με περίπου 30 δισ. κυβικά μέτρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η περίοδος με το ελάχιστο 30% των αποθεμάτων, πρόσθεσε ο TSO.

Η ουκρανική αποθηκευτική ικανότητα θα μπορούσε επίσης να αποτελέσει πηγή πρόσθετης ευελιξίας, «εάν οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι πρόθυμοι να τη χρησιμοποιήσουν».  

Η Ουκρανία διέθετε 7,97 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου σε απόθεμα με βάση τις χθεσινές (16/10) μετρήσεις, δηλαδή λίγο λιγότερο από το 1/3 της συνολικής διαθέσιμης χωρητικότητας.

Οι επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας και οι παρατεταμένοι κίνδυνοι ασφαλείας αποτέλεσαν τον κύριο αποτρεπτικό παράγοντα για τη χρήση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης της χώρας.

Νωρίτερα, ο ΙΕΑ έγραφε στην έκθεσή του ότι υπάρχει «μεγάλη» πιθανότητα η συνεχιζόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να επηρεάσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από την περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης