Τελευταία Νέα

«Επανάσταση υδρογόνου» στη ναυτιλία - Δείτε το πρωτοποριακό σκάφος

«Επανάσταση υδρογόνου» στη ναυτιλία - Δείτε το πρωτοποριακό σκάφος
Τα έξι αυτά πλοία μήκους 87 μέτρων αποτελούν το νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά την ναυτική τεχνολογία, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό έρεισμα για την υποστήριξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων
Παρουσιάστηκε από την Windcat το πρώτο από τα έξι υπερσύγχρονα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων αιολικών έργων (CSOV), που θα κινούνται με καύσιμο υδρογόνο.

Σύμφωνα με το gCaptain, η καθέλκυση ορόσημο, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 12 Οκτωβρίου, σηματοδοτεί το ντεμπούτο της καινοτόμου «Elevation Series» της Windcat, η οποία αποτελείται από έξι πλοία κατασκευασμένα από την εταιρεία Damen στο ναυπηγείο Ha Long στο Βιετνάμ.

Τώρα που αυτό το πρώτο CSOV έχει μπει στο νερό και είναι έτοιμο να πλεύσει, η Damen θα προχωρήσει στην ετοιμασία και παράδοση του δεύτερου πλοίου της σειράς που υπολογίζεται να λάβει χώρα κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2025.

Τα έξι αυτά πλοία μήκους 87 μέτρων αποτελούν το νέο σημείο αναφοράς όσον αφορά την ναυτική τεχνολογία, γεγονός που θα αποτελέσει σημαντικό έρεισμα για την υποστήριξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Με τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν έως και 120 άτομα προσωπικό και να παραμείνουν στα ανοιχτά για 30 ημέρες, τα πλοία CSOV πρόκειται να φέρουν «επανάσταση» στην τεχνική υποστήριξη στο πεδίο.

Τα σκάφη διαθέτουν αρκετές τεχνολογικές καινοτομίες, όπως ένα υβριδικό-ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης και ένα αποτελεσματικό σύστημα διανομής ισχύος, εξαλείφοντας την ανάγκη για εφεδρικές γεννήτριες ντίζελ.

Μειωμένες εκπομπές ρύπων

Ο Joost van der Weiden, διευθυντής πωλήσεων της Damen, τόνισε την αποτελεσματικότητα των σκαφών αυτών: «Αναμένουμε ότι καινοτομίες όπως αυτές θα οδηγήσουν σε σημαντική μείωση της κατανάλωσης καυσίμων και, ως εκ τούτου, των εκπομπών».

Ίσως το πιο αξιοσημείωτο στοιχείο, είναι ότι ολόκληρος ο στόλος των έξι πλοίων θα είναι εξοπλισμένος με την τεχνολογία υδρογόνου διπλού καυσίμου της CMB.TECH, τοποθετώντας τα στην πρώτη γραμμή της μετάβασης της ναυτιλίας στα καθαρά καύσιμα.

Αυτή η προσέγγιση ευθυγραμμίζεται με την αυξανόμενη ζήτηση για βιώσιμες λύσεις στον τομέα και της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

«Συνεργαζόμαστε με τη Damen για την επίτευξη αυτού του στόχου εδώ και μερικά χρόνια και το να βλέπουμε το πρώτο CSOV να γλιστρά στο νερό ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή στιγμή. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό το σκάφος βγήκε σήμερα στο νερό και ανυπομονούμε να το παρουσιάσουμε στον κόσμο», δήλωσε ο Willem van der Wel, Διευθύνων Σύμβουλος της Windcat.

Η συνεργασία μεταξύ της Damen, της Windcat και της CMB.TECH, η οποία ξεκίνησε το 2022, έχει ήδη αποδώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Η παραγγελία, που αρχικά είχε συναφθεί για δύο πλοία, επεκτάθηκε έκτοτε σε έξι πλοία, με την τελική σύμβαση να υπογράφεται στα μέσα του 2024.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης