Η συζήτηση συνεχίζεται. Αυτό είναι το κεντρικό μήνυμα που προέκυψε από τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο οποίο ο Έλληνας υπουργός Θόδωρος Σκυλακάκης, παρουσίασε αναλυτική πρόταση για την υιοθέτηση μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, όλων των τεχνολογιών, ο οποίος θα ενεργοποιείται σε περιόδους περιφερειακών κρίσεων. Τα έσοδα του μηχανισμού θα διατίθενται για την μείωση του ενεργειακού κόστους του συνόλου των καταναλωτών.
Χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, η πρόταση που υποστηρίχθηκε από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία υπήρξε αντικείμενο μακράς συζήτησης μεταξύ των μελών του Συμβουλίου και της Κομισιόν. Μάλιστα η απερχόμενη Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί με τις τρεις χώρες, οι οποίες εκφράζουν έντονες ανησυχίες για το ενδεχόμενο νέας mini ενεργειακής κρίσης, ανάλογης με αυτή που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, εάν αυξηθεί περαιτέρω η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την Ουκρανία.
Αποσύνδεση συστημάτων
Πρέπει να σημειωθεί ότι ένας από τους λόγους της κρίσης του καλοκαιριού ήταν και η αποσύνδεση των συστημάτων ηλεκτρισμού της Κεντρικής Ευρώπης με αποτέλεσμα η ζήτηση ενέργειας από την Ουκρανία να καλύπτεται μόνο από την Ανατολική Ευρώπη όπου οι τιμές έφθασαν ακόμη και στα 1.000 ευρώ/MWh για κάποιες ώρες, ενώ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη παρέμεναν σε λογικά επίπεδα.
Έτσι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου έγινε εκτεταμένη συζήτηση για το ζήτημα της ενίσχυσης των διασυνδέσεων αν και αναγνωρίστηκε ότι αυτό απαιτεί προσπάθεια 5-10 ετών για να ολοκληρωθεί. Στο πλαίσιο αυτό η κ. Σίμσον υπογράμμισε την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αύξηση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μέσω της καλύτερης αξιοποίησης των υφιστάμενων υποδομών, αλλά και του συντονισμού εργασιών συντήρησης ώστε να μην δημιουργούνται συνθήκες που ενθαρρύνουν αυξήσεις τιμών σε περιόδους υπερβάλλουσας ζήτησης.
Με δεδομένο δε ότι η σύνθεση της Κομισιόν αλλάζει, το θέμα θα τεθεί και πάλι στο νέο Επίτροπο Ενέργειας, ενώ στο μεσοδιάστημα θα επιχειρηθεί να διαμορφωθεί το κατάλληλο έδαφος για την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης σε επίπεδο Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει διαμορφώσει έναν πληρέστατο φάκελο τόσο με επιχειρήματα όσο και με τεχνικά και οικονομικά στοιχεία που αποδεικνύουν την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση περιφερειακών κρίσεων που οδηγούν σε πολύ υψηλά επίπεδα τις τιμές του ηλεκτρισμού.
Κατανόηση για αντιμετώπιση κρίσεων
Έτσι όλα δείχνουν ότι θα χρειαστεί αρκετή δουλειά ακόμη για την προώθηση της ελληνικής πρότασης, ωστόσο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, δηλώνει περισσότερο αισιόδοξος μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας και τονίζει πως από τη μια πλευρά θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι το ευρωπαϊκό ενεργειακό μοντέλο δεν μπορεί να αλλάξει και από την άλλη να υπάρξει κατανόηση για την αντιμετώπιση εκρήξεων τιμών όπως αυτή που συνέβη πρόσφατα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως επί του παρόντος οι τιμές χονδρικής του ηλεκτρισμού έχουν μειωθεί σημαντικά και κινούνται γύρω στα 85 ευρω/MWh γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία ότι για τους επόμενους μήνες δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί και πάλι ο μηχανισμός ανάκτησης υπερεσόδων για να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των επιδοτήσεων για τους τελικούς καταναλωτές.
www.worldenergynews.gr