Τελευταία Νέα

Berkeley Lab: Εξοικονόμηση λογαριασμών από διακοπές ρεύματος με εφεδρική ισχύ

Berkeley Lab: Εξοικονόμηση λογαριασμών από διακοπές ρεύματος με εφεδρική ισχύ

Ειδική αναφορά για την αξιολόγηση λειτουργικών συναλλαγών για συστήματα ηλιακής ενέργειας οικίας και αποθήκευσης, περιλαμβάνει η έκθεση του ομοσπονδιακού ερευνητικού κέντρου επιστήμης και τεχνολογίας των ΗΠΑ

Η αποθήκευση μπαταριών στο σπίτι σε συνδυασμό με ηλιακά φωτοβολταϊκά (PV) συστήματα μπορεί να μειώσει τους λογαριασμούς κοινής ωφέλειας σε ορισμένες δομές τιμών, ενώ παρέχει επίσης εφεδρική ισχύ κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος.

Για διακοπές ρεύματος που συνοδεύονται από κάποια προειδοποίηση (όπως αυτές που προκαλούνται από τυφώνες και άλλες φυσικές καταστροφές), οι πελάτες μπορούν συχνά να φορτίσουν την μπαταρία τους εκ των προτέρων. Αλλά πολλές διακοπές ρεύματος έρχονται χωρίς προειδοποίηση.

Για την προστασία από αυτό το είδος διακοπής λειτουργίας, τα περισσότερα συστήματα αποθήκευσης μπαταριών είναι εξοπλισμένα με μια «ρύθμιση αποθήκευσης» που επιτρέπει στον πελάτη να διατηρεί κάποιο ελάχιστο επίπεδο χωρητικότητας αποθήκευσης σε εφεδρεία.

Ωστόσο, αυτή η δυνατότητα συνοδεύεται από τον εξής συμβιβασμό: Όσο περισσότερη χωρητικότητα αποθήκευσης διατηρείται στο απόθεμα, τόσο μεγαλύτερη είναι η ικανότητα του πελάτη να περάσει από απρόβλεπτες διακοπές ρεύματος, αλλά λιγότερη χωρητικότητα είναι τότε διαθέσιμη για τη διαχείριση των λογαριασμών κοινής ωφέλειας σε καθημερινή βάση.

Η νέα έκθεση του Berkeley Lab (ομοσπονδιακό ερευνητικό κέντρο επιστήμης και τεχνολογίας των ΗΠΑ), με τίτλο «Bill Savings vs. Backup Power: Evaluating operational tradeoffs for home solar+storage systems», δείχνει ότι οι πελάτες μπορούν να προσεγγίσουν αυτήν την ανταλλαγή δεδομένων των ιδιαίτερων συνθηκών τους.

Σημειώνεται ότι η μελέτη βασίζεται σε παλαιότερη εργασία που δημοσιεύτηκε από την ομάδα του Berkeley Lab αξιολογώντας τις δυνατότητες της ηλιακής + αποθήκευσης στην παροχή εφεδρικής ενέργειας σε μεγάλες πολυήμερες διακοπές.


solar_power.jpeg

Το «επίκεντρο» της μελέτης

Η μελέτη ποσοτικοποιεί πώς η εξοικονόμηση λογαριασμών κοινής ωφέλειας και η τιμή αξιοπιστίας από μετριασμένες διακοπές ρεύματος ποικίλλουν ανάλογα με τα επίπεδα αποθεματικών.

Η ανάλυση αξιοποιεί το μοντέλο PRESTO του Berkeley Lab το οποίο προσομοιώνει στοχαστικά γεγονότα διακοπής ρεύματος με βάση ιστορικά μοτίβα σε κάθε νομό των ΗΠΑ.

Η μελέτη εστιάζει σε 10 αντιπροσωπευτικές κομητείες και λαμβάνει υπόψιν μια σειρά κοινών δομών τιμών κοινής ωφέλειας, καθώς και άλλους βασικούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, των τοπικών επιπέδων αξιοπιστίας και της αξίας του χαμένου φορτίου του πελάτη (VoLL).

Η μελέτη δεν είναι μια αξιολόγηση κόστους-αποτελεσματικότητας, αλλά εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η αξία της αποθήκευσης της μπαταρίας για τον οικοδεσπότη πελάτη επηρεάζεται από τις ρυθμίσεις αποθήκευσης.

Άλλες σημαντικές μεθοδολογικές λεπτομέρειες και περιορισμοί συνοψίζονται στην έκθεση.

 

Η τιμή αξιοπιστίας της εφεδρικής ισχύος

Η τιμή αξιοπιστίας είναι (παραδόξως) μη ευαίσθητη στο επίπεδο του αποθεματικού στις περισσότερες συνθήκες.

Η τιμή αξιοπιστίας της εφεδρικής ισχύος που παρέχεται από το ηλιακό σύστημα αποθήκευσης αυξάνεται με το επίπεδο εφεδρείας, αλλά μόνο μέτρια στις περισσότερες περιπτώσεις.

Για παράδειγμα, η μέση ετήσια τιμή αξιοπιστίας για έναν τυπικό πελάτη στο Μέμφις αυξήθηκε κατά μόλις 1-10 $/έτος όταν αυξάνονταν τα αποθέματα από 20% σε 80% της χωρητικότητας της μπαταρίας. Όλες οι άλλες περιοχές μελέτης εμφάνισαν επίσης παρόμοιες τάσεις, όπως φαίνεται στην έκθεση.

 

Περιπτώσεις εξοικονόμησης λογαριασμών

Η εξοικονόμηση λογαριασμών μειώνεται απότομα με υψηλότερα αποθεματικά.

Ο χώρος αποθήκευσης δημιουργεί εξοικονόμηση λογαριασμών με αρμπιτράζ (είναι η εμπορική πράξη κατά την οποία μια οικονομική μονάδα αγοράζει ένα αγαθό από έναν τόπο και το μεταπωλεί με υψηλότερο αντίτιμο σε άλλο τόπο, με αποτέλεσμα να προκύπτει κέρδος γι' αυτήν, καθώς εκμεταλλεύεται τη διαφορά των τιμών) μεταξύ χαμηλών και υψηλών τιμών, είτε με τιμές χρόνου χρήσης (TOU) με τιμές αιχμής και εκτός αιχμής είτε με καθαρά επιτόκια χρέωσης που αντισταθμίζουν τις εξαγωγές ηλιακής ενέργειας σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές λιανικής.

Με υψηλότερη διαφορά τιμολόγησης, η εξοικονόμηση λογαριασμών σε χαμηλά επίπεδα αποθεματικών θα ήταν υψηλότερη και η πτώση της εξοικονόμησης λογαριασμών με την αύξηση των αποθεματικών θα ήταν ακόμη πιο έντονη.

Η συνολική αξία πελατών τείνει να είναι μεγαλύτερη όταν τα αποθεματικά ορίζονται στο χαμηλότερο επίπεδο που επιτρέπεται.

Λαμβάνοντας υπόψη τα δύο παραπάνω ευρήματα, η συνολική αξία του πελάτη, δηλαδή το άθροισμα της αξίας αξιοπιστίας του πελάτη και της εξοικονόμησης λογαριασμών, τείνει να μειώνεται με υψηλότερα αποθεματικά και αντιστοιχεί στην πτώση της εξοικονόμησης λογαριασμών.

Τα υψηλότερα επίπεδα αποθεματικών ενδέχεται να αυξήσουν τη συνολική αξία των πελατών (πελάτες με εξαιρετικά υψηλή τιμή χαμένου φορτίου), που ζουν σε περιοχές με εξαιρετικά συχνές διακοπές ρεύματος.

Η μελέτη περιλάμβανε σενάρια όπου οι πελάτες έχουν υψηλότερη τιμή χαμένου φορτίου (VoLL) ή/και ζουν σε τοποθεσίες με πιο συχνές διακοπές ρεύματος (SAIFI), σε σύγκριση με τον μέσο όρο της κομητείας τους.

Ενώ η έκθεση γενικά προτείνει ότι οι πελάτες θα μεγιστοποιήσουν την αξία τους διατηρώντας το χαμηλότερο επίπεδο επιτρεπόμενων αποθεματικών, τα ευρήματα δείχνουν επίσης πώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές συνθήκες κάθε μεμονωμένου πελάτη κατά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις ρυθμίσεις επιπέδου αποθεματικών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης