Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ποκρόβσκ: Αν καταληφθεί από τη Ρωσία "τελείωσε" η χαλυβουργία της Ουκρανίας (Reuters)

Ποκρόβσκ: Αν καταληφθεί από τη Ρωσία
Η περιοχή γύρω από το Ποκρόβσκ φιλοξενεί διάφορες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό για να οχυρωθεί και να υπερασπιστεί την πόλη, αν και η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει εναντίον τους καταστροφικές βόμβες ολίσθησης
Την ώρα που τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν στη στρατηγικής σημασίας πόλη Ποκρόβσκ της επαρχίας του Ντονέτσκ στην Ανατολική Ουκρανία, όλο και περισσότεροι κάτοικοι εκκενώνουν, φοβούμενοι ότι θα πέσει τις επόμενες εβδομάδες στα χέρια του Πούτιν.

Σύμφωνα με το Reuters, το Ποκρόβσκ είναι ένας οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος και ταυτόχρονα μια πόλη με πληθυσμό 60.000 ανθρώπων, δεκάδες χιλιάδες από τους οποίους παραμένουν, ακόμη και μετά τη μαζική φυγή των τελευταίων μηνών.

Επίσης, βρίσκεται σε κρίσιμο γεωστρατηγικό σημείο που χρησιμοποιείται από τον ουκρανικό στρατό για τον ανεφοδιασμό άλλων μαχόμενων ουκρανικών μονάδων, όπως αυτών που μάχονται στις πόλεις Chasiv Yar και Kostiantynivka.

Σημαντική πηγή άνθρακα

Τα πλεονεκτήματα και η σπουδαιότητα της πόλης όμως, δεν σταματούν εδώ.

Ένα ανθρακωρυχείο που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός άνθρακα της Ουκρανίας, ο οποίος χρησιμοποιείται στη χαλυβουργία της και ήταν ζωτικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, βρίσκεται μόλις 20 λεπτά με το αυτοκίνητο από τα πεδία της μάχης.

Από το 2014, όταν η Ουκρανία έχασε τον έλεγχο της περιφερειακής πρωτεύουσας - της πόλης Ντονέτσκ - το Ποκρόβσκ φιλοξενεί ένα σημαντικό τεχνικό πανεπιστήμιο, το μεγαλύτερο και παλαιότερο στην ευρύτερη περιοχή.

Χτύπημα στη χαλυβουργία

Η Μόσχα λέει ότι έχει προσαρτήσει την ανατολική περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, έναν ισχυρισμό που το Κίεβο απορρίπτει, ενώ θεωρεί ακόμα πως η ανάληψη του ελέγχου του Ποκρόβσκ αποτελεί αναγκαίο σκαλοπάτι για την κατάκτηση ολόκληρης της περιοχής.

Ο έλεγχος της πόλης, την οποία τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης αποκαλούν «πύλη προς το Ντονέτσκ», θα επέτρεπε στη Μόσχα να διαταράξει σοβαρά τις ουκρανικές γραμμές ανεφοδιασμού κατά μήκος του ανατολικού μετώπου και να ενισχύσει την εκστρατεία της για την κατάληψη της πόλης Τσάσιβ Γιαρ, προσφέροντας δυνητικά τον έλεγχο μιας ευρύτερης περιοχής.

Εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που ενισχύει την επιδίωξη της Ρωσίας να κατακτήσει ολοκληρωτικά το Ποκρόβσκ είναι το γεγονός ότι το ανθρακωρυχείο της περιοχής παίζει ρόλο «κλειδί» στην χαλυβουργία ολόκληρης της Ουκρανίας, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ότι αν καταληφθεί από τη Μόσχα, ο εν λόγω τομέας της Ουκρανίας θα βρεθεί στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Η οικονομική αξία του Ποκρόβσκ οφείλεται στον ρόλο της πόλης στην προμήθεια άνθρακα για την παραγωγή χυτοσιδήρου.

Το υλικό αυτό αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων και εξαγωγών.

Οι κινήσεις της Ουκρανίας

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση στο Ποκρόβσκ είναι «δύσκολη», δήλωσε στις 26 Αυγούστου, αφού ενημερώθηκε από τον αρχηγό του στρατού, ότι η Ουκρανία αποφάσισε να «ενισχύσει περαιτέρω» τις δυνάμεις της εκεί.

Δήλωσε μάλιστα, ότι ο τομέας αντιμετωπίζει το βαρύτερο κύμα ρωσικών επιθέσεων, αλλά προέβλεψε ότι η Ρωσία θα πρέπει να θυσιάσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες για να επιτύχει τους στόχους της.

Η περιοχή γύρω από το Ποκρόβσκ φιλοξενεί διάφορες βιομηχανικές εγκαταστάσεις που είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν από τον ουκρανικό στρατό για να οχυρωθεί και να υπερασπιστεί την πόλη, αν και η Ρωσία είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει εναντίον τους καταστροφικές βόμβες ολίσθησης.

Εν τω μεταξύ, οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να επεκτείνουν τον έλεγχό τους σε εδάφη που έχουν καταλάβει στη δυτική περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας μετά την αιφνιδιαστική εισβολή τους εκεί στις 6 Αυγούστου.

Ένας από τους δηλωμένους στόχους της επιχείρησης αυτής ήταν να προσπαθήσει να αναγκάσει τη Ρωσία να εκτρέψει τις δικές της δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο για να μειώσει την πίεση σε μέρη όπως το Ποκρόβσκ.

Αλλά ο Oleksandr Syrskyi, ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας, δήλωσε στις 27 Αυγούστου ότι η Μόσχα είχε κατανοήσει τον στόχο του Κιέβου και συνέχισε να επικεντρώνει τις προσπάθειές της στο Pokrovsk, όπου, όπως είπε, ήταν συγκεντρωμένες οι πιο ικανές μονάδες της Ρωσίας.

Ο Syrskyi δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συμμετείχαν σε τεχνικά έργα σε αμυντικές θέσεις στην περιοχή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης