Ενέργεια

Great Sea: Ξεκίνησε η έρευνα βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου

Great Sea: Ξεκίνησε η έρευνα βυθού για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Η έρευνα βυθού είναι αναγκαία ώστε να πραγματοποιηθεί η χαρτογράφηση που θα βοηθήσει στην επιλογή της βέλτιστης διαδρομής για το υποθαλάσσιο καλώδιο του Great Sea
Προχωράει επιτέλους το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες άρχισε σήμερα (14/10) η έρευνα βυθού στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Υπενθυμίζεται από το WEN, πως την έρευνα έχει αναλάβει το ιταλικό πλοίο Ievoli Relume, το οποίο ανήκει στην εταιρεία NextGeo και το οποίο ήδη βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, το πλοίο τον περασμένο Ιούλιο είχε ολοκληρώσει τις εργασίες έρευνας βυθού στα διεθνή ύδατα μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, ενώ εξαιτίας του είχε δημιουργηθεί ένταση με την Τουρκία η οποία επιχείρησε να αμφισβητήσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, παρεμποδίζοντας τις σχετικές έρευνες.

Την έναρξη της έρευνας βυθού σήμερα, είχε προαναγγείλει στις αρχές Οκτωβρίου ο Κύπριος υπουργός ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, όταν με δηλώσεις του είχε αναφέρει ότι θα δοθούν τις επόμενες ημέρες οι οδηγίες από το φορέα υλοποίησης προς την εταιρεία που θα διενεργήσει τις έρευνες, ενώ είχε κάνει λόγο και για χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τον ΑΔΜΗΕ.

Η έρευνα βυθού είναι αναγκαία ώστε να πραγματοποιηθεί η χαρτογράφηση που θα βοηθήσει στην επιλογή της βέλτιστης διαδρομής για το υποθαλάσσιο καλώδιο του Great Sea.

Κύπρος και Ισραήλ σχεδιάζουν την κατασκευή αγωγού αερίου

Κοντά στην υπογραφή συμφωνίας βρίσκονται Κύπρος και Ισραήλ με στόχο την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Καρίς και Τανίν.
 
Οι διαπραγματεύσεις είναι σχεδόν ολοκληρωμένες και, όταν υπογραφεί η συμφωνία, η Κύπρος θα γίνει η τρίτη χώρα που θα εισάγει ισραηλινό φυσικό αέριο, μετά την Αίγυπτο και την Ιορδανία, και η πρώτη από την Ευρώπη. Από την Κύπρο, το φυσικό αέριο θα μπορεί να μεταφερθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης