Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΔΕΗ: Mega projects κοντά σε 1,5 GW αντλησιοταμίευσης - Ανεβαίνει η εγκατεστημένη ισχύς στα υδροηλεκτρικά

ΔΕΗ: Mega projects κοντά σε 1,5 GW αντλησιοταμίευσης - Ανεβαίνει η εγκατεστημένη ισχύς στα υδροηλεκτρικά
Αναλυτικά τα έργα για τα οποία έχει λάβει άδειες από την ΡΑΑΕΥ και οι στόχοι αύξησης των υδροηλεκτρικών

Σημαντικά έργα αντλησιοταμίευσης συνολικής ισχύος μεγαλύτερης από 1,1 GW προγραμματίζει η ΔΕΗ παράλληλα με την ενίσχυση της υδροηλεκτρικής παραγωγής με μικρά αλλά και μεγάλα υδροηλεκτρικά.

Πρέπει να σημειωθεί, ότι στο νέο ενεργειακό τοπίο που διαμορφώνεται με την εξαιρετικά υψηλή συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας τα έργα αποθήκευσης είναι κρίσιμης σημασίας για την ευστάθεια του συστήματος και η αντλησιοταμίευση θεωρείται μία από τις πλέον αποτελεσματικές και περιβαλλοντικά αποδεκτές μεθόδους αποθήκευσης. Όσο δε για τα υδροηλεκτρικά έργα παρέχουν σημαντική ευελιξία παραγωγής και προφανώς αποτελούν σημαντικό asset για τη ΔΕΗ.

Άλλωστε το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπει μεγάλη αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής ήδη από το 2025 και συγκεκριμένα προβλέπει ότι η παραγωγή από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ θα είναι αυξημένη κατά 1,5 TWh από τα επίπεδα του 2022.

Αύξηση εγκατεστημένης ισχύος

Σύμφωνα πάντα με το ΕΣΕΚ η εγκατεστημένη υδροηλεκτρική ισχύς των μεγάλων υδροηλεκτρικών ανέρχεται το 2025 σε 3.171 MW παραμένοντας σταθερή σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και προβλέπεται ότι θα αυξηθεί στα 3.458 MW το 2030. Κατά την ίδια χρονική περίοδο η ισχύς από τα μικρά υδροηλεκτρικά, από 302 MW το 2025 εκτιμάται ότι θα φθάσει στα 350 MW το 2030

Πρέπει να σημειωθεί ότι σήμερα η ΔΕΗ έχει υπό κατασκευή δύο μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 200 ΜW στη Μεσοχώρα και το Μετσοβίτικο.
Το υδροηλεκτρικό του Μετσοβίτικου είναι έργο συνολικής ισχύος 29 MW και αποτελείται από δύο μονάδες των 14,5 MW η κάθε μία. Αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Όσο δε για το σταθμό της Μεσοχώρας Τρικάλων, στον άνω ρου του Αχελώου, είναι το πολύπαθο έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1986, ολοκληρώθηκε το 2001 και δεν λειτούργησε ποτέ λόγω των αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών που ξεκίνησαν από την αντίδραση στην εκτροπή του Αχελώου. Το έργο στην πορεία των ετών αποσυνδέθηκε από την εκτροπή αλλά οι αντιδράσεις συνεχίστηκαν μέχρι πρόσφατα. Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2024 το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο είχαν προσφύγει τοπικοί φορείς έκρινε νόμιμους τους περιβαλλοντικούς όρους του έργο ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση του.

Ο σταθμός της Μεσοχώρας έχει συνολική ισχύ 161,6 MW και αποτελείται από δύο μεγάλες μονάδες των 80 MW η κάθε μία και μία μικρή των 1, 6 ΜW. Η εκτιμώμενη συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας ανέρχεται στα 384 GWh. Σύμφωνα με το Δεκαετές Πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ ο σταθμός προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία την 1/1/2026, αν βέβαια εξελιχθούν ομαλά όλες οι εργασίες που απαιτούνται και ξεκινήσει εντός του 2024 η έμφραξη, προκειμένου να γεμίσει νερό ο ταμιευτήρας.

Τα νέα projects της αντλησιοταμίευσης

Παράλληλα, η ΔΕΗ σχεδιάζει και μία σειρά έργων αντλησιοταμίευσης παραγωγής και αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας. ‘Ήδη έχει λάβει άδειες από τη ΡΑΑΕΥ για :

-Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 148 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 148 MW στη θέση «Ορυχείο Καρδιάς» στη Κοζάνη

-Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 183 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 181 MW στη θέση «Ορυχείο Μεγαλόπολης», στη Μεγαλόπολη

-Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 475 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 448 MW στη θέση «ταμιευτήρας ΥΗΣ Σφηκιάς, στη Βέροια

-Έργο Αντλησιοταμίευσης μέγιστης ισχύος έγχυσης 227 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 221 MW στη θέση «Ορυχείο Νοτίου Πεδίου» στη Κοζάνη,

Ανάλογο με τα προηγούμενα έργο στο ορυχείο Μαυροπηγής στη Πτολεμαίδα, μέγιστης ισχύος έγχυσης 156 ΜW και μέγιστης ισχύος απορρόφησης 150 MW

Η εταιρία διερευνά έργα προσθήκης για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας στα υφιστάμενα υδροηλεκτρικά του Πουρναρίου και του Καστρακίου.

Τέλος η συμφωνία της ΔΕΗ με την Macquarie στη Ρουμανία εκτιμάται ότι επιτυγχάνει τεχνολογική διαφοροποίηση μέσω της εξαγοράς τεσσάρων υδροηλεκτρικών σταθμών σε μια στρατηγική περιοχή της Ρουμανίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης