Τελευταία Νέα

ΠΥΡΚΑΛ: Νέα παράταση δεκαπέντε ημερών - Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον

ΠΥΡΚΑΛ: Νέα παράταση δεκαπέντε ημερών - Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον
Η νέα ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι η 25η Οκτωβρίου.

Νέα δεκαπενθήμερη παράταση έδωσε το ΤΑΙΠΕΔ στον διαγωνισμό για το ΣΔΙΤ του κυβερνητικού πάρκου «Ανδρέας Λεντάκης» στη Δάφνη. Πρόκειται για την τρίτη παράταση στον διαγωνισμό ύψους 421 εκατ. ευρώ για τη μεγάλη ανάπλαση του ακινήτου που στέγαζε τις παλιές εγκαταστάσεις της ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ, που θα δημιουργήσει έναν πυρήνα διοικητικών κτηρίων και υπηρεσιών του δημοσίου και έναν νέο πνεύμονα πρασίνου.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το φιλόδοξο πρότζεκτ που εκτιμάται πως θα αποφέρει στο δημόσιο όφελος 1 δισ. ευρώ είναι μεγάλο. Πέρα από τους μεγάλους εγχώριους κατασκευαστικούς ομίλους αναμένεται να δώσουν το «παρών» και εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων. Μετά από αιτήματα ενδιαφερομένων προκειμένου να προετοιμαστούν καλύτερα, η νέα ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος είναι η 25η Οκτωβρίου.

Πάντως, πηγές του PPF, δηλαδή της ειδικής μονάδας του ΤΑΙΠΕΔ που έχει αναλάβει την ωρίμανση του έργου, να διαμηνούν πως αυτή είναι και η τελευταία παράταση στην εξέλιξη του διαγωνισμού.

Τι σημαίνει το έργο για την πόλη

Στο νέο κυβερνητικό πάρκο, έκτασης 154 στρεμμάτων, θα μετεγκατασταθούν εννέα υπουργεία και ορισμένοι ακόμα δημόσιοι φορείς. Πρόκειται για τα υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εργασίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υγείας, Τουρισμού, Πολιτισμού και Εσωτερικών, καθώς και φορείς (ΑΑΔΕ, Υπερταμείο, ΤΑΙΠΕΔ, ΕΤΑΔ).

Αυτό σημαίνει τη μετεγκατάσταση και περίπου 14.500 δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών. Τα μισθώματα και τα λειτουργικά κόστη για τη στέγαση των εν λόγω υπηρεσιών ανέρχεται ετησίως σε 33,16 εκατ. ευρώ. Σήμερα είναι διασκορπισμένα σε 127 κτήρια, κατά 85% μισθωμένα, στο κέντρο, ενώ διευθύνσεις τους είναι ακόμα σε Πειραιά, Μαρούσι, Χολαργό. Ως εκ τούτου, το δημοσιονομικό όφελος υπολογίζεται σε 1 δισ. ευρώ σε βάθος 30ετίας.

Αειφόρο πάρκο δημόσιας διοίκησης

Το έργο αφορά στην κατασκευή νέων κτηρίων διοίκησης που θα λειτουργήσουν ως κυβερνητικό πάρκο και τη δημιουργία ενός μεγάλου αστικού πάρκου. Περιλαμβάνει την κατεδάφιση 66 υφιστάμενων κτηρίων και την ανακαίνιση 24 διατηρητέων κτηρίων, την κατασκευή 4 νέων κτηρίων, 2 υπόγειων χώρων στάθμευσης και τον σχεδιασμό του αστικού πάρκου. Το κυβερνητικό πάρκο θα φιλοξενεί και πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις.

Το ακίνητο όπου θα αναπτυχθεί το έργο, συνολικής επιφάνειας 154.797,34 τ.μ., στεγάζει σήμερα το βιομηχανικό συγκρότημα της ΠΥΡΚΑΛ της εταιρείας Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, που λειτουργεί εν μέρει. Το έργο θα ενταχθεί στην αστική ανάπλαση του Δήμου Δάφνης – Υμηττού. Ακόμη, θα δημιουργηθεί ένας «πνεύμονας πρασίνου» μέσα στον οικιστικό ιστό και σε προέκταση του ορεινού όγκου του Υμηττού.

Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο , προβλέπεται η αστική ανάπλαση του οικοπέδου για τη δημιουργία χώρων πρασίνου, συνολικής επιφάνειας περίπου 116.000 τ.μ. Αυτοί θα αποτελέσουν σημαντικό τμήμα του πράσινου τόξου που θα συνδέει τον Υμηττό μέσω του Πάρκου Αλέξανδρου Άρη, το κυβερνητικό πάρκο «Ανδρέας Λεντάκης» και τη Γυμναστική Ακαδημία με τον σταθμό του Μετρό «Δάφνη».

Εντός του οικοπέδου της ΠΥΡΚΑΛ προβλέπεται η δημιουργία κοινόχρηστων διαδρόμων κυκλοφορίας, συνολικού μήκους 8.800 μέτρων, που θα εξυπηρετούν αφενός τους εργαζομένους του κυβερνητικού πάρκου και αφετέρου το κοινό, παρέχοντας ασφαλή πρόσβαση σε όλο το πάρκο πρασίνου που θα αναπτυχθεί. Τέλος, η διατήρηση και ανάδειξη διατηρητέων όψεων και κτιρίων που αποτυπώνουν την ιστορική διαδρομή της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

www.worldenergynews.gr





Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης