ΙΕΑ: 30% κάτω από τον στόχο της για τα αιολικά η ΕΕ το 2030 (Montel)

ΙΕΑ: 30% κάτω από τον στόχο της για τα αιολικά η ΕΕ το 2030 (Montel)
Τι αναφέρει η έκθεση του ΙΕΑ και για την ηλιακή ενέργεια
Η ΕΕ θα έχει σχεδόν 370 GW συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος μέχρι το τέλος της δεκαετίας, δηλαδή θα βρίσκεται 28% κάτω από τον στόχο που έχει θέσει με ορίζοντα το 2030, εν μέσω προκλήσεων που σχετίζονται με τις αδειοδοτήσεις νέων έργων και την συμφόρηση του δικτύου, σύμφωνα με έκθεση του ΙΕΑ.

Σύμφωνα με το κύριο σενάριο του ΙΕΑ που επικαλείται το Montel, η χερσαία αιολική ισχύς θα φθάσει τα 310 GW, υπολειπόμενη του στόχου των 400 GW, ενώ η υπεράκτια αιολική ισχύς θα φθάσει τα 60 GW, λίγο πάνω από το 50% του στόχου των 111 GW για το 2030.

Πολλές χώρες διαθέτουν στο νομικό τους πλαίσιο πολύπλοκες διαδικασίες για την αδειοδότηση νέων χερσαίων και υπεράκτιων αιολικών έργων, οι οποίες μάλιστα γίνονται ακόμα πιο απαιτητικές και σκληρές μετά και τις δημόσιες αντιδράσεις των πολιτών για τις ανεμογεννήτριες αλλά και τη συμφόρηση του δικτύου που εμποδίζουν την ανάπτυξη.

«Αυτά εμπόδισαν πολλές εταιρείες να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες, οδήγησαν σε ακυρώσεις έργων και καθυστέρησαν την κατασκευή και την έναρξη της λειτουργίας τους», ανέφερε στην σχετική έκθεσή του ο ΙΕΑ.

Ως αποτέλεσμα, η συνολική δυναμικότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται σε 1.105 GW έως το 2030, υπολειπόμενη κατά 11% του στόχου των 1.236 GW που προβλέπεται στο σχέδιο RePowerEU.

Για την ηλιακή ενέργεια

Ωστόσο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΕΑ, μια ενδεχόμενη έκρηξη στην ανάπτυξη της ηλιακής ενέργειας θα συμβάλει στην αύξηση του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην ΕΕ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Περίπου 478 GW ηλιακής ισχύος πρόκειται να τεθούν σε λειτουργία από τώρα έως το 2030, περισσότερο από τρεις φορές περισσότερο από την ποσότητα της χερσαίας αιολικής ενέργειας και οκτώ φορές περισσότερο από την υπεράκτια αιολική ενέργεια.

Η πλειονότητα των νέων προσθηκών ισχύος θα συγκεντρωθεί σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία και η Τουρκία.

Τα συμπεράσματα της έκθεσης

«Αυτή η έκθεση δείχνει ότι η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως της ηλιακής, θα μεταμορφώσει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρο τον κόσμο αυτή τη δεκαετία», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΑ Fatih Birol σε δήλωσή του.

«Από τώρα μέχρι το 2030, ο κόσμος είναι σε πορεία να προσθέσει περισσότερα από 5.500 GW ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - περίπου ίσα με την τρέχουσα ισχύ της Κίνας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ινδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί. Μέχρι το 2030, αναμένουμε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα καλύπτουν το ήμισυ της παγκόσμιας ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας», τόνισε ο Birol.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης