Ενέργεια

Princeton: Επανέρχεται η δυνατότητα για την χρηματοδότηση ερευνών από εταιρείες ορυκτών καυσίμων

Princeton: Επανέρχεται η δυνατότητα για την χρηματοδότηση ερευνών από εταιρείες ορυκτών καυσίμων
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πολιτική, το Princeton θα συνεχίσει να αποεπενδύει από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αλλά τα μέλη ΔΕΠ θα μπορούν πλέον να δέχονται ερευνητική χρηματοδότηση από τις εταιρείες αυτές για έργα που στοχεύουν ειδικά στον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Το εμβληματικό Πανεπιστήμιο Princeton επιδιώκει την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης της ακαδημαϊκής έρευνας από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζοντας ότι το προηγούμενο μέτρο περιορισμού της οικονομικής εξάρτησης της πρώτης από τις δεύτερες, αποδείχθηκε ότι είχε «αρνητικό αντίκτυπο» στους καθηγητές που ασχολούνται με την περιβαλλοντική έρευνα.

Σύμφωνα με το Mining.com, το ιστορικό πανεπιστήμιο με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, είχε εφαρμόσει τους πρώτους περιορισμούς το 2022, στο πλαίσιο μιας συνολικότερης προσπάθειας των αμερικανικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων να αποστασιοποιηθούν από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα.

Η προσπάθεια αυτή περιελάμβανε την αποεπένδυση από 90 εταιρείες με περιουσιακά στοιχεία στους εν λόγω τομείς.

Σύμφωνα με το Princeton, ορισμένα μέλη ΔΕΠ υποστήριξαν ότι το σχέδιο αυτό αδυνάτισε την ικανότητά τους να εξασφαλίζουν χρηματοδότηση για την έρευνα σε περιβαλλοντικά ζητήματα.

Σε μια ενημέρωση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, τρία ανώτερα στελέχη του πανεπιστημίου δήλωσαν ότι οι κανόνες είχαν «επηρεάσει δυσμενώς και άνισα τους μελετητές των οποίων τα ερευνητικά προγράμματα αντιμετωπίζουν πιεστικά περιβαλλοντικά προβλήματα».

Επισήμαναν ότι οι ερευνητές έχασαν την πρόσβαση όχι μόνο σε εξωτερική χρηματοδότηση, αλλά και σε συνεργασίες που επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, παρά το γεγονός ότι οι προσπάθειες αυτές ευθυγραμμίζονται με τις αξίες του πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη πολιτική, το Princeton θα συνεχίσει να αποεπενδύει από εταιρείες ορυκτών καυσίμων, αλλά τα μέλη ΔΕΠ θα μπορούν πλέον να δέχονται ερευνητική χρηματοδότηση από τις εταιρείες αυτές για έργα που στοχεύουν ειδικά στον μετριασμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Το μέτρο αποσκοπεί στο να συνεχίσει να προστατεύει την ακαδημαϊκή ελευθερία για τη δημοσίευση αποτελεσμάτων, ανέφεραν στη δήλωσή τους η κοσμήτορας Τζένιφερ Ρέξφορντ, ο κοσμήτορας της Σχολής Τζιν Τζάρετ  και ο κοσμήτορας για την έρευνα Πίτερ Σίφερ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης