Έναρξη μελέτης για τη διασύνδεση των νησιών της Δ. Αφρικής μέσω ΑΠΕ (offshore-energy)

Έναρξη μελέτης για τη διασύνδεση των νησιών της Δ. Αφρικής μέσω ΑΠΕ (offshore-energy)

Η TGS ανέλαβε τις έρευνες στο πλαίσιο του Γενικού Σχεδίου Ενέργειας της χώρας της «μαύρης ηπείρου» (2018-2040)

Ο πάροχος ενεργειακών δεδομένων και πληροφοριών TGS, θα πραγματοποιήσει μια προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών του Πράσινου Ακρωτηρίου, που θεωρείται «ακρογωνιαίος λίθος» του Γενικού Σχεδίου Ενέργειας της νησιωτικής χώρας της Δυτικής Αφρικής (2018-2040).

Σύμφωνα με το offshore-energy, στόχος είναι το 50% της ηλεκτρικής της ενέργειας να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030.

Η TGS θα εκτελέσει το έργο με το όνομα 4C Offshore και θα πραγματοποιήσει την προκαταρκτική μελέτη σκοπιμότητας σε συνεργασία με την RTE International και την Consultores de Engenharia e Ambiente (COBA) για το αρχιπέλαγος που βρίσκεται στον Ατλαντικό Θάλασσα.

 

Τι ακριβώς θα ερευνηθεί

Η ανάλυση θα αξιολογήσει την τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική σκοπιμότητα της διασύνδεσης των νησιών, σε μια κίνηση για τη βελτιστοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως ο άνεμος, η ηλιακή ενέργεια και δυνητικά πράσινο υδρογόνο.

Η μελέτη θα αξιολογήσει το δυναμικό για ενσωμάτωση υπεράκτιων και χερσαίων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), θα διερευνήσει λύσεις αποθήκευσης, όπως συστήματα αποθήκευσης αντλιών και αποθήκευση μπαταριών, θα αντιμετωπίσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της διασύνδεσης και θα αξιολογήσει τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, ιδίως όσον αφορά τη μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα .

Σύμφωνα με την TGS, το Πράσινο Ακρωτήρι παρουσιάζει ευκαιρίες για την αποτελεσματική αξιοποίηση των ΑΠΕ λόγω των γεωγραφικών και κλιματικών συνθηκών του.

Η διασύνδεση του κράτους αυτού θα ενισχύσει περαιτέρω την ενεργειακή απόδοση και θα μειώσει το κόστος.

 

Βοήθεια από το Λουξεμβούργο

Οι προσπάθειες του Κάπο Βέρντε για την ενεργειακή μετάβαση υποστηρίζονται από το πρόγραμμα Ανάπτυξης-Κλίμα-Ενέργειας (DCE) της κυβέρνησης του Λουξεμβούργου που στοχεύει στην αύξηση της διείσδυσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και στην προώθηση της οικονομικής βιωσιμότητας στα νησιά.

«Είμαστε περήφανοι που είμαστε μέρος αυτού του μεταμορφωτικού ταξιδιού για το Πράσινο Ακρωτήρι. Η επιβράβευση του έργου υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την προώθηση λύσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ευθυγραμμίζεται με τους φιλόδοξους στόχους του Ενεργειακού Γενικού Σχεδίου του Κάπο Βέρντε.

Με τη μόχλευση της τεχνογνωσίας 4C Offshore, στοχεύουμε να βοηθήσουμε τη χώρα και άλλα νησιωτικά έθνη να επιτύχουν το όραμά τους για ένα βιώσιμο και ανθεκτικό ενεργειακό μέλλον, μειώνοντας σημαντικά τα αποτυπώματα άνθρακα ενώ παράλληλα ενισχύουμε την ενεργειακή ανεξαρτησία», δήλωσε ο Carel Hooijkaas (Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος New Energy Solutions στην TGS).


Συνεργασία 246 εκατ. ευρώ με Κομισιόν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο Πρωθυπουργός του Πράσινου Ακρωτηρίου, Ulisses Correia e Silva έχουν παρουσιάσει ένα σημαντικό πακέτο επενδύσεων ύψους 246 εκατομμυρίων ευρώ, για την ενίσχυση της πράσινης μετάβασης, των βιώσιμων μεταφορών και της ψηφιακής συνδεσιμότητας στη χώρα ως μέρος της Global Gateway.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης