Ενέργεια

Την έκπληξη κάνει το Big Oil – Στηρίζει τον νόμο Μπάιντεν για το κλίμα

Την έκπληξη κάνει το Big Oil – Στηρίζει τον νόμο Μπάιντεν για το κλίμα
Ο νόμος IRA περιλαμβάνει κάποια πολύ σημαντικά άρθρα σε σχέση με τη δέσμευση άνθρακα
Στην πανίσχυρη βιομηχανία υδρογονανθράκων των ΗΠΑ βρίσκει στήριγμα ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού (IRA), γνωστός και ως νόμος για το κλίμα που εισηγήθηκε ο Τζο Μπάιντεν, αιφνιδιάζοντας όλους όσοι θεωρούσαν ότι το Big Oil θα ήταν ο τελευταίος κλάδος που θα στήριζε έναν τέτοιο νόμο.

Εν όψει των εκλογών του Νοεμβρίου, οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες καλούν τώρα υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, να μην πάρει πίσω τη νομοθεσία σε περίπτωση που εκλεγεί και πάλι πρόεδρος της χώρας.

Η Wall Street Journal ανέφερε τις εν λόγω εξελίξεις, επικαλούμενη πηγές που λένε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Occidental προσέγγισε απευθείας τον Τραμπ κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκδήλωσης για να υποστηρίξει το επιχείρημα ότι πρέπει να παραμείνει ανέγγιχτη η χρηματοδότηση του IRA για τη δέσμευση του άνθρακα.

Το ίδιο δημοσίευμα ανέφερε πως ανάμεσα σε άλλους υποστηρικτές του IRA είναι η Exxon και η Phillips 66.

Η Occidental έχει σημαντικά οφέλη από τον νόμο IRA και κυρίως αυτά έχουν να κάνουν με τη δέσμευση του άνθρακα και, πιο συγκεκριμένα, την άμεση δέσμευση στον αέρα.

Άνθρακας και υδρογόνο στο κάδρο

Η εταιρεία, η οποία είναι ο πρώτος παραγωγός πετρελαίου στις ΗΠΑ που έχει δεσμευτεί να επιτύχει το net zero, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών τύπου scope 3, κατασκευάζει επί του παρόντος τη μεγαλύτερη εγκατάσταση άμεσης δέσμευσης αέρα στη χώρα, στο Τέξας.

Η μονάδα αυτή της Occidental στο Τέξας έχει κόστος κοντά στα 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η εταιρεία έχει ήδη συνάψει μια συμφωνία για την πώληση πιστωτικών μορίων άνθρακα από την εγκατάσταση στη Microsoft, ώστε η τελευταία να μπορεί να διεκδικήσει χαμηλότερες εκπομπές για τους δικούς της σκοπούς του καθαρού μηδενισμού.

Η Exxon ποντάρει πολλά τόσο στη δέσμευση του άνθρακα όσο και στο υδρογόνο - δύο σημαντικούς τομείς που είναι κορυφαίοι αποδέκτες των χρηματοδοτήσεων του ΙRΑ.

Πέρυσι, η εταιρεία δαπάνησε 4,9 δισεκατομμύρια δολάρια για την εξαγορά της Denbury, της διαχειρίστριας εταιρείας ενός δικτύου αγωγών διοξειδίου του άνθρακα.

Η Exxon έχει επίσης συνάψει μέχρι σήμερα τέσσερις συμφωνίες με εταιρείες που είναι πρόθυμες να πληρώσουν τον κολοσσό για τη δέσμευση του διοξειδίου του άνθρακα.

Και ο κατάλογος συνεχίζεται, με τη Chevron να επενδύει επίσης μεγάλα κεφάλαια στο υδρογόνο και τη δέσμευση άνθρακα.

Η Phillips 66 -μια άλλη εταιρεία που προσέγγισε πρόσφατα τον Τραμπ για να μιλήσει για τον ΙRΑ- σχεδιάζει να φτιάξει νέο brand με την παραγωγή βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων. Όλα αυτά απαιτούν σημαντική οικονομική στήριξη από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

«Υπάρχουν στοιχεία του IRA που η βιομηχανία λέει ότι θα πρέπει να διατηρηθούν», δήλωσε πρόσφατα ο Mark Lashier, ο διευθύνων σύμβουλος της Phillips 66, σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal.

Για την δέσμευση άνθρακα και τα βιοκαύσιμα

Η δέσμευση άνθρακα, όπως σημειώθηκε, δεν είναι μια φθηνή τεχνολογία. Το πρώτο στοίχημα της Occidental σε αυτήν απέτυχε και δεν συζητήθηκε ποτέ ξανά, μέχρι που το Bloomberg ανέφερε ότι η εγκατάσταση που κατασκευάστηκε πριν από 13 χρόνια δεν λειτούργησε ποτέ περισσότερο από το 1/3 της δυναμικότητάς της.

Στην πραγματικότητα, ορισμένοι από τους επικριτές της δέσμευσης άνθρακα υποστηρίζουν ότι το υψηλό κόστος είναι ένα από τα πράγματα που καθιστούν την τεχνολογία προβληματική για την ενεργειακή μετάβαση, λίγο πολύ όπως το πράσινο υδρογόνο.

Τα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα κοστίζουν περίπου τρεις φορές περισσότερο για να παραχθούν από τα κανονικά καύσιμα αεροσκαφών. Το κόστος αυτό είναι απίθανο να μειωθεί σύντομα, λόγω της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτης ύλης, η οποία είναι κυρίως το μαγειρικό λάδι.

Εν ολίγοις, η επένδυση για την πράσινη μετάβαση είναι τόσο μεγάλη όσο και υψηλού κινδύνου, οπότε ακόμη και οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες θα προτιμούσαν να μοιραστούν το ρίσκο με την κυβέρνηση που πιέζει για τη μετάβαση αυτή.

Ωστόσο, άπαξ και γίνουν αυτές οι επενδύσεις, δεν μπορούν απλά να ακυρωθούν σε περίπτωση που στον Λευκό Οίκο επιστρέψει ο Τραμπ, επομένως το Big Oil έχει κάθε λόγο να πιέσει τον όποιον νέο πρόεδρο να στηρίξει -αν όχι όλο το IRA- τουλάχιστον ένα σημαντικό μέρος του.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης