Ενέργεια

Στην Αθήνα σήμερα ο Τζ. Πάιατ - Συνάντηση με Σκυλακάκη για Great Sea και κοινές προμήθειες φυσικού αερίου

Στην Αθήνα σήμερα ο Τζ. Πάιατ - Συνάντηση με Σκυλακάκη για Great Sea και κοινές προμήθειες φυσικού αερίου

Ποιοι συμμετέχουν στο κλειστό workshop  για την κοινή πλατφόρμα που ανοίγει στις 21 Οκτωβρίου

 

Το μεγάλο αμερικανικό ενδιαφέρον τόσο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, όσο και για το νέο γύρο προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταδεικνύει η παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας κ. Τζέφρι Πάιατ, σήμερα στην Αθήνα.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος ο οποίος είναι εδώ για να συμμετάσχει στο «κλειστό» διήμερο workshop που ξεκινά σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της ελληνικής πρωτεύουσας για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου στην ΕΕ, σύμφωνα με πληροφορίες θα συναντηθεί κατ΄ ιδίαν με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, με επίκεντρο τον Great Sea Interconnector (GSI). Άλλωστε, είναι ήδη γνωστό το ενδιαφέρον του αμερικανικού κρατικού αναπτυξιακού fund DFC για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του καλωδίου που αναπτύσσει ο ΑΔΜΗΕ, ως project promoter του έργου.

Workshop του ΥΠΕΝ

Ωστόσο, το αμερικανικό ενδιαφέρον είναι έντονο και για τις κοινές προμήθειες φυσικού αερίου της ΕΕ στο πλαίσιο της απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Στο workshop εκτός από την πολιτική ηγεσία του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Θοδωρή Σκυλακάκη και Αλεξάνδρα Σδούκου) και τον πρώην αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα κ. Πάιατ θα συμμετέχουν ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Vladimir Malinov, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας κ. Mykola Kolisnyk και ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της πλατφόρμας Aggregate EU της Κομισιόν κ. Matthew Baldwin.
Επίσης, στα ειδικά στρογγυλά τραπέζια που έχουν διοργανωθεί για τις περιφερειακές προοπτικές φυσικού αερίου και την προοπτική των βιομηχανικών καταναλωτών θα συμμετέχουν ο επικεφαλής της Βουλγαρικής Ομοσπονδία Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας Ivaylo Naydenov , η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι, η Danijela Šimović του Τμήματος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων LNG της Κροατίας, ο εκτελεστικός διευθυντής της Bulgartransgaz κ. Kiril Ravnachki κ.ά.

Οι συζητήσεις γίνονται στο πλαίσιο του ανοίγματος της ευρωπαϊκής πλατφόρμας στις 21 Οκτωβρίου (η πλατφόρμα θα κλείσει θα κλείσει στις 24 Οκτωβρίου) προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα για παράδοση ποσοτήτων αερίου για την περίοδο Ιανουαρίου 2025 – Μαρτίου 2030.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η πλατφόρμα Aggregate EU δημιουργήθηκε πέρυσι,προκειμένου τα κράτη-μέλη της ΕΕ και οι ευρωπαίοι αγοραστές να πετύχουν ανταγωνιστικότερες προσφορές προμήθειες αερίου υπό συλλογική διαπραγμάτευση. Ουσιαστικά η πλατφόρμα επιτρέπει στις εταιρείες να συγκεντρώνουν τη ζήτηση αερίου και να την αντιστοιχούν με ανταγωνιστικές προσφορές στην παγκόσμια αγορά που διαφορετικά ενδεχομένως να μην μπορούσαν να πετύχουν αν κινούνταν μεμονομένα.

Εφοδιασμός με φυσικό αέριο

Στο workshop αναμένεται να αποτυπωθεί ένα road map για την υπηρεσία κοινών προμηθειών της ΕΕ με επίκεντρο το κρίσιμο ζήτημα του εφοδιασμού της Ευρώπης και τις προσπάθειες διαφοροποίησης του εφοδιασμού από τις ρωσικές προμήθειες αερίου.

Η ελληνική πλευρά αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τη διακίνηση συγκεκριμένων ποσοτήτων μέσω του terminal της Ρεβυθούσας, αλλά και του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης.
Κατά την διάρκεια των εργασιών των διήμερων συναντήσεων, τους συμμετέχοντες θα απασχολήσουν και ζητήματα που αφορούν τις προοπτικές της περιφερειακής αγοράς και των βιομηχανικών καταναλωτών, τη διαθεσιμότητα υποδομών και εισαγωγής LNG μέσω των τερματικών σταθμών στην ευρύτερη περιοχή αλλά και την ανάγκη ολοκλήρωσης του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και, πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης