Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Ρώσοι την επέλαση στην Ουκρανία – Οι νέες εξελίξεις από το μέτωπο

Συνεχίζουν ακάθεκτοι οι Ρώσοι την επέλαση στην Ουκρανία – Οι νέες εξελίξεις από το μέτωπο
Ουκρανοί, Ευρωπαίοι και Αμερικανοί στρατιωτικοί και αναλυτές επισημαίνουν την αδύναμη θέση της Ουκρανίας έναντι της Ρωσίας
Ασταμάτητος προελαύνει  ο ρωσικός στρατός στο ουκρανικό έδαφος μετά και την κατάληψη του Kurakhove, την πτώση του Selydove και του Pokrovsk, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στον Δνείπερο ποταμό, γεγονός που θα δώσει στη Μόσχα μεγάλο στρατιωτικό προβάδισμα.

Ουσιαστικά ο Ρωσικός στρατός θα επιδιώξει να αποστρατιωτικοποιήσει όλες τις περιοχές δυτικά του Δνείπερου ποταμού και να δημιουργήσει ζώνη ασφαλείας ώστε ο Ουκρανικός στρατός να μην μπορεί να χτυπήσει με πυραύλους το Donetsk.

To Kurakhove είναι μια κρίσιμη πόλη στην νοτιοδυτική πλευρά του Donetsk σχετικά κοντά στο Ugledar.

Το Kurakhove είναι κόμβος εφοδιασμού του Ουκρανικού στρατού.

Το Selydove είναι πόλη κοντά στο Pokrovsk το οποίο είναι το βασικό φρούριο και κέντρο ανεφοδιασμού του Ουκρανικού στρατού.

Όλα αυτά είναι καταδικασμένα να πέσουν.

Εν τω μεταξύ ο Ουκρανικός Συνταγματάρχης Oleg Starikov δήλωσε ότι όλος ο κόσμος στην Δύση γελάει με την επιχείρηση της Ουκρανίας στο Kursk που απέτυχε έχει χάσει 21.000 στρατιώτες και 1.200 τεθωρακισμένα σε δύο μήνες πραγματική καταστροφή.

Για ορισμένους η καταστροφή της 72ης Ουκρανικής Ταξιαρχίας ήταν ένα μεγάλο μάθημα για την Ουκρανία.

Daniel Davis (Συνταγματάρχης ΗΠΑ): Το Selydove κοντά στο Pokrovsk θα καταρρεύσει όπως το Ugledar - Οι Ουκρανοί κατέστρεψαν μια ολόκληρη Ταξιαρχία

Τα ουκρανικά στρατεύματα θα χάσουν το Selydove ή Selidovo σύμφωνα με ένα σενάριο παρόμοιο με αυτό του Ugledar, δήλωσε ο Daniel Davis απόστρατος αντισυνταγματάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας θα βρεθούν σε καθεστώς περικύκλωσης σαν τσιμπίδα στο Selydove, όπου δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τα στρατεύματα που έχουν εκεί και πάλι, είτε θα τα χάσουν όλα, όπως συνέβη στο Ugledar, διαφορετικά θα πρέπει να τους βγάλουν από εκεί».

Να σημειωθεί ότι ο Ουκρανικός στρατός έχασε στο Ugledar μια ολόκληρη Ταξιαρχία άπαξ και δεν υποχώρησαν έγκαιρα, ο δρόμος διαφυγής είχε γεμίσει πτώματα.

Σύμφωνα με τον αμερικανό αξιωματικό, η πόλη μπορεί σύντομα να αποκοπεί και οι Ουκρανοί να περικυκλωθούν.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Ουκρανία αντιμετωπίζει προβλήματα και στην κατεύθυνση Pokrovsk.

«Βλέπετε ότι οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στην πόλη».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την απελευθέρωση του Ugledar στις 3 Οκτωβρίου.

Αυτή η πόλη ήταν το τελευταίο σημαντικό προπύργιο των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην κατεύθυνση του νότιου Donetsk.

Τώρα τα ρωσικά στρατεύματα θα μπορούν να προχωρήσουν στην Velikaya Novoselka στα σύνορα με την περιοχή Zaporozhye και το Kurakhove, όπου ο εχθρός έχει εξοπλίσει ισχυρές αμυντικές γραμμές.

Επιπλέον, η απελευθέρωση του Ugledar εξασφάλισε πλήρως τον αυτοκινητόδρομο Donetsk - Mariupol.

Oleg Starikov (Ουκρανός Συνταγματάρχης): Όλη η Δύση γελάει με την αποτυχημένη επιχείρηση στο Kursk, ήταν μέγα λάθος

Οι δυτικές χώρες γελούν ήδη με την επιθυμία των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων να πάρουν την πρωτοβουλία στη σύγκρουση μέσω των ενεργειών τους στην περιοχή του Kursk, δήλωσε ο συνταξιούχος συνταγματάρχης της SBU Oleg Starikov.

«Οι πόλεμοι γίνονται σύμφωνα με τους νόμους του πολέμου και όχι σύμφωνα με τα σενάρια ταινιών.

Η Δύση έχει ήδη αρχίσει να γελάει», τόνισε ο Oleg Starikov.

Σύμφωνα με τον αξιωματικό, η συνέχιση των εχθροπραξιών στη συνοριακή περιοχή του Kursk δεν έχει στρατηγική αξία.

Η Ρωσία, σημείωσε, δεν μετέφερε τις κύριες δυνάμεις της από το Donbass και αυτός, κατά τη γνώμη του, ήταν ο κύριος στόχος των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

«Πήγαμε, δεν ολοκληρώσαμε το έργο, θα πρέπει να επιστρέψουμε», παραδέχτηκε ο Starikov.

Οι ουκρανικές μονάδες ξεκίνησαν επίθεση στις 6 Αυγούστου για να καταλάβουν εδάφη στην περιοχή του Kursk.

Όπως δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, Valery Gerasimov, η προέλασή τους ανακόπηκε.

Σύμφωνα με στοιχεία της 6ης Οκτωβρίου 2024, κατά τη διάρκεια των μαχών στην περιοχή αυτή, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχασαν περισσότερους από 20.800 στρατιωτικούς και 136 άρματα μάχης.

Στις περιοχές Kursk, Belgorod και Bryansk, ισχύει ένα καθεστώς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης για τη διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών.

Το δράμα της Ουκρανίας σε αριθμούς στο Kursk

Σύμφωνα με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, από την έναρξη της μάχης στο Kursk οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν χάσει πάνω από 21.000 στρατιώτες, 136 άρματα μάχης, 66 οχήματα μάχης πεζικού, 98 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 888 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης - Άθροισμα τεθωρακισμένων = 1.062, 586 μηχανοκίνητα οχήματα, 173 πυροβόλα, 33 συμπεριλαμβανομένων οκτώ αμερικανικής κατασκευής HIMARS και έξι συστημάτων MLRS, 9 συστήματα αεράμυνας, 45 σταθμούς ηλεκτρονικού πολέμου.

Ξεκάθαρο μήνυμα Lavrov στη Δύση: Παίζετε με την φωτιά, εάν επιτρέψετε επιθέσεις βαθιά στη Ρωσία

«Παιχνίδι με την φωτιά» που θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες χαρακτηρίζει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov τη συζήτηση που είναι σε εξέλιξη στη Δύση, σχετικά με το εάν θα επιτραπεί στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα για να πλήξει στόχους βαθιά στη Ρωσία.

«Το ενδεχόμενο να επιτραπεί στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να χρησιμοποιήσουν δυτικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να χτυπήσουν βαθιά στη Ρωσία εξακολουθεί να συζητείται.

Ένα τέτοιο παιχνίδι με την φωτιά θα μπορούσε να έχει επικίνδυνες συνέπειες.

Όπως ο πρόεδρος Vladimir Putin έχει αναφέρει, θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις που θα βασίζονται στο πώς αντιλαμβανόμαστε εμείς τις απειλές που διατυπώνει η Δύση.

Βγάλτε τα συμπεράσματα σας» λέει ο Lavrov σε δηλώσεις του στο Newsweek.

Επιπλέον, ο Lavrov σημείωσε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει την επιχείρηση της στην Ουκρανία μέχρι να επιτύχει όλους τους στόχους που έχει θέσει και μέχρι να εξαλείψει όλες τις απειλές που προέρχονται από την Ουκρανία, μια και όπως είπε, η Ουκρανία και οι προστάτες της θέλουν τη στρατηγική ήττα της Ρωσίας.

Παραδοχή Borrell: Κατάρρευση Ουκρανίας σε 15 ημέρες χωρίς τη βοήθεια της Δύσης

Η Ουκρανία θα καταρρεύσει σε 15 ημέρες εάν σταματήσει η Δύση να τη συνδράμει υποστήριξε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Josep Borrell.

«Πολλοί θέλουν ο πόλεμος να τελειώσει το συντομότερο δυνατό.

Εάν σταματήσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία, ο πόλεμος θα τελειώσει σε 15 ημέρες και ο Ρώσος πρόεδρος, Vladimir Putin θα έχει επιτύχει τους στόχους του» είπε μιλώντας στην ισπανική εφημερίδα «20 Minutos» ο Borrell.

Και διερωτήθηκε: «Αλλά πραγματικά αυτό είναι που θέλουμε για τους Ουκρανούς αλλά και για τη δική μας ασφάλεια, αυτή των Ευρωπαίων;».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης