Διεθνή

Βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βάζει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Βέτο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ βάζει ο Σλοβάκος πρωθυπουργός
Ο Fico δήλωσε πρόσφατα ότι οι ρωσικές-σοβιετικές θυσίες βοήθησαν στην απελευθέρωση της Σλοβακίας από τη ναζιστική κυριαρχία
Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico, δήλωσε πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του να εμποδίσει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Μολονότι οι περισσότερες χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ θέλουν το Κίεβο να μπει στη στρατιωτική συμμαχία μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία, η δήλωση του Fico αναδεικνύει τις πολιτικές δυσκολίες που είναι πιθανό να ανακύψουν στη διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το Politico.

«Όσο είμαι επικεφαλής της σλοβακικής κυβέρνησης, θα κατευθύνω τους βουλευτές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό μου ως πρόεδρος του κόμματος να μην συμφωνήσουν ποτέ στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ», διαμήνυσε.

Τα σχόλια του Fico έρχονται σε απόλυτη αντίθεση με τη στάση του Mark Rutte, του νέου γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη ότι «η Ουκρανία είναι πιο κοντά στο ΝΑΤΟ από ποτέ άλλοτε και θα συνεχίσει αυτή την πορεία μέχρι να γίνετε μέλος της συμμαχίας μας».

Σύμφωνα με την ιδρυτική συνθήκη του ΝΑΤΟ του 1949, οι αποφάσεις για τη διεύρυνση λαμβάνονται «με ομόφωνη συμφωνία», πράγμα που σημαίνει ότι η αντίθεση του Fico στην ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία θα μπορούσε πράγματι να εμποδίσει την ένταξή της τουλάχιστον μέχρι το τέλος της τρέχουσας θητείας του Σλοβάκου ηγέτη στην εξουσία το 2027.

Άλλα φιλικά προς τη Ρωσία μέλη του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν επίσης να επιδιώξουν να ματαιώσουν τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη.

Σύσφιξη των σχέσεων με τη Ρωσία

Την περασμένη Πέμπτη, ο Fico υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για την ανανέωση των οικονομικών και τυπικών σχέσεων με τη Ρωσία».

Μετά την εμφάνισή του στο κυριακάτικο talk show, ο Fico ενίσχυσε τη δέσμευσή του, προτείνοντας να επισκεφθεί τη Μόσχα τον ερχόμενο Μάιο για την 80ή επέτειο από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, «εφόσον με προσκαλέσουν».

Μιλώντας σε μια τελετή για τον εορτασμό της άφιξης στις 6 Οκτωβρίου 1944 στρατευμάτων από την πρώην Σοβιετική Ένωση στο δύσβατο πέρασμα Ντούκλα κοντά στα σύνορα της Σλοβακίας με την Πολωνία, ο Fico συνέχισε τονίζοντας ότι οι ρωσικές θυσίες βοήθησαν στην απελευθέρωση της Σλοβακίας από τη ναζιστική κυριαρχία.

«Η ελευθερία ήρθε από την Ανατολή», είπε, «και απολύτως τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει αυτή την πραγματικότητα».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης